Gasztroenterológiai tudományos ülés a Városházán

2019.04.05. 15:25
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 5. (péntek)
 
 
 
 
 
 
Székesfehérváron, a Városháza Dísztermében tartotta tavaszi tudományos ülését a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottság Gasztroenterológiai Munkabizottsága. Az 1997-ben létrehozott munkabizottság egész napos fórumán a résztvevők előadásokat hallhattak az észak-dunántúli régió gasztroenterológia területén tett tudományos munkásságáról és eredményeiről. A konferencia elején a bizottság tagjait a város nevében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte. Beszédet mondott dr. Reiber István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója és dr. Lakatos László, a VEAB Gasztroenterológiai Munkabizottságának elnöke is. A tudományos fórum végén Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a konferencián előadó dr. Gógl Árpád belgyógyászt, egykori egészségügyi minisztert, 80. születésnapja alkalmából.
 
A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége 1972-ben hozta létre a Veszprémi Területi Bizottságot azzal a céllal, hogy az észak-dunántúli régió tudományos munkásságát összefogja és támogassa. A tevékenység szakbizottsági és azon belül munkabizottsági keretekben folyik. Az Orvostudományi Szakbizottság Gasztroenterológiai Munkabizottsága 1997. májusában, Győrben 25 taggal alakult meg, és jelenleg 37 tagot számlál. A munkabizottság évente két színvonalas, szakmai rendezvénnyel és multicentrikus klinikai tanulmányokkal szolgálja a térség tudományos életét.
 
Az idei évi első szakmai konferenciájára Székesfehérváron, a Városháza Dísztermében került sor, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szervezésében. A szervezők a „Gasztroenterológiai kórképek szisztémás manifesztációi. Szisztémás betegségek gasztroenterológiai manifesztációi” témát határozták meg.
 
A tudományos értekezések előtt a munkabizottság tagjait Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte elsőként. Kiemelte, hogy a város számára nagyon fontos, hogy a civil, a sport és az ifjúság ügye mellett az egészségügyet is aktívan támogassa. Ezen a példamutató magatartás mentén támogatja minden évben az Önkormányzat 100 millió forinttal a Szent György Kórházat, illetve újítja fel a Székesfehérvári rendelőintézeteket is. Ugyanúgy része a mecenatúrának a szakmai és tudományos munka támogatása is: mint mondta, ezért is adhatott otthont ennek a rangos orvosi konferenciának a Városháza.
 
Felszólalt a szervező Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nevében dr. Reiber István, orvosigazgató is. „A tudományra szükség van. A mindennapi orvoslásban pedig kiemelkedően, hogy segítse a munkánkat, mégpedig akkor, amikor az embert gyógyítjuk. Erre nagyon szép példa a mai rendezvény. Az emésztőrendszer bármilyen zavarának minden szervünkben van nyoma, illetve fordítva is: bármilyen szervünk diszfunkciója kihat az emésztőrendszerünkre, ebben a relációban biztos vagyok benne, hogy érdekes előadásokat fogunk hallani. (…) A mai programmal kapcsolatban szeretném kihangsúlyozni, hogy azt gondolom, együtt, megfelelő kommunikációval sokra képes a magyar orvos. Jó okulást és beszélgetést kívánok mindenkinek!” – mondta az orvosigazgató.
 
A tudományos eszmecserék előtt dr. Lakatos László, a VEAB Gasztroenterológiai Munkabizottságának elnöke is felszólalt. A konferencia témája kapcsán elmondta: ezzel a találkozóval arra szeretnék ösztönözni az orvostársakat, hogy a mai medicinára jellemző és divatos szubspecializációval szemben átfogó szemléletben, szélesebb megközelítésből, társszakmákkal együttműködve kezeljék a pácienseiket, és ezeket az ismereteket adják majd tovább a felnövekvő orvosgenerációnak is.
 
A tudományos ülés utolsó felszólalója dr. Gógl Árpád, belgyógyász, farmakológus, egykori egészségügyi miniszter volt. A neves szakember a hepatitist eliminációs program hazai vonatkozásait ismertette. Előadása végén, közelgő 80. születésnapja alkalmából Brájer Éva alpolgármester köszöntötte dr. Gógl Árpádot és emlékezett vissza közös munkájukra. Az alpolgármester méltatásában a volt miniszter nemességét, emberi tartását és szakmai kiválóságát hangsúlyozta: „Mi, aki vezethetjük ma ezt a gyönyörű várost, mind neked köszönhetjük azt, hogy mi vezethetjük. Abban a közéleti zavarodottságban te teremtettél rendet, tisztábban láttad személyiségünket, mint mi a magunkét, így segítetted előre ezt a mai csapatot. Elképesztő tehetséges vezetési technikával irányítottál, segítettél bennünket, mindezt tetted derűvel, ambícióval, stílusoson, könnyedén. Megtanítottál az értékteremtés fontosságára, éleslátásodat tanítani kellene.” – ünnepelte Brájer Éva az egykori politikust, akit az alpolgármester után az ülésen résztvevők is jókívánságokkal köszöntöttek.
 
 
 
A tudományos ülés képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika és Varju Zoltán
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.