A hal egészséges, jó étel, amit érdemes fogyasztani!

2019.04.06. 13:57
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 6. (szombat)
 VII. Fehérvári Halünnep. Galéria
 
 
 
 

Több mint 70 csapat nevezett a halétel készítő versenybe és kora reggeltől az összes horgászhely betelt a Palotavárosi tavaknál, ahol immár hetedik alkalommal rendezték meg a Fehérvári Halünnepet. A város tavaszi gasztronómiai fesztiválja a finom ételek mellett szórakoztató családi programokat kínált kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Idén is megfőzték a város halászlevét, a mintegy 1200 adaghoz közel 400 kiló szálkamentes akasztói halat, bajai tésztát és szegedi paprikát használtak fel.


A rácpontytól a csipeszelt, faparázs fölött sült halon át, a bográcsban bakonyi módra elkészített harcsáig sokféle finomsággal készültek a VII. Fehérvári Halünnepre nevezett csapatok, baráti é smunkahelyi társaságok.  A főző- és horgászverseny mellett szórakoztató családi programokkal várták a Palotavárosi tavakhoz érkezőket szombaton.

A kora délelőtti órákban tartott megnyitón Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket. „A jelentkezők és az eseményre kilátogatók egyre növekvő száma jól mutatja, hogy szép hagyománnyá vált a Halünnep. Köszönöm mindazoknak, akik annak idején megálmodták a rendezvényt. Ami tavasszal a hal, az ősszel a lecsó, és mindkettő gasztronómiai rendezvény nagy népszerűségnek örvend.” - mondta el köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András.

„Az ország legnagyobb civil szervezete - 485 ezer taggal - a horgászoké, és ebben az évben várhatóan átlépi a félmilliót is a legálisan horgászók száma.” - emelte ki a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke. Dr. Szűcs Lajos a megnyitón arról is szólt, hogy néhány éve a természetes vizek kezelői jogát a horgász szervezetek kapták meg, nem üzleti célból, hanem azért, hogy ezeket a vizeket meg tudják őrizni. Ez komoly felelősséggel jár, amit megköszönt a horgász szervezeteknek.

„Amikor az első Fehérvári Halünnepet rendeztük, akkor mindössze kilencezer tagot számlált a megyei horgász szövetség, ma pedig több mint húszezren vagyunk már. Nem csak a horgászatot, hanem a halgasztronómiát is szeretnénk népszerűsíteni, amihez nagy segítséget kapunk Székesfehérvártól.” - emelte ki Nagy Attila, a HOFESZ elnöke.

A megnyitón Viza Attila és Farkas László palotavárosi önkormányzati képviselők is köszöntötték a Halünnep résztvevőit. Az eseményen jelen volt Brájer Éva alpolgármester, Törő Gábor és Vargha Tamás országgyűlési képviselő is.

A Fehérvári Halünnepet 2013-ban rendezte meg először a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége. A program azóta igen nagy népszerűségre tett szert: évről évre egyre többen érdeklődnek az ízes esemény iránt. Amíg az első alkalommal 22 csapat, addig idén hetvennél is több kisebb-nagyobb baráti társaság vett részt a főzőversenyen. Idén is megfőzték a város halászlevét, a mintegy 1200 adaghoz közel 400 kiló szálkamentes akasztói halat, bajai tésztát és szegedi paprikát használtak fel.

Az elkészült ételeket a zsűri – Pamminger Ede, a Királyi város ízmestere, a zsűri elnöke, Grenyovszky Károly nagyköveti séf, dr. Almási Ferenc tiszti főorvos, Boda János gasztronómus és Barczi Péter, a The Selection Bistro Budapest séfje – folyamatosan értékeli, a legjobbakat pedig értékes ajándékokkal díjazza.  

A fesztiválon készült fotók letölthetők a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.