Bolondballagás a belvárosban

2019.04.25. 13:12
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 25. (csütörtök)
Idén is Ballagási hét Székesfehérváron            GALÉRIA 
 
 
 
 
Idén is egész hetes ünnepi programokkal köszönti a végzős diákokat és tanáraikat Székesfehérvár. Májushoz közeledve a végzősök már az érettségi lázában égnek, de azért a tanév utolsó hetében a Bolondballagáson idén is mókázhatnak még egy jót a belvárosban. A hagyományokhoz hűen idén is megrendezik a Ballagási Hetet Székesfehérváron, melynek keretében hétfőn az Órajátéknál köszöntik a ballagó osztályok osztályfőnökeit. Április 30-án, kedden reggel fél nyolckor indul majd a maskarás menet az Alba Plaza elől a Fő utcán át a Zichy színpadig. A hagyományos Ballagási hét programjai ezúttal is a Városi Ballagással zárulnak szombaton. A programokról sajtótájékoztatón számolt be Mészáros Attila alpolgármester és Paulik Anna, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa.
 
Négy, öt, hat vagy éppen nyolc együtt töltött középiskolás év sok idő, a közös élmények egy életre megmaradnak. A hagyományokhoz hűen idén is Ballagási héttel köszönti Székesfehérvár a végzős diákokat és tanáraikat.
 
„A hét első programja április 29-én, hétfőn 14.30 órakor kezdődik. A Kossuth udvarban, az Órajátéknál köszönti a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András az önkormányzat nevében a végzős osztályok osztályfőnökeit. Ekkortól köszönti a látogatókat az iskolai élethez kötődő figurákból álló, a ballagás tiszteletére készített órajáték-sor, amely egy hónapon át lesz hallható, hagyományos ballagási dallamokkal.” – ismertette a programot Mészáros Attila alpolgármester.
 
A fehérvári végzősök középiskolai emlékeit a Bolondballagáson szerzettek is gyarapíthatják, a hagyományos rendezvény minden esztendőben jó hangulatban telik, még az időnkénti eső sem szegi kedvét a ballagóknak. Mivel a tanév rendje szerint, a végzősök számára a ballagás előtti péntek nem tanítási nap és május 1-je munkaszüneti nap, ezért idén április 30-án, kedden várják az érettségi előtt álló osztályokat, hogy a nagy megmérettetés előtt még egy jót bulizzanak együtt. Ebben az évben 16 székesfehérvári középiskola 20 osztálya nevezett a Bolondballagásra.
 
A maskarás felvonulás részleteiről Paulik Anna, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa beszélt. Mint mondta a programon résztvevőket jövő kedden reggel fél nyolcra az Alba Plaza elé várják, ahol Mészáros Attila alpolgármester és Magyaródi Anett, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke köszönti a majd őket. A színes, látványos menet a Liszt Ferenc utcán, a Városház téren, majd a Fő utcán keresztül a Zichy színpadig vonul a Csángálló zenekar kíséretével. A Hotel Magyar Király előtt 8 órakor kezdődik az osztályok jelmezes bemutatója, illetve színpadi produkciója. A versenyen résztvevő osztályok közül a háromtagú zsűri – amelynek tagja dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója és Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa – választja ki a legjobb, legötletesebb jelmezben megjelent csoportot. „A tét idén is nagy: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának felajánlására a győztes osztály 100 ezer forintos hozzájárulást kap az érettségi bankettjének megrendezéséhez. Jutalmat kap a második és a harmadik helyezett osztály is: az előbbi 75 ezer, míg az utóbbi 50 ezer forintos hozzájárulást nyer.” – emelte ki Paulik Anna.
 
A városi ballagást idén május 4-én, szombaton 09.00 órakor újra a Városház téren rendezi Székesfehérvár Önkormányzata. Az idei év újdonsága, hogy nemcsak az érettségizők, hanem valamennyi végzős, ballagó osztály részt vesz a közös ünnepségen, majd ezt követően visszatérnek saját intézményeikbe, ahol mindenki megtartja saját, iskolai ballagási programját is. „Május első szombatján a város 18 intézményének, 76 ballagó osztályának 1687 diákja mellett lesz még négy „különleges ballagó” is, akik bár nem idén érettségiztek, mégis eddig nem volt alkalmunk hivatalosan is elballagni középiskolájukból. Ők a Szent István Szakközépiskola jogelődjébe, az Ybl Miklós Reálgimnáziumba jártak 1940 és 1944 között, azonban behívták őket katonának, így korábban érettségiztek, és a ballagás megtartására nem volt lehetőség. Most 92 és 94 évesen meghívtuk őket, ők pedig vállalták, hogy ennyi idő után hivatalosan is elballagjanak.” – osztotta meg a kedves történet részleteit a jelenlévőkkel Mészáros Attila.
 
Az alpolgármester elmondta továbbá, hogy szerdán startolt a második Fehérvári Tabló verseny, amelyet idén is az FMC-vel közösen hirdetett meg a város. A legjobb tablókra a www.fmc.hu oldalon várják a szavazatokat május 3-ig. A verseny eredményhirdetését ebben az évben is a Városi Ballagás keretében tartják, ahol 100 ezer, 75 ezer, valamint 50 ezer forintos ballagási bankett hozzájárulást vehetnek át a díjazottak.
 
Az ünnepi hét programjai kapcsán a szervezők elmondták, hogy rossz idő esetén a végzős osztályok vezetőinek köszöntését a Városháza Dísztermében tartják, azonban a Bolondballagásnak és a Városi Ballagásnak nincs esőhelyszíne, így azok, ha szélsőséges az időjárás, elmaradnak. A programok esetleges változásáról az érintetteket időben értesítik majd.
 
 
 
 
A sajtótájékoztatón készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
További információ:
Paulik Anna
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: 06-70/457-9002
E-mail: paulik.anna@fehervariprogram.hu
Honlap: www.fehervariprogram.hu
 
 
 
 
Szöveg: Hajnal Csilla (Fehérvári Programszervező Kft)
                       és
             Torma Kinga Regina (ÖKK)
 
Fotó: Molnár Artúr
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.