Elültették a születés fáját a Jávor Ottó téren

2019.04.15. 12:53
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 15. (hétfő) 
Minden évben lesz egy új növény az előző évben jött babák tiszteletére.     Galéria
 
 
 
 
Különleges kezdeményezés valósul meg a felújított Jávor Ottó téren. Ezentúl évente elültetnek itt egy fát az előző esztendőben született székesfehérvári babák tiszteletére. Az első ilyen fa, egy japán díszcseresznye ma délelőtt került a helyére, jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő.
 
A Belváros szomszédságában található Jávor Ottó tér teljes körű rekonstrukciója tavaly valósult meg. Megújult a burkolat, méltó helyre kerültek a téren felállított emlékművek, kiépítettek számos pihenőpadot és egy vízjátékos szökőkutat, illetve értékes fákat és színes növényeket telepítettek.
 
Mostantól különleges szerepe is lesz a térnek, minden évben egy-egy fát fognak itt ültetni az előző esztendőben született székesfehérvári babák tiszteletére. Ma került a helyére az első ilyen fa, egy japán díszcseresznye, melyet a 2018-ban világra jött 644 fehérvári kisgyermek – 312 kislány és 332 kisfiú – mondhat magáénak.
 
Nagyon szép, szimbolikus és örömteli kezdeményezésnek nevezte a faültetést Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a Jávor Ottó tér felújításával egy új közösségi teret hoztak létre, mellyel megjelenésében, jellegében kibővült a történelmi Belváros.
Arról is szólt, hogy minden fa elültetésének nagy szerepe van Fehérváron. A születés fái jelképezik az élhető, szerethető, zöld várost, ahol a fiatalok szeretnek élni, és ahol örömteli esemény a gyerekek érkezése. Horváth Tancsa Ágnes családügyi tanácsnok kezdeményezésére alakították ki azt a helyet, ahol évről évre elültetik ezeket a növényeket. A most kijelölt területen összesen 15 fát ültethetnek el, azaz a következő mintegy másfél évtizedben megvan a helye a növényeknek.
 
Dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő a gyermekáldás vállalásának fontosságáról beszélt a faültetés kapcsán. Szavai szerint Magyarország kormánya nagyon sok erőfeszítést tesz azért, hogy hazánk ne tartozzon a világ azon részei közé, ahol a társadalom nem reprodukálja magát. Székesfehérvár városa igyekszik ehhez hozzátenni, többek között azzal, hogy ajándékkal lepi meg az újszülöttjeit. Reményei szerint a születés első fáját még nagyon sok fogja követni.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.



–    Vége

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.