Dédapáink Patikája

2019.04.10. 19:07
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 10. (szerda)
Új kiállítási anyaggal bővült a Fekete Sas Patikamúzeum           Galéria 
 
 
 
 
 
Az 1970-es években a megyei gyógyszertárak leselejtezett eszközeiből gyűjtött össze anyagot dr. Szabó Lóránt gyógyszerész, amelyet a Szent István Király Múzeum munkatársai restauráltak. Ezzel a helyreállított anyaggal bővült ma a Fekete Sas Patikamúzeum kiállítási anyaga. A Dédapáink Patikája című kibővített tárlat megnyitóján dr. Cser-Palkovics András polgármester mellett dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Országos Szervezetének elnöke mondott beszédet.
 
Zsúfolásig megtelt szerdán délután a Fekete Sas Patikamúzeum, amikor bemutatták a Dédapáink Patikája névre keresztelt régi, mégis megújult hajdani patikai eszközökből összeállított kiállítási anyagot.
 
Amint az ismeretes, a Fő utcai Fekete Sas 1971-ben szűnt meg gyógyszertárként működni. Kapuit aztán 1971 és 1975 között bezárták, hogy a belső tér restaurálási munkái zavartalanul folyhassanak. Szakszerű felújítás után 1975. május 12-én nyitotta meg kapuit már múzeumként, és vonzza azóta is látogatók ezreit évről-évre.
 
A most bemutatott tárlat összegyűjtésében – mint ahogy a régi patika múzeummá alakításában is – nagy szerepet játszott dr. Szabó Lóránt, vasdiplomás gyógyszerész, a Fekete Sas Patikamúzeum egyik alapítóatyja, aki az anyagot az 1970-es években a megyei gyógyszertárak leselejtezett eszközeiből gyűjtötte össze. Az anyag hosszú utat tett meg az évek során míg végül a Szent István Király Múzeumhoz került, és restaurálás után a fehérvári Patikamúzeumban talált méltó helyére.
 
A dédapáink patikájának emléket állító múzeumrészben a megnyitón dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte az egykor itt dolgozók rokonait, leszármazottait és a vendégeket. Köszöntőjében kitért az elődök munkájára és a Patikamúzeum jelentőségére is: „Sok mindenre lehet ez a város büszke, sok mindenre lehet a Fő utcáján is büszke, mégis, azt gondolom, hogy egyik legfőbb büszkeségünk a Fekete Sas Patikamúzeum lehet. Nemcsak azért, mert a Fő utca közepén van, hanem azért is, mert épülete kívül és belül egyaránt gyönyörű, illetve, amit belépve a kiállítási anyagában bemutat, az bizonyos értelemben páratlan. Igazán örömteli, hogy ez az ékszerdoboz egy kicsit megint megújulhatott, megszépülhetett, az újragondoláson túl új elemekkel is gazdagodhatott.” – mondta a városvezető, aki megköszönte a múzeum dolgozóinak állhatatos munkáját, amelynek nyomán gyarapodhatott a kiállítótér értékes gyűjteménye.
 
A polgármester után dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Szervezetének elnöke szólt. Beszédében kitért a magyar patikatörténet állomásaira, hányattatásaira, és mielőtt megnyitotta a kiállítást, ismertette és méltatta dr. Szabó Lóránt példaértékű munkáját is.
 
Érdemes ellátogatni a keddtől vasárnapig 10-18 óra között nyitva tartó Fekete Sas Patikamúzeumba, és körülnézni a kibővült, értékes gyűjteményben.
 
 
 
 
A kiállítás megnyitóján készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.