A Gaudeamus csendült föl az Órajátéknál

2019.04.29. 16:40
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 29. (hétfő)
A ballagó diákok osztályfőnökeit köszöntötték. Galéria
 
 
Újra a Gaudeamus csendült föl az Órajátéknál: a Ballagás Hetének programjait megnyitva dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a város ballagó osztályainak osztályfőnökeit – köszönetet mondva a pedagógusoknak az elmúlt esztendőkben a közösségért végzett munkájáért és a felvállalt felelősségért. A végzősök nevében Magyaródi Anett diáktanácselnök tolmácsolta gondolatait, a támogatás és az inspiráció fontosságát hangsúlyozva, amit tanáraiktól kaptak.  


A Gaudeamus dallamát kezdte játszani az Órajáték hétfőn délután: májusban egy hónapig diákok vonulnak fel a Kossuth udvar különleges szerkezetén, a ballagókat köszöntve. A figurák között van egy X. századi krónikás, egy világi tanító az 1300-as évekből, egy diák 1848-as jelenettel a Fő utcai Rendház zászlójával, és egy 1900-as évekbeli diák a pálcás professzorral. A harangjáték az ünnepi időszakban a Gaudeamus igitur, valamint egy sárospataki ének dallamát játssza.

A Ballagási Hét hagyományos programsorozatának  keretében köszöntötték a végzős diákok osztályfőnökeit és az iskolaigazgatókat a Kossuth udvarban. 76 osztály több mint 1700 diákja fog ballagni szombaton, mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester: „A számok jól jelzik, hogy ez a város miért mondhatja magát joggal és okkal diákvárosnak, iskolavárosnak. Ebbe nagyon sok székesfehérvári és nagyon sok környékbeli vagy messzebbről érkező fiatalt érthetünk – akik kiemelten fontosak a város számára, mind pedig az iskoláknak, ahonnan elballagnak.” A már hagyományos rendezvényen megköszönte a pedagógusok elmúlt nyolc, hat, öt, illetve négy esztendőben végzett munkáját és a közösségért vállalt felelősségüket – a város, a diákok, a szülők, családtagok, barátok nevében. Biztosan nagyon nehéz az elengedés, biztosan nehéz ez a hét tanárnak és diáknak egyaránt, és nehezek is következnek, de remélhetőleg itthon maradnak vagy visszatérnek ide a város fiataljai – zárta beszédét a polgármester.

A Székesfehérvári Diáktanács és a diákság nevében Magyaródi Anett elnök is köszöntötte a végzősök osztályfőnökeit, és mint tizenkettedikes diák azt a tapasztalatot osztotta meg – köszönetét kifejezve, hogy a munkájuk koncentrált szellemi és fizikai jelenlétet, az utolsó évben fokozott terhelést jelent. A hála szavai között a közös programok, az osztálykirándulások, a szeretet, a törődés, egy-egy kedves gesztus és a nagyszerű inspirációk hangzottak el a diákelnök beszédében. Magyaródi Anett társai nevében köszönetet mondott továbbá a városnak a támogatásért és a figyelemért, amit a diákság irányában tanúsít.

A rendezvényen Kosztolányi Dezső Aranysárkány című iskolaregényéből olvasott föl egy részletet Nyári Ádám, a Pál utcai fiúk: Mi vagyunk a Grund! című betétdalát a Vasvári Pál Gimnázium tanulói adták elő. Az Önkormányzat ajándékát a polgármester és Mészáros Attila alpolgármester adták át.

A rendezvényen részt vettek a város önkormányzati képviselői, a Tankerület, a Szakképzési Centrum, a Pedagógiai Oktatási Központ, az Intézményi Központ vezetői, valamint Kovács András órásmester.

A Ballagási Hét programjai holnap folytatódnak: a bolondballagás menete április 30-án reggel fél nyolckor indul az Alba Plaza elől a Fő utcán át a Zichy színpadig; a Városi Ballagásra szombaton kerül sor.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.