Veronai szerelmesek a balett színpadon

2019.04.26. 15:34
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 26. (péntek)
Rómeó és Júlia premier május 12-én a Vörösmarty Színházban. Galéria
 
 
 
 
Új nagyszínházi bemutatóra készül a Székesfehérvári Balett Színház: a Shakespeare klasszikus műve alapján, Prokofjev zenéjére készült Rómeó és Júlia című három felvonásos balettet május 12-én láthatja először a közönség a Vörösmarty Színházban. A produkcióról dr. Cser-Palkovics András polgármester és Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, a darab rendező-koreográfusa tartott sajtótájékoztatót.


A Hamlet mellett Shakespeare legismertebb és legtöbbet játszott darabja a két ellenséges veronai család gyermekeinek szerelmét bemutató mű, amelyben örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája jelenik meg. A tragikus kimenetelű, a drámát vígjátéki elemekkel is színező történet az elmúlt ötszáz évben számtalan feldolgozást ért meg, készült belőle film, musical és zenemű is – balett színpadon 1785-ben beszélték el először a tánc nyelvén. A dráma egyik legnépszerűbb megzenésítése Prokofjev balettje, amelyet 1936-ban írt a Leningrádi Opera felkérésére, és 1938-ban, Brünnben mutatták be először. A Székesfehérvári Balett Színház premierje május 12-én, vasárnap 19 órakor kezdődik a Vörösmarty Színházban.

„Mérföldkő a balett színház életében az új bemutató, hiszen nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor az intézmény megalapítása mellett döntöttünk.”– mondta a pénteki sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, jó döntés volt, hogy adventkor egy családi balettet lehetett bemutatni és a Diótörőt nagyon nagy sikerrel vitte színpadra a város új kulturális intézménye. Az első siker pedig a várakozást is megteremtette a következő bemutató iránt. „Biztos vagyok abban, hogy sokan lesznek rá kíváncsiak, és arra biztatok mindenkit, hogy vegyen részt a bemutatón.” Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott azoknak a világhírű szakembereknek, akik segítik a fehérvári balett színház munkáját. „Bízom abban, hogy legalább akkora örömmel fogadják majd a nézők a Rómeó és Júlia előadást, mint a Diótörőt.”

„Szergej Prokofjev elementáris, egyúttal drámai erejű balettzenéje sok koreográfust megihletett, mint ahogyan engem is. Olyan kortárs balett, pontosabban táncszínház megalkotása volt a célom, amely nem illusztrálja sem a Shakespeare által megírt művet, sem pedig Prokofjev zenéjét, hanem egyedi formanyelven keresztül újrateremti és láttatja a megírt, valamint a zenében rejlő, szavakba nem önthető drámát.” – mondta a Székesfehérvári Balett Színház produkciójáról a rendező-koreográfus. Egerházi Attila számára a Rómeó és Júlia alapvetően a szeretet, azon belül a szerelem, továbbá a félelem, annak egyik legerősebb megnyilvánulási formája, a gyűlölet, a meg nem értés, valamint az emberi gyarlóság és emelkedettség drámája. „Meglátásom szerint olyan táncdráma született, amely szinte minden korosztályt megszólít. A Rómeó és Júlia olyan balett, amely szándékom és reményeim szerint megérinti a nézők szívét.” – fogalmazott Egerházi Attila.

A darabot kettős szereposztással viszi színre a város balett színháza; Júliát Cristina Porres Mormeneo és Dusana Heráková táncolja, Rómeó szerepében Fernando Gabriel Luis Luis és Dávid Janík látható. A társulat tagjai mellett vendégek, a fehérvári táncélet ismert szereplői és ifjú tehetségek is szerepet kaptak a darabban.

A produkció neves nemzetközi alkotók közreműködésével valósul meg: a díszlet- és fényterv a holland Loes Schakenboes, a világ egyik legkeresettebb táncszínházi látványtervezőjének munkája, a jelmezeket pedig az ugyancsak holland Bregje van Balen tervezte.

A premiert ebben az évadban öt további előadás követi májusban és júniusban, jegyek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színházban és online is válthatók, a www.jegy.hu  honlapon.

 

fotó: Simon Erika

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.