Regionális roadshow-n találkoztak a pályaorientációval foglalkozó szakemberek

2019.04.03. 12:23
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 3. (szerda)
A Székesfehérváron két éve elindított programot mint jó gyakorlatot mutatták be. Galéria
 
 
 
 
 
A Széchenyibe érkezett a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal regionális életpálya-tanácsadó roadshow-ja. A rendezvény célja, hogy a területen dolgozó szakembereket egy asztalhoz ültetve erősítse az együttműködést. A jó gyakorlatok közül Fűrész István fejlesztésvezető a két éve elindított székesfehérvári személyiségközpontú programot mutatta be. A Széchenyi István Szakgimnáziumban pályaorientációs programot tartottak ma a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezésében azoknak a szakembereknek, pedagógusoknak a részvételével, akik ezen a területen végzik munkájukat – azzal a céllal, hogy erősítsék a szereplők együttműködését.

Mészáros Attila
alpolgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a pályaorientáció mellett elkötelezett város nagyon büszke a saját fejlesztésű programjára, amelyet az Székesfehérvári Szakképzési Centrummal és az ÓE Alba Regia Műszaki Karával közösen hoztak létre: „Ennek egyik fő eleme és erénye, hogy a fiatalok már akár az általános iskolában foglalkoznak képességeikkel, kompetenciáikkal – ami megkönnyíti a pályaválasztást.” – fogalmazta meg a szoftvercsomagról. Az alpolgármester köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik részt vesznek a programban, a hivatalnak pedig a kezdeményezésért.

A szervezők nevében Szűcsné Szabó Katalin, a Felnőttképzési Hivatal főosztályvezetője a roadshow egyik lényeges elemét abban jelölte meg, hogy a résztvevők bemutathatják a saját munkájukat – kinyitva a kommunikációt a további innovációk felé. A regionális rendezvényeket követően jövőre megyei szintre terjesztik ki a hálózatosodást, egy asztalhoz ültetve a pályaorientációval, az életpályákkal foglalkozó intézményeket. Az együttműködés jelentőségét szemléltetve példaként említette a hamarosan sorra kerülő Szakmák Éjszakája programot.

A pályaorientáció aktualitásaival foglalkozó nyitó előadás után „Ez itt a pálya!” címmel a székesfehérvári  jó gyakorlat bemutatása következett: Fűrész István szakértő a két éve elindított lehetőséget ismertette. A program alapelve, hogy a személyes tanácsadás – egy számítógépes szoftver segítségével – az eredményes foglalkoztatást és a pályasikert a személyiséggel együtt vizsgálja.  Számba veszi például a képességek, a vérmérséklet, a tevékenységek iránti érdeklődés, a szociális kompetencia és az elvárások tényezőit is, amiket kölcsönhatásban vizsgál a követelményekkel és a lehetőségekkel. A személyiségközpontú programban minden diák 13 éves kortól vehet részt, és a továbbiakban a szakképzésben tanuló fiatalok pályaorientációjával folytatják majd a munkát.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr

 

 


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.