A Szellem és a Szerelem rítusa

2019.04.12. 17:45
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 12. (péntek)
Költészet napi Ady-est volt a Városházán. Galéria
 
 
A Városházán egy mozgással, élő zenével komponált Ady-összeállítást látott a közönség a magyar költészet napja alkalmából. A Medve Színpad Sorsunk a dalban – Ady-rítus című előadása az ősi formák beemelésével teremtett sajátos hangulatot, és fogalmazta meg az élet és a halál, a szerelem, az öröm és a bánat költőjének az üzeneteit. Sorsunk a dalban – Ady-rítus
címmel tartott előadást a Medve Színpad a Városháza Dísztermében.  A magyar költészet napi rendezvény Ady Endre halálának a 100. évfordulójára is emlékeztet. A kísérleti színház szakrális misztériumjátékban színészek és zenészek is közreműködtek, a produkcióban versek, megzenésített versek hangzottak fel, szöveg, mozgás és tánc színpadi összhangja teremtette meg a Szerelem és Szellem rítusát. Az Ady-művek alapján összeállított és komponált előadás az öröm és bánat, az élet és halál, az igazság, az út és az Egész fogalmait járta körbe.

A rendezvényen Kántor Zsuzsanna, Bánfi Kata, Válóczy Elek színművészek léptek fel, zongorán közreműködött Borzsák Réka, hegedűn Prokopius Andrea, a darabot Halmy György rendezte. Az Ady Endre hagyatéka iránt elkötelezett színpad vezetője a költőt a legnagyobbnak nevezte: a költő szerepéről azt mondta, elsősorban papként tekint rá, olyan értékekkel, amelyekre a ma emberének is szüksége van. Minden nézete, gondolata magától értetődően magyar, és a sajátos szűrőjén átengedve fogalmaz meg olyan üzeneteket, hogy az ember merje megélni a szerelmet, a magyarságát, az élet fontos dolgait – és merjen szembenézni a halállal. A színházi műfajok megújításával kapcsolatban az ősi formák jelenbe emelését tartják fontosnak, olyan módon, hogy azok természetesnek hassanak. Ennek egyik eszköze az ősi zene és az ősi tánc, ami együtt jár a játékossággal.A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!


                       

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika

 

 

 
 

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.