A nagy találkozások színtere idén is a Művészeti Egyetemek Találkozója

2019.04.12. 16:22
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 12. (péntek) 
 
 
 
 
Második alkalommal rendezi meg a Vörösmarty Színház a Művészeti Egyetemek Találkozóját. Székesfehérváron a kőszínház mellett a Pelikán Kamaraszínház ad otthont a workshopoknak. A háromnapos rendezvény kiállításmegnyitóval kezdődött pénteken. A Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a MOME, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Metropolitan Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatóit Brájer Éva alpolgármester és dr. Szikora János színházigazgató köszöntötte.
 

A 2018-ban életre keltett MET, vagyis a Művészeti Egyetemek Találkozója rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy a különböző művészeti egyetemek hallgatói találkozhassanak egymással. Ez azért kiemelten fontos elhatározás, mert az alkotó embereknek lényeges, hogy folyamatos impulzusok érjék őket. A szervezők bizakodnak, hogy ezekből a nagy találkozásokból művészet születhet. A tavalyi hat egyetem mellett (Színház- és Filmművészeti Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem, MOME, Magyar Táncművészeti Egyetem, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) idén két új intézmény, a Metropolitan Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanulói is csatlakoztak a programhoz.

„Az ezeréves történelmi múlt alapjain építkező Székesfehérvár jövőjének nagyon jót tesz ez a friss szellemiséget hozó rendezvény.” - kezdte köszöntőjét Székesfehérvár alpolgármestere. A háromnapos találkozó megnyitóján a város nevében Brájer Éva köszöntötte a hallgatókat. „Tizenhat éve dolgozom önkormányzati képviselőként a kultúra területén. Egy általam nagyon tisztelt, a kultúra területén több évtizeden át tevékenykedő kollégám nyugdíjba vonulásakor azt mondta nekem, mindig csak fiatalokkal dolgozz és csak a fiatalokra hallgass! Megfogadtam a tanácsát, és azóta is, bármilyen munkáról  legyen szó, mindig kikérem a fiatalok véleményét. Az élet pedig mindig visszaigazolja, hogy ez így helyes. A fiatalok olyan frissességet, olyan nyitottságot, más megközelítést adnak, amelyből az én korosztályom rengeteget tanulhat, építkezhet. Arra bíztatom a MET résztvevőit, a jelen egyetemi hallgatókat, hogy maradjanak ilyen friss szemléletűek, tiszta és őszinte gondolkodásúak.” 

„Az ember oxigén nélkül elpusztul. Egy művész számára az igazi oxigén az az inspiráció. És mi lenne jobb inspiráció, mint a másik ember, aki más, mint én vagyok.” - hangsúlyozta köszöntőjében dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója. A MET erről szól, a találkozásokról, az ismerkedésről, az inspirációról, valami új születéséről. Az ember fiatal korában, amikor még be van zárva az egyetemek falai közé a saját kis közösségébe, jó, ha részt vehet ilyen találkozókon, ahol rácsodálkozhat arra, hogy a másik ember másféle módon, hogyan nyilvánul meg. Hagyjátok, hogy ezek az új impulzusok hassanak rátok!” - zárta gondolatait a direktor.

A MET széles kínálatának visszatérő műsorelemei lesznek a drámafoglalkozások, amit a Színművészeti Egyetem drámainstruktor osztályának tagjai vezetnek. A szervezők kiemelten fontosnak tartják az egyetemi börzét is, ahol a legkülönfélébb művészeti területek iránt érdeklődő, továbbtanulás előtt álló középiskolások találkozhatnak a náluk egy-két évvel idősebb egyetemistákkal, akik életszerű tapasztalataikat adhatják át nekik. Azzal, hogy a MET és a közel 1000 fős közönséggel rendelkező Fejér Megyei Diáknapok egy időpontban zajlik, sokkal több diák juthat hasznos, gyakorlati információkhoz.

A különböző programok, színházi előadások, koncertek, kiállítások, workshopok, drámafoglalkozások, mind nyitottak a város és vonzáskörzetének lakossága számára is.
Részletes program a MET oldalán: www.vorosmartyszinhaz.hu/met

fotó: Simon Erika

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.