Versek fiataloktól – alázattal, szerénységgel, közösségben

2019.04.06. 16:11
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 6. (szombat)
Kneifel Nóra Székesfehérvár legjobb versmondója. Galéria
 
 
 
 
A Városházán ma rendezték a X. Fehérvári Versünnep döntőjét. A színvonalas tehetségkutató verseny utolsó fordulóján tizenkét fiatal tolmácsolt egy-egy verset – köztük Arany János, Ady Endre, Szabó Lőrinc és József Attila költeményeivel. Spányi Antal megyés püspök az ajándékba kapott, az életünkben minket kísérő versekről szólt, dr. Cser-Palkovics András polgármester pedig a tehetségkutató verseny hagyományteremtő erejét emelte ki köszöntőjében: ami a tehetséges, a világról véleményt alkotó és kifejező fiataloknak köszönhető. Kubik Anna Kossuth- és Jászai-díjas színművész értékelésében a szerénységgel, az alázattal végzett igényes munkát méltatta, aminek fontos közösségteremtő ereje is van. A zsűri döntése alapján 2019-ben Kneifel Nóra bizonyult a legjobb fiatal versmondónak Gyóni Géza költeményével.


Szombaton délelőtt hagyományosan a Városháza Dísztermében rendezték a Fehérvári Versünnep döntőjét, ami a jubileumi, szép hagyományokkal bíró, tizedik alkalommal megrendezett tehetségkutató volt a városban.

Hagymásy András
ügyvezető igazgató a rendező Fehérvár Médiacentrum nevében mondott köszöntőt: felidézte a kezdeteket, az értékes, tartalmas, minőséget és kultúrát szolgáló verseny elindítását, és azt az örömét tolmácsolta, hogy évről évre újabb tehetségek jönnek és mutatkoznak be színvonalas versmondással. Őket a Vörösmarty Színház színművészei mentorálták a szombati döntő előtt: Juhász Illés, Kelemen István, Kiss Diána Magdolna, Kozáry Ferenc, Osváth Judit, Varga Gabriella, Varga Lili, Kádas József, Krisztik Csaba és Váradi Eszter Sára foglalkoztak az ifjú versmondókkal.

A döntőben Kubik Anna Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész elnökletével értékelt a zsűri, a bíráló bizottság tagjai pedig Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze, a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Tornyai Gábor plébános, Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, valamint Vakler Lajos Penna Regia díjas újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-riportere. 

A 2019-es döntő főszereplői Baksa Ervin István, Balázs Fanni, Brunner Mátyás, Csengey Márton, Cser-Palkovics Gergely, Farkas Eszter, Kerényi Réka, Kiss Viktória, Kneifel Nóra, Krencz Virág Zsófia, Rásky Gergő és Szipola Antal voltak. A fiatalok választottak verset többek között Gyóni Gézától, Karinthy Frigyestől, Szabó Lőrinctől, Adytól, Kosztolányitól és József Attilától, de portugál költő és népballada sorait is tolmácsolták a Városháza Dísztermében.

Az eredményhirdetés előtt Spányi Antal megyés püspök fogalmazta meg gondolatait az ünnepről és a hozzá kapcsolódó ajándék asszociációjáról: „Ezen a Versünnepen olyan ajándékokat kaptunk, amelyek fontosak az ember életében. Nem valamiféle ünnepi kacatot, aminek örülünk, amit megbecsülünk, amire időnként ránézünk; hanem valamit, ami elkísér bennünket, ami az életünket teszi jobbá és gazdagabbá.” – fogalmazta meg a gyökerek, a szellemiség, a nyelv, a hagyományok megőrzésének a fontosságát kiemelve. A megyés püspök azt mondta, hogy a gyorsuló világ elszegényedést okoz nemcsak nyelvi, kulturális téren, de az érzelmek terén is. Ezért is olyan értékes ajándékok az elhangzott versek.

A város oktatási és kulturális életének hagyománya lett a rendezvény – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester a jubileumi Versünnepen. Minden közreműködőnek köszönetet mondott: a szervezőknek, a zsűrinek, a felkészítőknek, köztük a motiválásban szerepet vállaló pedagógusoknak – a legnagyobb feladatért és szolgálatért, amit a közösségért tesznek –, valamint a színművészeknek a mentori munkájukért. Végül köszöntötte a volt és a jelen versünnepeseit. Kifejezte, hogy a városban elindított sikeres tehetségkutatók éppen ebből a kezdeményezésből fakadtak. „A Versünnep bizonyította, amiben hittünk: hogy a fiatalok ma is tehetségesek, ma is ügyesek, ma is van véleményük a világról, ma is vannak értékeik, és vannak olyan értékek, amiket ők tisztelnek.”

Kubik Anna
értékelésében azt fogalmazta meg, hogy a legnagyobb erénye a Versünnepnek, hogy a fiatalokat alázatra és szerénységre neveli – hiszen a versmondás nagyon igényes műfaj: sok munkát kell beletenni. A másik pedig – mondta – van a versmondókban valami közös, hiszen a magányos műfaj mögött hatalmas közösségformáló erő áll: cinkos mosollyal a szemükben arra gondolnak, hogy tudnak valamit, magas rendű gondolatokat kifejezni. Az igényesség meglátszik mindenben – fejezte ki az elmúlt tíz ép tapasztalata alapján, és köszönetet mondott a városnak a támogatásért.

A különdíjak közül Cser-Palkovics Gergely a Jobtain Kft., Rásky Gergő a Széphő Zrt., Farkas Eszter pedig a Fehérvár Médiacentrum különdíját kapta. A zsűri döntése alapján a harmadik helyezett Kiss Viktória lett, a második helyezést Csengey Mártonnak ítélte a zsűri. 2019-ben a legjobb versmondó Kneifel Nóra lett, aki Gyóni Géza Csak egy éjszakára… című költeményét mondta, neki Kubik Anna, dr. Cser-Palkovics András és Spányi Antal gratuláltak.

A döntőről készült felvételt az érdeklődők a későbbiekben megnézhetik majd a Fehérvár Televízióban.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!


Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.