Múlt, jelen, jövő 70 éve a színpadon

2019.04.28. 22:58
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 28. (péntek)
Jubileumi Tánc világnapi gálaműsort adott az Alba Regia Táncegyüttes        
 
 
 
 

Tánc világnapi gálaműsorral ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját az Alba Regia Táncegyüttes vasárnap a Vörösmarty Színházban. A nagyszabású múltidéző műsoron közel félezer volt és jelenlegi táncos húzott csizmát és tette fel gyöngysorát, hogy méltán emlékezzenek meg az együttes jubileumáról és az együtt töltött közös évekről. A remek, újra felelevenített koreográfiákat Majoros Róbert, az ARTE művészeti vezetője fűzte egy csokorba, a műsort – mint hajdan és most – a Tilinkó és a Galiba zenekarok kísérték.
 
Mint minden évben, idén is nagyszabású gálaműsorral ünnepelte a Tánc Világnapját az Alba Regia Táncegyüttes, azonban az idei műsor mégis egy kicsit más volt, mint az eddigiek. Közel féléves próbaidőszak előzte meg, hiszen ezzel az alkalommal ünnepelte az ARTE fennállásának 70. évfordulóját is. A jeles jubileumra összehívta az együttes az elmúlt négy generáció legjobb táncosait, hogy közösen vigyék színpadra az elmúlt hét évtized legszebb koreográfiáit, melyeket Molnár Gábor, Tombor Bea és Majorosné Szabó Veronika művészeti munkatársak segítségével ezúttal is Majoros Róbert, az ARTE művészeti vezetője álmodott színpadra.
 
Hetven év hosszú idő, összefoglalni egy estében talán lehetetlen is, de az együttes mégis megpróbálta. Ahogy Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke köszöntőjében elmondta, közel félezer hajdani és jelenlegi táncos dolgozott azon időt, fáradtságot és verejtéket nem kímélve, hogy a gálaműsort vasárnap kétszer is, telt ház előtt, a Vörösmarty Színház közönségének ajándékba adja. Beszédében megkülönböztetett elismeréssel köszöntötte Székesfehérvár Díszpolgárát, az egyesület hajdani elnökét, a táncost, a koreográfust, a harcost, az alkotót, azaz Botos Józsefet, akinek mind a múltidézők, mind a jelenlegi tagok eltáncolták egy-egy ikonikus koreográfiáját. „Nem is tudom, hogy van-e olyan család ma Székesfehérváron, aki ne kötődne valamilyen szálon az ARTE-hoz, amely talán annak a munkának a gyümölcse, amit most mi itt ünnepelünk.” – emelte ki az elnök.
 
Az egyesület évtizedek óta szoros együttműködésben dolgozik a város Önkormányzatával. Dr. Cser-Palkovics András számos alkalommal vett részt a táncosok fellépésein, a helyszínen szurkolt nekik a Fölszállott a páva TV-felvételekor is. Ma sem volt ez másképp: a jubileumi előadáson a színpadon köszöntötte a fellépőket: „Egy hetvenéves közösséget köszöntünk ma, ami mégis nagyon fiatalos. Folyamatosan megújul, teszi ezt úgy, hogy tiszteli a saját múltját. Táplálkozik történetéből és hagyományaiból, és kínál az egész város közösségének folyamatos és értékes szórakozási lehetőséget. Azt kívánom, hogy ami megjelenik ebben a közösségben, az legyen jellemző a városunkra is: ez pedig az összetartás, és a közös gondolkodás! Isten éltesse az Alba Regia Táncegyesületet!”
 
A gála nyitóképében mind a 410 táncos, a múlt, a jelen és a jövő generációi is szerepeltek, párjaikkal közösen énekeltek. A két felvonásos gála első fele az 1970-es évektől a 90-es évekig mutatta be az együttes ikonikus koreográfiáit. Botos József Zóré és ugrósát, Szatmári táncait és Változó hangulatok című munkájának Kitáncoltatás című részét, de láthatta a közönség Foltin Jolán Talalaj című lánytáncát, Gazdag Béla Székelyföldi koreográfiáját, a Török Sándor álmodta Dust és Hahn-Kakas István “Öcsi” Kalotaszegi táncait. A táncosokat a legendás Tilinkó Zenekar kísérte.
 
A Kitáncoltatás előtt Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke is felidézte a múltat, Nagy László Táncbéli táncszó című versének soraival fejezte ki a tánc mindennapokban betöltött szerepét, mellyel a Tánc Világnapját köszöntötte. „A Tánc világnapjának hittel való ünnepléséhez 70 éve segít hozzá az Alba Regia Táncegyüttes. A mi táncosaink, amit büszkén mondhatunk ki, hiszen a hét évtized alatt rengeteg élménnyel gazdagítottak minket és tanították, tanítják gyermekeinket, unokáinkat.” – kezdte gondolatait, majd személyes élményeit idézte. Mint mondta, közös fellépéseik során, ahol a tánc és az irodalom erősítette egymást, örök emlékeket szerzett. Takács Imre: Gyászének érted, drága férfi című versének elszavalásával Botos József, Pesovár Ferenc és Takács Imre tevékenységét méltatta, akik munkájukkal sokat tettek a kultúra és az ARTE jövőjéért.
 
A második felvonás a 2000-es évektől egészen napjainkig emelte ki az együttes legmeghatározóbb koreográfiáit.  Bemutatták Majoros Róbert Skizó és Verslábak című munkáit, Gálber Attila Dödölléjét, Kulcsár Imre Rimócra kalauzolta a nézőket, míg Molnár Gábor Magyarózdra. Megelevenedett Fitos Dezső és Kocsis Enikő emlékezetes Észak felé című vajdaszentiványi koreográfiája, és bemutatták Majoros Róbert és Gőbölös Gábor legfrissebb, Ígéret hava névre keresztelt táncát, melyeket a Galiba Zenekar kísért. A két felvonás alatt a múltidézők mellett az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja és az Alba Regia Táncegyüttes jelenlegi művészei léptek fel.
 
A 70 éves jubileumi ünneplés ezzel nem ért véget: a születésnapi programok egész 2019-et átívelik majd. A következő állomás a május 25-én és 26-án megrendezésre kerülő, VII. Húzd keresztül! - Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválja lesz.
 
 
 
A Tánc világnapi gálán készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.