Pannónia ünnepei és mindennapjai Gorsiumban

2019.04.27. 17:09
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 27. (szombat)
Az ókoridéző Floralia programjai holnap folytatódnak. Galéria
 
 
 
 
A Floralia – Tavaszköszöntő ünnep zajlik délelőtt óta a Gorsium Régészeti Park csodálatos környezetében. Az ókort megidéző programok izgalmas időutazás lehetőségét rejtik magukban gyermeknek és felnőttnek egyaránt. A pompás császári bevonulás mellett az autentikus, látványos bemutatók, életképek, interaktív játékok és színpadi komédia teremtenek színvonalas kikapcsolódási lehetőséget. Pannónia ünnepeit és mindennapjait láthatják, élhetik meg még holnap is a kilátogatók: Flora szombatra is elűzte az esőt – a morcos időjárás senkit se riasszon vissza! 


A Gorsium Régészeti Parkban Flora, a tavasz istennőjének ünnepén elevenedett meg az ókori Pannónia világa.

A császári bevonuláson a 202-ben történt pompás esemény idéződött fel: a hadai élén Gorsiumba látogató Septimius Severus császár – korábban helytartó és légióparancsnok – uralkodásának tízéves évfordulóját jött ünnepelni. Az áldozatbemutatás ünnepélyes szertartása után gladiátorok csaptak össze az arénában. A hagyományőrzők a rómaiak mellett a markomannok és a kelta harcosok életét, szokásait is bemutatják, a táborokban a családok ki is próbálhatnak egyes eszközöket, küzdelmekben vehetnek részt. A barbárok már szombaton délelőtt remek gyereksereget toboroztak, akiknek a segítségével hangos csatakiáltások közepette ütköztek meg a római légiósokkal.

Az ókori komédia mesterének, Plautusnak a Szamárvásár című komédiája szórakoztatja idén a nézőket a színháztérben: az öregedő patrícius a fia szerelmére vet szemet, és pénzt is ajánl a hatékonyabb meggyőzésért. A szamarak az idősödő feleség révén kerülnek a képbe, aki – a férj hűségét akarva próbára tenni – elhíreszteli, micsoda bevétel várható hamarosan. A pénz híre teljessé teszi a felfordulást, a szereplők álruhát öltenek, és komikus helyzetek, akciók során következik a végkifejlet. A fordulatos játékban a Vörösmarty és a Szabad Színház művészei, diákszínjátszók és zenészek működnek közre, az előadások holnap is 13.30 és 16.00 órakor kezdődnek.

A Hetedhét Játékmúzeum hétpróbás, interaktív programja az ókor gyermekjátékokra épül,  kutathatunk régészhomokozós miniásatásban, lehet valódi koponyát vizsgálni, és a kézműves asztaloknál készülnek tavaszi virágos fejdíszek is. A játéktér nemcsak a gyerekeknek kínál időtöltést: aki elég sestertiust gyűjtött, rabszolgára költheti a piacon, a greenbox és római öltözékek segítségével pedig a kort megidéző fotók készülnek. Népszerű a háziállat-simogató, és a herbarius titkai is kitárulnak az akkor is ismert és használt gyógynövényekről, fűszerekről:  mámorítóan illatos és egyben gyógyító hatású virágvizeket próbálhatunk ki, vagy kóstolhatunk is a természet kincseiből.

A Floralia vasárnap is 10 órától folytatódik, a fesztivál kapui 9 órakor nyílnak. A részletes programokról a https://fehervariprogram.hu/event/floralia-2019/ oldalon lehet tájékozódni.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!


                                   

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.