Felújítják a Szent Imre Általános Iskolát

2019.04.25. 15:57
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 25. (csütörtök)
1,85 milliárd forintos beruházás valósul meg kormányzati forrás felhasználásával. Galéria
 
 
 
 
Hamarosan elkezdődik a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda felújítása: négytanteremmel és további három kisteremmel bővül az intézmény, többek között multifunkciós közösségi teret alakítanak ki, korszerűsítik a nyílászárókat, és hőszigetelik az épületet. Az egyházmegye 1,85 milliárd forintos beruházása 850 millió forint értékű kormányzati forrás, illetve 143,76 millió forintos KEHOP-pályázati támogatás felhasználásával két év alatt valósul meg. 1,85 milliárd forintból  újítja fel az egyházmegye a Székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola műemléképületét – 850 millió forint értékű kormányzati támogatás, valamint 143,76 millió forint értékű KEHOP-pályázati forrás felhasználásával.

Az átalakítás keretében a 12 osztálytermes általános iskolát további további 4 teremmel, szaktantermekkel, kistermekkel bővítik, és sor kerül az épület energetikai felújítására is: korszerűsítik a nyílászárókat, hőszigetelik az épületet, és napelemes rendszert telepítenek. Az intézményben lift biztosítja majd az akadálymenetsítést, a járható tetőfödém szintjén pedig iskolaudvart létesítenek. A sportudvar többfunkciós, központi közösségi térré válik – használható lesz aulaként vagy akár színház- és rendezvénytérként, tornaszobaként is. A tető megemelése lehetőséget ad egy új tanári szoba kialakítására, és felújítják az iskola éttermét, melegítő konyháját is.

Spányi Antal
székesfehérvári püspök az egyházmegy pasztorális céljai közül kiemelte a fiatalok keresztény nevelését, tanítását. A felújítás célja, hogy a Szatmári Irgalmas Nővérek épülete alkalmas legyen a korszerű oktatásra a rendszerben gondolkodó egyházmegye számára. „Azt szeretnénk, hogy ezt az iskolát – amely jelenleg szép és kedves iskola, jól működő iskola, magas színvonalon tudja az oktatást végezni, és amelynek a nevelő munkája is kiváló – tudjuk bővíteni, és több gyermek, több család számára tudjuk biztosítani a lehetőséget a tanuláshoz.” A megyés püspök köszönetet mondott a kormányzatnak a lehetőségért, és hozzátette, hogy a valóban fontos projekt megvalósításáért az egyházmegye kész áldozatot hozni: átcsoportosítással biztosítják a fennmaradó összeget a beruházáshoz.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester az örömét fejezte ki, hogy a Belvárosban egy meghatározó, emblematikus épületegyüttes újul meg, így a komoly forrásból megvalósuló beruházás műemléki vonatkozásban is kiemelkedő. A felújítás jelentőségéről így fogalmazott: „Gyerekekről van szó: kisebbekről és egy kicsit nagyobbakról. Amikor óvodáról, iskoláról, óvodai-iskolai felújításról, illetve egy-egy ilyen környezet megújításáról beszélünk – egy közösség jövőjéről beszélünk. Nem mindegy, hogy a közösség jövőjét képviselő gyerekek milyen körülmények között nőnek föl.” A polgármester köszönetét fejezte ki az egyházmegyének a feladatok és a komoly  saját erő felvállalásáért. Kiemelte, hogy a kivitelező székesfehérvári cég bentlakással oldja meg a felújítási munkálatokat – amihez gratulálva türelmet kért a pedagógusoktól, a családoktól és a környéken közlekedőktől.

A műszaki adatokat ismertetve Dózsa István egyházmegyei vagyonkezelő hangsúlyozta, hogy a műemléképület homlokzata ugyan megújul, de nem változik – a beruházás igazi értéke a funkcióját, felhasználását érintő változás. Hét új helyiség, galériás tanári szoba, guiborítású sportpálya, egy izgalmas, zöld felületű átjáró az étkezőbe és egy nagy multifunkciós aula: a kialakítások az épület mind a négy szintjét érintik.

Már valóban nagyon szűkösen férnek el az épületben, mondta el Csák Lajos iskolaigazgató. Köszönetet mondva azt fogalmzta meg, hogy egy másfajta építkezés is elkezdődik hamarosan, amely egy értékben még gazdagabb, összetartó közösség megerősödését jelenti majd az iskolában a felújítás során.

A szerződést a Spányi Antal és Halenár István, a kivitelező SHS-ÉPÍTŐ Tervező és Kivitelező Kft. ügyvezetője írták alá.

Az eseményen jelen volt Ugrits Tamás pasztorális helynök, iskolabiztos.

 
Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!


                                    

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.