25 év - 25 fa

2019.04.10. 16:49
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 10. (szerda)
Magyar nemesítésű hársfák a Halesz ligetben. Galéria
 
 
 
 
 
 

Magyar nemesítésű hársfákkal bővült a Halesz liget. A 25 fa az Alsótekeresi Faiskola szponzori ajándéka volt, amelyet Székesfehérvár a „Virágos Magyarországért” versenyen való negyedszázados részvételéért és az ott elért kiemelkedő teljesítményéért vehetett át 2018-ban. A csemetéket ma ültették el a Városgondnokság munkatársai.


A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett Virágos Magyarország Mozgalom 25. jubileuma alkalmából „Jubileumi díjat” vehettek át a tavalyi évben az „Arany Rózsa” díjas települések közül a legjobban teljesítők, így Székesfehérvár is. Az országos program egyik szponzora, az Alsótekeresi Faiskola minden évben jelentős összegben adományoz növényeket az általuk választott, versenyben résztvevő településnek. 2018-ban Székesfehérvár városát választották a jelentkezők közül és mintegy egymillió forint értékben kapott a város növényeket.

A 25 magyar nemesítésű hársfát a Halesz ligetben ültették el ma. Dr. Cser-Palkovics András polgármester a székesfehérváriak, a parkba látogató sportolni vágyók, a családok, a fiatalok és az idősek nevében egyaránt szólva örömét és köszönetét fejezte ki, hogy e közel egymillió forintos értékű felajánlással tovább nő a zöldfelület a városban. „Fát ültetni mindig öröm. A 25 fa utolsó példányának elültetésekor pedig lehetőségünk van arra is, hogy megköszönjük e nemes gesztust az Alsótekeresi Faiskolának. A Halesz ligetben – ami a város egyik legszebb része – nagyon jó helye lesz ezeknek a fáknak, amelyek neve is szimbolikus, hiszen az egyik fajta hárs Szent Istvánról kapta a nevét, a másik pedig Sissiről, azaz Erzsébet királynőről. Sokan fogják látni ezeket a fákat és élvezni ezek árnyékát.”

„Nagy örömünkre szolgál, hogy 25 saját nevelésű fát ajánlhattunk fel Székesfehérvárnak.” – mondta az Alsótekeresi Faiskola ügyvezető igazgatója. Barabits Elemér kiemelte, a város jól láthatóan sokat fordít a zöldfelületek kialakítására, korszerűsítésére évek óta. A klímaváltozás új kihívásokat hoz, a városi környezet extra terhelést ró a fákra. Éppen ezért az Alsótekeresi Faiskola fő és elsődleges célja az, hogy a különleges pannóniai adottságokhoz megfelelő fafajokat szelektáljon, nemesítsen. A most elültetett hársfák a legkorszerűbb, legmodernebb magyar fajták. A „Szent István” nevet viselő az ezredfordulón, míg a „Sissi” nevű idén januártól kapta meg az európai szabadalmi minősítést. A 25-30 méter magasra megnövő fák szépségükkel örömet okoznak majd a Halesz parkban szabadidejüket töltőknek.  

Spanyárné Halász Szilvia főkertész köszönetet mondott azért, hogy a Városgondnokság szakemberei évek óta meghívást kapnak a Faiskola szakmai látogatására, ahol lehetőségük van megismerni az új fajtákat és az ott elhangzó előadásokból tanulva állíthatják össze azokat a növénymegrendeléseket, amelyeket aztán a városban ültetnek el.

Az eseményen jelen voltak dr. Dienesné Fluck Györgyi, Deák Lajosné és dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselők, valamint Bozai István városgondnok is.

A Halesz ligetben készült fotók letölthetők a Galériából.


                                               

fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.