Múlt nélkül nincs jövő!

2019.04.26. 17:17
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 26. (péntek)
90 éves a Felsővárosi Általános Iskola              
 
 
 
 
 
Fennállásának 90. évfordulóját ünnepli idén a Felsővárosi Általános Iskola. A kilenc évtizedes jubileumról az intézmény tanárai és diákjai egy nagyszabású gálaműsor keretében emlékeztek meg. A székesfehérvári és a német hagyományőrzésről méltán híres iskola ezúttal is hű volt nevéhez: a zenés, táncos, verses műsor remek hangulatot varázsolt a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza színháztermébe. A gálán dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket.
 
A Felsővárosi Általános Iskola története 1926. január 4-én kezdődött, amikor Lipcsei Lajos polgármester-helyettes tudatta a város közgyűlésével, hogy megépülhet a Gazdasági Népiskola épülete is, mert a város egymilliárd korona állami segélyt kapott. Az ígéret valóra vált és 1928-ban megnyitotta kapuit Felsővárosban, a Kertalja és a Koppány utcák sarkán a ma Felsővárosi Általános Iskola néven ismert intézmény.
 
Az elmúlt kilenc évtizedben számos különféle változáson átesett iskola jelenlegi tanulói és tanári kara jeles eseményre gyűltek ma össze, ugyanis nagyszabású gálaműsorral ünnepelték a jubileumot. A kerek évforduló alkalmából a vendégeket, tanulókat, jelenlegi és volt pedagógusokat elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte: „Egy nagyon szép kerek születésnapot ül az iskola, amihez hosszú évek sokrétű és színes nevelő és oktató munkája vezetett.” – kezdte gondolatait a városvezető, aki beszédében az intézmény hagyománytisztelő, hagyománykövető nevelési elveit méltatta. Mint mondta, a város életében különleges oktatási szerepet betöltő iskola mindezeken kívül tanulmányi eredményeire, sportéletére, és az iskolában uralkodó jókedvre is méltán büszke lehet. Gondolatai zárásaként és a város elismerésének kifejezéseként oklevéllel gratulált a születésnaphoz.
 
A köszöntők sorát Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója folytatta, aki kollégaként köszöntötte az iskola pedagógusait. Az igazgató megemlékezett az 1928-ban a világban történtekről: olyan eseményekkel említette egy lapon a Felsővárosi iskola megnyitását, mint Kossuth Lajos szobrának felavatása New York-ban, a penicillin feltalálása, vagy a IX. Nyári Olimpiai Játékok. Beszédében az intézmény pedagógiai programjának küldetéstudatát ismerte el: „Amint a program fogalmaz: „Tanulóinknak életre szóló ajándékot, útravalót kívánunk adni, mert valljuk, hogy mindenféle paradigmaváltás ellenére léteznek egyetemes emberi értékek, amelyekre stabil tudás építhető. Ha válaszolni kívánunk korunk kihívásaira, tudomásul kell vennünk, hogy ma már nem elegendő a tanórákon kiválóan tevékenykedő, és az előírt viselkedési példákat követő gyerekeket nevelni. Fel kell készíteni őket az élet kihívásaira, amelyek átszövik a mindennapjaikat. Mindent meg kell tennünk, hogy egészséges, önmagukban bízó, képességeiknek és adottságaiknak megfelelően teljesítő tanulókat bocsássunk ki az iskola kapuján!(...)” Én a legnagyobb elismeréssel gratulálok ehhez a küldetéstudathoz, és kívánom, hogy ezek mentén folyjanak tovább az iskolai mindennapok.” - zárta gondolatait az igazgató.
 
A vendégeket utolsóként az iskola jelenlegi igazgatója, Földi Zoltán köszöntötte. Beszédében felelevenítette az elmúlt 90 év sarokpontjait: beszélt az alapításról, a névváltozásokról, az iskola épületének háborús hányattatásairól, méltatta a hajdani és jelenlegi pedagógusok állhatatos munkáját. Utolsó gondolataival kollégáihoz és a diákokhoz szólt: „Legyen meg régi otthonunk, amíg csak lehet, és mi is építhessünk otthont gyermekeink számára. A mi utcánk nem is sáros, hajrá, hajrá Felsőváros!”
 
A két felvonásos táncos, zenés, versekkel és mesékkel gazdagított gálán ezek után bemutatkoztak az iskola jelenlegi tanulói: az első felvonásban az alsósoké volt a főszerep, míg a második traktus a felsősökről szólt.
 
 
 
Az ünnepségen készültképek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr, Bácskai Gergely
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.