Letették a város első parkolóházának alapkövét

2019.05.02. 12:54
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 2. (csütörtök)
 
 
 
 
 
Négy év tervezés és előkészület után idén márciusban megkezdődött Székesfehérvár első parkolóházának kialakítása a Távírda utca – Várkörút közötti területen. A 134 férőhelyes, négyemeletes parkolóház alapkőletételén dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamit a beruházó Green Point Garage Kft. részéről Kovács Péter ügyvezető, a kivitelező Port-Ép Kft. részéről Lévai Gergő tulajdonos vettek részt.
 
Négy éve, 2015-ben kezdte a közös munkát a Green Point Garage Kft. és a Port-Ép Kft., amikor átvette a Távírda utca és a Várkörút közötti telket a korábbi tulajdonostól azzal a céllal, hogy megépítsék a város felé több mint tíz éve tett vállalását, egy parkolóházat.
 
Az előző tulajdonos tizenöt változatot készített az épületre, melyek közül a leginkább sikeresnek egy olyan terv tűnt, amelynél az autókat egyenként egy lift tette volna a helyére, amely csúcsidőben másfél órás várakozást eredményezett volna!” – kezdte a projekt ismertetését Kovács Péter, a Green Point Garage Kft. ügyvezetője. A cégtulajdonos elmondta, miután átvették a telket, ők is további tíz változatot készítettek, amely után rá kellett jönniük, hogy a meglévő terület adottságai miatt alkalmatlan a parkolóház megépítésére. A 2015. óta eltelt négy évben további telekvásárlásokkal alakult ki a mai geometria, amely lehetővé teszi a fordulókörök megépítését, így lift nélkül is működtethető a megálmodott négyszintes ház. „Nem volt sétagalopp, rengeteg adminisztrációval járt az elmúlt időszak, de eljutottunk odáig, hogy ma már a majdan összesen négyszintes, 4500 m2-es, 134 férőhelyes, akadálymentesített, elektromos töltőpontokkal ellátott, a Távírda utca és a Várkörút felől egyaránt megközelíthető parkolóház mínusz első szintjén állhatunk, és a tereprendezési munkák befejeztével immár elindulhat az építkezés.” – mondta Kovács Péter, aki kiemelte, a beruházás nem valósulhatott volna meg a város Önkormányzatának hathatós segítsége nélkül.
 
A korszerű beruházás alapköletételén részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. Mint mondta, az új lehetőséggel, új parkolási módot is meghonosítanak a városban: „A parkolás kérdése a folyamatosan növő gépkocsiszám miatt fontos és állandó napirendi pont a város életében, ezért is köszönöm, hogy ügyvezető urak belevágtak ebbe a magánberuházásba. Jól jelzi, hogy a fehérvári vállalkozók és cégek nagy perspektívát látnak városunkban, és van értelme itt helyben ekkora volumenű befektetéseket és beruházásokat tenni, hogy ez a projekt is helyi cégek összefogásában és vállalásából jön létre. Azt gondolom, hogy még egy dolog miatt érdemes a beruházást kiemelni, az pedig a városképi megfontolás, hiszen a tágabb értelemben vett Belvárosban is kevés ilyen beépítetlen üres terület maradt már.” A polgármester az alapvető funkciót betöltő épület kapcsán hangsúlyozta, zöld pont is lesz, mivel elektromos autók töltésére is biztosít majd lehetőséget, ezért ez nem csak közlekedési, de környezet- és klímavédelmi szempontból is jelentőséggel bír.
 
Lévai Gergő, a kivitelező Port-Ép Kft. tulajdonosa az építkezés részleteiről beszélt. Elmondta, hogy mivel a munkaterület a Belváros fontos forgalmi csomópontjait két irányból is érinti, a lehető legtisztábban igyekeznek az építkezés környezetét is tartani. „A 800 millió forint összköltségű projekt részeként felújításra kerül majd a Földhivatal belső parkolója és beközlekedő útja, illetve a szomszédos irodaház gazdasági bejárata is. Bár jelenleg még tartanak a földmunkák, terveink szerint két hét múlva elkezdődhet az érdemi rész, a ház szerkezetépítése is.” – mondta el a cégtulajdonos, aki azt a reményét fejezte ki, hogy a mintegy 10 hónap alatt megvalósuló beruházás a város szempontjából is sikeres lesz.
 
A beszédek után a városvezető és a cégtulajdonosok együtt letették a Székesfehérvár első parkolóházának alapkövét. A tervek szerint decemberben átadásra kerülő mélygarázs és parkolóház tekintetében a beruházók tíz éves megtérüléssel számoltak. A parkolási árak pedig a város I-es és II-es parkolóövezeteinek árai között lesznek várhatóan.
 
 
 
Az alapkőletételen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.