Ünnepélyesen felállították a májusfát Feketehegy-Szárazréten

2019.04.30. 15:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 30. (kedd) 
Május 26-án, vasárnap lesz a majális és a gyereknap egyben.
 
 
 
 
 
Negyedik alkalommal rendeztek májusfa-állítási ünnepséget Feketehegy-Szárazréten. A közösségi központ udvarán a Városgondnokság szakembereinek közreműködésével tették a helyére a színes szalagokkal, lufikkal díszített nyárfát, majd a helyi általános iskola másodikos és harmadikos tanulói adtak ünnepi műsort a színpadon.

A népi hagyomány szerint a tavaszi újjászületést szimbolizáló májusfát az április 30-ról május 1-re virradó éjszaka állították fel a csoportba szerveződött legények a lányok udvarán. Májusfának rendszerint sudár, magas nyárfát választottak, melyet színes szalagokkal, ételekkel, italokkal, olykor kisebb ajándékokkal is díszítettek. Gyakran a közösségeknek is volt ilyen fájuk, kidöntésére táncos ünnepi mulatságot rendeztek, ez volt a májusfa kitáncolása. Tetejére gyakran helyeztek italt is, ennek megszerzése nagy dicsőségnek számított a legények körében, ők azonban gyakran megtréfálták egymást, és ital helyett paprikás vizet tettek az üvegbe.

A Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ udvarán negyedik alkalommal szerveztek májusfa-állítási ünnepséget a helyi gyerekek, szüleik és a lakók részvételével. A nyárfát a Vadex Zrt. biztosította a közeli erdős területről, ma délelőtt szállították a központba a rendőrség közreműködésével, és a gyerekek díszítették fel.

Szigli István
területi önkormányzati képviselő szerint a céljuk az volt, hogy a népi hagyományt meghonosítsák. Hozzátette, az iskolások rendszerint már nagyon várják ezt a programot, a jövőben pedig igyekeznek az ünnepségnek olyan alkalmat, időpontot találni, amikor az egész városrész el tud jönni az eseményre. Miután helyére került a májusfa, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti Tagiskolájának másodikos és harmadikos diákjai adtak a majálishoz és a pünkösdhöz kapcsolódó, zenés-verses, hagyományőrző műsort.  

A hagyományos Feketehegy-Szárazréti Majálist a gyereknappal együtt rendezik meg 2019. május 26-án, vasárnap. Az egész napos rendezvénysorozat délelőttje a gyerekeké, délután a majálisozóké lesz.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

 

–   Vége

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.