Mérföldkő az Alba Regia SC életében

2019.05.06. 16:04
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 6. (hétfő)
Kezdődik az új sportcsarnok építése
 
 
 
 
Ünnepélyes keretek között mutatták be az Alba Regia SC kézilabdázóinak, kosárlabdázóinak és tekézőinek otthont adó új sportcsarnok engedélyes terveit. Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte elsőként a vendégeket, az új csarnok fontosságáról Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke beszélt. Az Alba Fehérvárral duális partneri együttműködésben dolgozó Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának rektori megbízottja beszédében az új sport- és tudásbázis fontosságáról szólt. A projekt részleteit Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke ismertette. A beszédek után az együttműködő partnerek, Balsay Ádámmal, a kosárlabdaklub ifjú kiválóságával együtt időkapszulát helyeztek el a majdani komplexum területén.
 
Kétéves tervezési időszakkal és megannyi munkaórával a hátuk mögött ma bemutatták az Alba Regia Innovációs park, tudásközpont, sportcsarnok és kollégium, azaz az Alba Fehérvár kézilabdázóinak, kosárlabdázóinak és tekézőinek otthont adó új sportcsarnok engedélyes terveit. A három sportágat kiszolgáló háromszintes komplexumot és közösségi teret az Alba Regia SC Kft. a társasági adókedvezmény (TAO) nyújtotta sportági támogatásból építi majd, melyhez a szükséges önerőt Székesfehérvár Önkormányzata biztosítja a számukra.
 
A jelentős, ötmilliárd forintos beruházás előnyeiről először dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszélt. „A kosárlabda és a város ünnepe is a mai nap, a beruházás nem jöhetett volna létre a kosárlabda szövetség 3,5 milliárdos TAO-támogatása nélkül.” – kezdte a városvezető, aki hangsúlyozta a város, a szövetség, a klub és az egyetem összefogása is szükséges a megvalósításhoz. „Nagyon örültünk annak, amikor a Corvinus úgy döntött, hogy Székesfehérváron campust létesít és az ország egyik legértékesebb diplomáját adó egyetemként sokféle szakmai és infrastrukturális együttműködésben partnerünk lesz.” Mint mondta, ez az együttműködés számos területen kifejezetten erős, ilyen például a sporté is, ami nemcsak Székesfehérváron, de országosan is stratégiai jelentőségű. Ezért is indította el, a kizárólag a városi campuson elérhető, egyedülálló sportközgadász mesterszakos képzést az egyetem, mellyel nem titkolt szándékuk megszólítani a fiatal sportolókat: ha Fehérvárra jönnek sportolni, akkor ezzel összekapcsolva az egyetemen értékes képzést tudnak maguknak választani. A polgármester köszönetet mondott továbbá az Alba Fehérvárnak, akik vállalták a komoly kihívásokat magában foglaló beruházás megvalósítását. Elmondta, nemcsak a sportélet, de a városi közösségi élet szempontjából is fontos az új csarnok, utalva a szombaton az esős idő miatt elmaradt városi ballagásra.
 
Fontos a város szempontjából, de fontos az ország sportélete és az ország kosárlabdasportjának jövője szempontjából is!” – hangsúlyozta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Szalay Ferenc. Az elnök visszaidézte a Miniszterelnök 2010-es szavait, miszerint: „A sportnak stratégiai ágazatnak kell lennie Magyarországon!”, amely maga után vonta a TAO-rendszer elindulását, enélkül a most induló fejlesztés kevesebb eséllyel valósulhatna meg. Mint mondta, a sport azóta valóban stratégiai szempont lett az országban: elindult a mindennapos testnevelés a köznevelésben, amelynek kapcsán csak az MKOSZ TAO-támogatásából 150 tornaterem épülhetett vagy újulhatott meg, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a gyerekek heti átlagosan 2,6 órás mozgása a triplájára nőhessen. „A legtöbb, amit adhatunk a családoknak, az a gyermekük egészsége és tudása, hiszen ezzel a két erénnyel felvértezve biztosítva lesz a jövőjük, a továbbtanulásuk. Komoly ezért a felelősség, amely a szülőket, a pedagógusokat, az edzőket, a városvezetőket, vagy akár az ország vezetőit nyomja.” – mondta az utánpótlás-nevelésről az elnök, aki példaértékűnek nevezte a klub, a város és a BCE együttműködését, hiszen ebben az esetben megvalósulhat a sport és tudás egyidejű képzése.
 
Dr. András Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának rektori megbízottja is beszélt. Az campus vezetője a sport és a kiválóság összekapcsolásáról szólt: „Meggyőződésem, hogy a sportkiválóság esetében az egyik kulcselem a stratégiai együttműködés, ezúton is köszönöm ezért partnereinknek, hogy hisznek bennünk és velünk dolgoznak. A másik pedig, hogy olyat kell ajánlanunk a fiataloknak, ami máshol nem elérhető, ezért is döntöttünk amellett, hogy a sportközgazdász képzésnek nem lehet kiválóbb helyszíne a bajnokok városánál. Öröm számomra, hogy az új sportcsarnok többfunkciós lesz, hiszen összekapcsolódhat a sport és a tudomány, és egy olyan teret hozunk létre, ahol lehetőség lesz különböző mérések és diagnosztikák elvégzésére is.” – fogalmazott dr. András Krisztina.
 
A projekt részleteiről, az Alba Regia SC életének mérföldkövéről Balássi Imre elnök számolt be. „Eljött az a nap a klub életében, ahol szintet tudunk lépni, mert az új csarnok nemcsak egy más szintre helyezi a csapatainkat, de magasabb szintre helyezi a rendelkezésre álló lehetőségeket is számunkra. Az ilyen jellegű befektetések kapcsán a sport nemcsak sokkal vonzóbb lesz a fiatalok számára, de nagyobb számmal is marasztalja őket a sportág művelésére idősebb korban.” – kezdte gondolatait az elnök, aki megköszönte a város támogatását és biztatását. Elmondta, a klub egy olyan sportolói életpályamodellt kíván a fiataljai számára felkínálni, amelyben a profi sportolói lét az egyetemi háttérrel kéz a kézben jár. A megváltozott szurkolói igényekhez is igazodva, őket kiszolgálni kívánó, közösségépítő szerepet betöltő komplexumot álmodtak meg, amely otthont ad a klub kézilabdázóinak, kosárlabdázóinak és tekéseinek egyaránt. „Alapvető célunk, hogy ezzel a háromszintes, háromezer férőhelyes, centerpályával, gyakorlópályával, oktatásra alkalmas terekkel, irodai terekkel, kollégiummal, büfékkel, mélygarázzsal, elektromosautó-töltési lehetőséggel ellátott, akadálymentesített komplexummal megnyissuk a szurkolóknak az utat a klub és az egyetem felé.” – mondta Balássi Imre, aki kitért arra is, hogy a kosárlabda- és kézilabdasportra egyaránt alkalmas csarnok tervezésénél nagy kihívásokat jelentett, hogy egyszerre tudjanak majd megfelelni a két szövetség, illetve a nemzetközi szövetségek által támasztott elvárásoknak. A jelenlegi engedélyes tervvel minden most ismert szabályozásnak eleget tesznek, sőt a kidolgozott konstrukcióval 20-30 perces átszerelési idővel lesz képes kiszolgálni a csarnok a kosár-, vagy kézilabdameccseket.
 
A beszédek után dr. Cser-Palkovics András, Szalay Ferenc, Balássi Imre és Balsay Ádám, az Alba Fehérvár U18-as bajnokcsapatának játékosa, többszörös utánpótlás-válogatott, NBI-es kerettag együtt tették le az ilyenkor szokásos időkapszulát a majdani sportcsarnok helyén. Az időkapszulába a klub csapatainak belépőjegyeit, bérleteit, idei naptárát, a klub kitűzőjét, valamint a mai újságot, míg az Önkormányzat a támogatásról született közgyűlési határozatot helyezte el.
 
Az engedélyes tervek értelmében a területen a lőszermentesítéssel és régészeti feltárással megkezdődnek az építkezés előkészítési munkái. Ezzel párhuzamosan pedig kiírják az építésre vonatkozó közbeszerzési pályázatot. Az építkezéssel várhatóan 2021-re készülnek el.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az eseményen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.