Embert próbáló, de gyönyörű hivatás!

2019.04.11. 12:08
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 11. (csütörtök) 
Katonai pályaorientációs napot tartottak Fehérváron.     Galéria   
 
 
 
 
 
A katonai hivatás és életpályamodell bemutatására, népszerűsítésére szerveztek pályaorientációs napot és interaktív történelemórát a  Mészöly Géza utca 7. szám alatti katonai igazgatási központban. Fehérvári középiskolások sokasága vett részt a programon, és ismerte meg a magyar honvédség sokrétű munkáját, különféle eszközeit, valamint a katonai szolgálatteljesítés és a továbbtanulás lehetőségeit.

A Magyar Honvédég Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának 3. Katonai Igazgatási Központja ötödik alkalommal szervezte meg a tájékoztató napot a pákozdi Katonai Emlékpark közreműködésével.

A megnyitón Rátkai István alezredes köszöntötte a résztvevőket. Úgy fogalmazott: „Rendezvényünk elsődleges célja a fiatalok hazafias és honvédelmi nevelése, amely csak széleskörű összefogással valósulhat meg. A nap főszereplői a civil társadalom, valamint az idén 171 éves és NATO tagságának 20. évfordulóját ünneplő magyar honvédség. Ebben a rendszerben a család szerepe az elsődleges, ez adja a hitelesség alapját, de a pedagógustársadalomnak is óriási szerepe van.”

Hozzátette, a katonák nap mint nap azzal szolgálják a hazájukat, hogy megőrzik a békét, és szükség esetén helytállnak a konfliktushelyzetekben, esküjükhöz hívek akár az életük árán is. A katonaság nehéz, embert próbáló, lemondásokkal teli, mégis gyönyörű hivatás. A Magyar Honvédségnek minden, a hazáját szerető és tenni kész állampolgár részére van ajánlata. Vannak továbbtanulási lehetőségek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán és a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján, ezt követően egy életre szóló, megalapozott, biztos karriert nyújtó hivatásos katonai pálya következhet. A hivatásos katona karrierje során folyamatosan tanulhat, képezheti magát, diplomákat szerezhet, nyelveket tanulhat, külföldi békefenntartó missziókban csiszolhatja tudását, és ha nem is fényes, de tisztes megélhetést biztosíthat családja számára.

Szerepel az ajánlatok között a határozott idejű munkalehetőség is szerződéses katonaként, ami a magyar honvédség működésének alapját adja. Az egyik legnépszerűbb szolgálatvállalási forma pedig a tartalékos katonai szolgálat, melynek során az állampolgár a civil foglalkozása, tanulmányai mellett vállalja, hogy részt vesz egy katonai alapfelkészítésen, és időszakosan, szükség esetén tényleges szolgálatot vállal, mellyel hozzájárul közvetlen, szűk lakókörnyezetének biztonságához.

A megnyitót követően a központ katonái élményszerűen, interaktív módon mutatták be hivatásukat a középiskolásoknak. A program rendkívül színes és sokrétű volt, a fiatalok többek között megismerték egy katonai áteresztőpont működését, a behatoló személy feltartóztatásának és ártalmatlanításának módját, láthattak katonai kiképzést, elsajátíthattak önvédelmi és életmentő technikákat, túlélési ismeretekre tehettek szert, megnézhettek és ki is próbálhattak számos haditechnikai eszközt, egy vadászrepülőgép-szimulátort, de volt lézerpuska-lövészet is. Ezen kívül tájékoztatták a fiatalokat a toborzásról, a bekerülés és a továbbképzés lehetőségeiről, illetve az elérhető juttatásokról.

A programon részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója is.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–    Vége


Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Varju Zoltán Mihály
 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.