Véget ért az öttusa világkupa székesfehérvári versenye

2019.05.05. 19:36
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 5. (vasárnap)
 
 
 
A mix váltók küzdelmével zárult vasárnap az öttusa világkupa-verseny a székesfehérvári Bregyó-közi sportcentrumban. Csaknem kétszáz öttusázó érkezett a versenyre, amelyen a magyarok legjobb eredményét az Alba Öttusa kiválósága, Alekszejev Tamara érte el, aki első lett a nők mezőnyében.
 
 
Nem alakult minden szerencsésen a magyarok szempontjából, hiszen a verseny előtt már tudni lehetett, hogy Földházi Zsófia nem indul, és közvetlenül a rajt előtt az is kiderült, hogy a betegséggel küzdő Kovács Sarolta sem állhat rajthoz. Ezzel együtt a női mezőnyben született magyar siker, méghozzá a szenzációsan vívó, és a lézer-run számnak masszív előnnyel nekivágó Alekszejev Tamara jóvoltából. Az Alba Öttusa klasszisa alighanem kedvenc versenyeként fog a világkupa sorozatra gondolni, hiszen annak döntőjét is nyerte már meg, most pedig szép sikerrel „hangolt” az idei nagy viadalokra, a nyári Európa-bajnokságra és az őszi, budapesti világbajnokságra. A női mezőnyben rajthoz álltak fiatal fehérvári öttusázók is, akiknek elsősorban a tapasztalatszerzés volt a céljuk a felnőttek között. Ormándi Rebeka, Turbucz Anna, Szarka Luca, Kovács Eszter, Szűcs Dóra nem jutott döntőbe.
 
A férfiaknál két fehérvárinak is sikerült a selejtezőből tovább lépnie. Demeter Bence sérülések és műtét után még nincs csúcsformában, de hazai pályán hozta a kötelezőt a döntős szerepléssel. A Volán Fehérvár korábbi csapat- és váltó-világbajnoka klubtársával, Málits Istvánnal együtt versenyezhetett a legjobb harminchat között, ahol fizikai állapota nem tette lehetővé, hogy éremért futhasson. Málits huszonötödik helyen végzett, a legjobb magyar a férfiak között a tizenharmadik Marosi Ádám volt. Itt is indultak a selejtezőben további fehérváriak, Harangozó Bence, Farkas Martin és Bernáth Bálint. A férfiak versenyét a német Christian Zillekens nyerte.
 
A világkupa utolsó versenynapján a mix váltók között Alekszejev Tamara ezúttal Regős Gergellyel párban versenyzett, és főleg a rosszul sikerült lovaglás miatt csak kilencedik helyről indulhatott a futás-lövészet kombóban. Végül hetedik helyen végeztek, a másik magyar csapat, Guzi Blanka és Kardos Bence ellenben a lézer-run számban remekelve második lett. Tizenegyedik helyről indultak, de a futásban a kínai pároson kívül mindenkit utolértek és megelőztek. Így két magyar érem született az öt nap során a székesfehérvári viadalon.
 
Az időjárás sajnos ezúttal nem volt kegyes a szervezőkhöz, de a rendezésre, ahogy a fehérvári versenyeken megszokhattuk, nem lehetett panasz. Az egymáshoz közeli helyszínen bonyolított tusák, a bónuszvívás emelt színpada, a legújabb lőállások mind főpróbát is jelentettek a Magyar Öttusa Szövetség illetékeseinek a budapesti világbajnokság előtt.
 
 
A szombati versenynapon készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
 
Szöveg: Somos Zoltán
Fotó: Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.