Húsz éve szövetségben, biztonságban

2019.04.04. 12:05
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 4.
A két évtizedes NATO-tagság emlékére szervezett konferenciát a HTBK Székesfehérvári Szervezete 
 
 
 
 
 
 
 
A NATO alapításának 70. és Magyarország szövetséghez való csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete Húsz éve szövetségben, barátságban címmel rendezett ismeretterjesztő konferenciát székesfehérvári pedagógusok, civil szervezetek és diákok számára a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az egész napos fórum kiállításmegnyitóval kezdődött, amelyen Mészáros Attila alpolgármester és Topor István ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem parancsnoka köszöntötte a résztvevőket.

Ma 70 éve, 1949. április 4-én Washingtonban írta alá 12 nemzet az Észak-atlanti Szerződést, amellyel megalapították a NATO szövetségét. Az alapítók a kollektív védelem és békefenntartás intézményét jelölték meg a szerződés alapfeladatának, előírták a tagok számára a saját nemzeti katonai képességek fejlesztését, továbbá azt, hogy ennek egy részét meg kell osztaniuk a többi tagállammal.

Napjainkra azonban 29 tagúvá bővült az Észak-atlanti Szerződés Szervezete; Magyarország, Csehországgal és Lengyelországgal együtt 1997-ben kapott meghívást a szövetségbe, melynek értelmében 1999. március 12-én csatlakozott is a szövetséghez. Teljes jogú NATO-tagként Magyarország – saját nemzeti katonai képességeinek fejlesztése mellett, amely legutóbb a „Zrínyi 2026” haderő-fejlesztési programmal kapott új lendületet más módon is hozzájárul a szövetség utóbbi években ismét előtérbe kerülő kollektív védelméhez: rotációs rendszerben részt vesz más államok légterének védelmében, illetve vállságkezelő tevékenységként külföldi katonai missziós szolgálatot ad.

A NATO megalapításának 70. és hazánk csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából Székesfehérváron szervezte meg a „Húsz éve szövetségben, biztonságban!” konferenciát a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete. A NATO Napok rendezvénye a szövetség történetét bemutató, „Hét évtized a békéért és szabadságért” kiállítás megnyitójával kezdődött, melyet Sajner Gyula nyugalmazott ezredes készített el, aki, mint elmondta fontosnak tartja, hogy a magyar fiatalok tudjanak és tanuljanak a szervezet munkájáról.

A kiállítás megnyitóján Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a konferencián résztvevőket. Örömömre szolgál, hogy ilyen szépszámú fiatalt köszönthetek a kerek évforduló alkalmából a Magyar Honvédség fővárosában a NATO történetét bemutató kiállítás megnyitóján, amely talán nem is véletlen, hogy városunkból indul el országjáró bemutatójára. Fontos az a szövetség, amely 70 éve alakult, amely azóta is óvja és védi a békét. Komoly fejlesztések kezdődtek a Magyar Honvédség életében, amelyek szervesen érintik Székesfehérvár életét is. A városban mindent megteszünk továbbra is annak érdekében, hogy méltán nevezhessük a városunkat katonavárosnak!” – emelte ki az alpolgármester. A fórumon résztvevőknek a megnyitó végén Topor István ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem parancsnoka a diákoknak élményekben és új ismeretekben gazdag napot kívánt.

 

 
 
 
 
 
A konferencián készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.