Ünnepélyes keretek között felavatták a VIDEOTON EAS Kft. új csarnokát

2019.04.11. 14:10
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 11. (csütörtök)
 
 
 
 
 

Több mint 8 milliárd forintos beruházással bővítette székesfehérvári gyárát a Videoton Electronic Assembly Services Kft., a felépült új elektronikai szerelőcsarnokot csütörtökön avatták fel.  A VIDEOTON vállalatcsoport egyik legnagyobb leányvállalata, az elektronikusalkatrész-beültetéssel, elektromechanikai szereléssel foglalkozó cég új gyártócsarnokát Varga Mihály pénzügyminiszter és dr. Cser-Palkovics András polgármester jelenlétében adták át. „A Videoton nemcsak Székesfehérvár és térsége, hanem az egész magyar ipar számára húzóerőt jelent, és példát ad arra, hogyan lehet kiemelkedően eredményes egy magyar nagyvállalat.” – hangsúlyozta köszöntőjében Varga Mihály pénzügyminiszter.


Az új elektronikai szerelőüzem alapkőletétele még 2017 decemberében volt, és egyéves intenzív munka eredményeképpen tavaly decemberben vehették használatba az új csarnokot. A gyártás átköltöztetése a tervek szerint idén júliusban fejeződik be. A csarnok egy húszezer négyzetméter alapterületű épületkomplexum, amelyből 8.500 m² a gyártóterület, a raktár 4.300 m², az irodaegység szintén 4.300 m², az egyéb szociális és infrastrukturális rész pedig 2.900 m² nagyságú területet tesz ki.

Székesfehérvár elmúlt évtizedei és a jelene is összekapcsolódik a Videotonnal. Nagy büszkeségünk, hogy a legnagyobb magyar tulajdonú vállalat a városban található, amelynek életében jelentős mérföldkő a mostani fejlesztés – mondta dr. Cser-Palkovics András. A polgármester kiemelte, a kölcsönhatás egyértelmű a város és a gazdasági élet szereplői között. „Székesfehérvár csak és kizárólag akkor tud fenntartható módon növekedni és fejlődni, ha a helyi gazdaság is képes növekedni. Ez fordítva is igaz, mert a helyi gazdaság is akkor tud bővülni, ha biztonságos környezetet tudunk teremteni." Dr. Cser-Palkovics András hozzátette: „1975 diák gondolta úgy, hogy a fehérvári felsőoktatásba adta be első helyen jelentkezését a három fehérvári egyetemre, ami azért is fontos, hogy ne csak múltja és jelene, hanem jövője is legyen a város gazdaságának.”

A Videoton történetének legnagyobb volumenű beruházási programját valósította meg a tavalyi évben, összesen 14 milliárd Ft értékben. Ennek legnagyobb része volt a Videoton EAS Kft. beruházása, ami összesen 8,25 milliárd forintba került. „Az elmúlt időszak nehéz volt, hiszen a jelenlegi építőipari helyzetben kellett felépíteni a csarnokot, de szerencsére nagyon jó csapattal dolgozhattunk.” – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding ZRt. társ-vezérigazgatója. Kiemelte továbbá, hogy a világ gazdasága átrendeződik, változik az autóipar, és az elektronika részaránya növekedni fog. Ezeket az adatokat alapul véve a mostani a beruházással az egész Videoton „jövőállóbb” lett.

Klambauer Csaba, a Videoton EAS Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a 6,3 milliárd forintos csarnok mellett a beruházás részét képezi a 745 millió forint értékű gyártási technológia beszerzés, az Ipar 4.0 követelményei szerinti raktári beruházás 495 millió Ft értékben, valamint az infrastruktúra fejlesztése 685 millió forint összegben. Az épület tervezésekor, építésekor nagy gondot fordítottak – a legoptimálisabb kialakítás mellett – az épület emberközpontúságára, és arra, hogy élhető munkakörnyezetet biztosítson. Ezt szolgálja például a 2000m²-es belső kertes udvar is.

„A Videoton nemcsak Székesfehérvár és térsége, hanem az egész magyar ipar számára húzóerőt jelent, és példát ad arra, hogyan lehet kiemelkedően eredményes egy magyar nagyvállalat.” – hangsúlyozta köszöntőjében Varga Mihály pénzügyminiszter. Az avatóünnepségen rámutatott, hogy a Videoton a fejlesztéseivel igyekszik lépést tartani a gyors változásokkal, mert ha nem tenné, lemaradna a versenyben, és nem lenne esélye az élmezőnybe kerülni. A kormány is ezt vallja, ezért támogatja a hasonló stratégiát előtérbe állító és a világszínvonalat megcélzó magyar cégeket – tette hozzá.  „Nem oda kell menni, ahol áll a világ, hanem ahová tart.” - fogalmazott a pénzügyminiszter, utalva arra, hogy a Videoton vállalatcsoport az elmúlt években ezt a stratégiát követte.

Miközben az Európai Unió és a világgazdaság egészében fokozatos lassulás figyelhető meg, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít, utalt a tárcavezető arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap nemrégiben 0,3 százalékponttal ismét javította a Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzését. A miniszter kitért arra is, hogy tavaly 98 külföldi nagyberuházás érkezett Magyarországra, amelyek összértéke meghaladta az 1380 milliárd forintot, és csak ezen fejlesztéseknek köszönhetően 17 ezer új munkahely létesült hazánkban. Nemcsak a külföldről érkező cégeket, hanem a teljes nemzetgazdaságot tekintve is jól teljesítettek a beruházások, tavaly 8500 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon – tette hozzá. Mint mondta: a kormány támogatja, hogy az itt működő vállalatok olyan innovatív, a termelékenységet és a hatékonyságot emelő fejlesztéseket valósítsanak meg, amelyek érdemben tudnak majd hozzátenni a gazdasági növekedéshez. Az a cél, hogy a magyar gazdaság tartósan magas ütemben bővüljön, ehhez pedig csökkenteni kell az állami kiadások arányát, ösztönözni kell a beruházásokat, és folytatni kell az adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikát.

A köszöntőket követően ünnepélyes keretek között adták át az új csarnokot, majd egy rövid gyárlátogatás során nézhették meg a résztvevők a XXI. századi technológiával felszerelt gyártósorokat.

A csarnokavatáson készült fotók letölthetők a Galériából.
fotó: Molnár Artúr
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.