Hangos Biblia készül

2019.05.06. 15:54
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 6. (hétfő)
Székesfehérváriak is részt vesznek az alkotó munkában. Galéria
 
 
 
 
 
 

Egy mintegy ötezer ember bevonásával készült, kézzel írott Biblia hasonmáskiadása érkezett hétfőn a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója, dr. Benyik György biblikus tanár, plébános által elindított kezdeményezés keretében a következő hónapokban önkéntesek olvassák föl az Ószövetség teljes szövegét, s születik meg a Hangos Biblia. Székesfehérváron erre az augusztus ünnepi időszakban kerül sor. Minderről sajtótájékoztatón számolt be ötletgazda, valamint Ugrits Tamás, a Székesfehérvári Egyházmegye pasztorális helynöke és Jakubek Tiborné, a Szent István Művelődési Ház igazgatója.


A Kárpát-medencében élő, különböző magyar dialektusban beszélő ötszáz önkéntes háromperces részletekben olvasta fel az egész Újszövetséget a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány kezdeményezésére. Az alapítvány igazgatója Dr. Benyik György egyetemi tanár mai, székesfehérvári sajtótájékoztatóján szólt arról, hogy folytatódik hazánkban a 2016-ban elindított Hangos Biblia program. Az egyházmegyénként szervezett felolvasócsoportok segítségével, háromperces részletekben a teljes Ószövetséget szeretnék rögzíteni. Ennek megvalósításához legalább 1641 felolvasóra van szükség, ezért több mint tíz városban szerveznek ilyen csoportokat. A tervek szerint szeptember 29-én, a Szentírás vasárnapján ér véget a program.

Dr. Benyik György a programmal kapcsolatban elmondta: a Szentírás évében készült vatikáni felmérés szerint a katolikus hívek tíz százaléka hallgatja, és egy százaléka olvassa a Bibliát. A kezdeményezés több célt is szolgál. „Mivel a fiatalok olvasási kultúrája szűkül, érdemes lenne ebbe a programba fokozottan bevonni az egyházi középiskolásokat és a hitoktatókat, akik ezáltal személyes tapasztalatokat szereznének az olvasás élményéről, és egyben a Magyarországon beszélt dialektusokat is rögzítenék.” A háromperces részleteket – ahogy az már az újszövetségi szentírás hangzó változata esetében is történt – elérhetővé teszik a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia honlapján.

Spányi Antal székesfehérvári püspök nevében mondott köszönetet a kezdeményezésért Ugrits Tamás. A Székesfehérvári Egyházmegye pasztorális helynöke kiemelte: „A Biblia az egyház könyve. Tisztelettel, hittel kell kezünkbe venni, olvasni és megérteni a Bibliát.”

Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója örömét fejezte ki, hogy Székesfehérváron is olvasnak majd a Könyvek Könyvéből részleteket. 100 fehérvári felolvasó fogja 3 perces részletekben felvételre mondani az Ószövetségi Szentírás szövegeit.  A hangrögzítésre, amelyre a város neves előadóit, énekkarait, irodalmat kedvelő fiataljait szeretnék megszólítani, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kerül sor a Székesfehérvári Királyi Napok idején.

A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.