"Olyan szakmát válasszon mindenki, ami a szívébe van írva!”

2019.04.09. 14:34
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 9. (kedd)
Átadták a Vörösmarty szakiskola új asztalos tanműhelyét. Galéria
 
 
 
 
 

Ünnepélyes keretek között adták át kedden délelőtt a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája új asztalos tanműhelyét, ahol a legkorszerűbb kis- és középüzemi technológiát sajátíthatják el a diákok. A mintegy tízmilliós beruházással kialakított tanműhely a Székesfehérvári Szakképzési Centrum támogatásával jöhetett létre.


Világ- és Európa-bajnok asztalosok, a Vörösmarty egykori diákjai mutatták be a ma átadott tanműhely legkorszerűbb gépeit. Ma, amikor a robotika szinte az élet minden területét áthatja, nélkülözhetetlen az oktatási környezetnek és eszközöknek a változásokhoz igazodó fejlesztése, hogy naprakész tudással léphessenek a fiatalok a munkaerőpiacra, emelte ki köszöntőjében Szépné Holczer Piroska, az oktatási intézmény megbízott vezetője. Hozzátette, a legkorszerűbb és leghatékonyabb kis- és középüzemi technológiák elsajátítását teszi lehetővé az újonnan kialakított Festool tanműhely. „A robotok az asztalos szakma területén is sok mindent el tudnak végezni, de be kell látnunk, hogy nem rendelkeznek önálló kreativitással és nem érzik a fa illatát. A robotok világában is szükség lesz olyan szakemberekre, akiknek a kezében formálódik át az élő anyag, a fa. A szakképzésben résztvevőknek feladata az is, hogy a diákokat felkészítsük arra, hogy a gépeket éppúgy tudják használni, mint alkotókészségüket. A tanulók a vállalatokhoz, vállalkozásokhoz kikerülve rendelkeznek már megfelelő gépismerettel.” – zárta gondolatait az igazgató.

Az asztalos tanműhely átadásán jelen volt Székesfehérvár polgármestere. „Gratulálok az összefogáshoz, amelynek eredménye ez az új tanműhely.” – mondta dr. Cser-Palkovics András. „Ma, amikor arról beszélünk, hogy munkaerőhiány van, akkor érdemes pontosítani: szakemberhiány van. Ezért is fontos, hogy a szakképzésben ilyen fejlesztések történhetnek. A folyamatos fejlődés folyamatos tanulást tesz szükségessé, nem csak a diákok esetében, hanem a már dolgozó szakembereknél is. Fontos, hogy segítsük a fiatalokat abban is, hogy olyan tudást és szakmát válasszanak, amivel boldog, sikeres felnőttként a maguk és családjuk egzisztenciájáról is tudnak majd gondoskodni. Csak közös erővel tudjuk újra visszaadni a szakmák és a szakképzés elismertségét.” A városvezető kiemelte, ehhez hozzátartozik, hogy minél több szakmai műhelynek meglegyen a korszerűen felszerelt gyakorlati helye a városban, ahol a ma diákjai, azaz a holnap munkavállalói megszerezhetik tudásukat. „Életünk nagy részét munkával töltjük és nem mindegy, hogy az a munka, amit választottunk magunknak az olyan, amit szeretünk, vagy olyan, hogy minden egyes nap csak nyűg és feszültség. Azt gondolom, hogy a pályaválasztásban ez a műhely is hozzájárul ahhoz, hogy segítsen jó döntést hozni a fiataloknak.” A polgármester kiváló kezdeményezésnek nevezte a Szakmák Éjszakája programsorozatot.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója arról tájékoztatott, hogy április 12-én, pénteken 16 órától 22 óráig a szakképzési centrumban és a tagiskolákban színes, színvonalas programok keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a különböző szakmákkal.

Az új tanműhely avatója a szalagátvágást követően szakmai bemutatóval folytatódott. Az asztalos szakma területén Európa- és világbajnokságon komoly eredményeket elért Nagy Ádám János, Sárvári Ádám és Liszi Roland, a szakközépiskola egykori diákjai mutatták be, hogyan működnek gyakorlatban a tanműhelybe került gépek. Az iskolában, majd később a munkahelyeken szerezett tapasztalat mellett mind hárman azt vallják: Olyan szakmát válasszon mindenki, ami a szívébe van írva!

Az átadáson készült fotók letölthetők a Galériából.fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.