Az MJVSZ támogatja a Rákóczi Szövetség külhoni iskolaválasztás programját

2019.05.06. 16:49
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 6. (hétfő)
Megállapodást írtak alá az Országházban.
 
 
 
A külhoni Magyar Iskolaválasztási Program támogatásáról és a Kárpát-medencei középiskolai kapcsolatok erősítéséről kötött megállapodást az Országházban a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Rákóczi Szövetség. A rendezvény résztvevőit Kövér László házelnök köszöntötte, aki a megállapodás jelentőségéről kifejezte: „Jövőnk ugyanis akkor lesz – Magyarországon, a Kárpát-medencében és bárhol a nagyvilágban –, ha a magyar édesanyák és édesapák vállalják a gyermekáldást, ha biztosítani akarják és tudják a megszületett gyermekek anyanyelven történő szakszerű oktatását (…)”. 


Együttműködési megállapodást írt alá az Országházban Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a külhoni magyar iskolaválasztás és a Kárpát-medencei középiskolai kapcsolatainak erősítése érdekében.

Az esemény résztvevőit Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke köszöntötte.
„Mit ér az ember, ha magyar?” – Ady Endre versben feltett kérdésére azt a választ adva, hogy magyarként annyit érünk, amennyit honfitársainkon segítünk: ez a meggyőződés az alapjai a mai, a Kárpát-medencei nemzetpolitikai feladatokban és a hazai ifjúságtámogatási ügyekről szóló megállapodásnak, fejezte ki. „Jövőnk ugyanis akkor lesz – Magyarországon, a Kárpát-medencében és bárhol a nagyvilágban –, ha a magyar édesanyák és édesapák vállalják a gyermekáldást, ha biztosítani akarják és tudják a megszületett gyermekek anyanyelven történő szakszerű oktatását az óvodától a középiskolán át az egyetemekig.” – hangsúlyozta az anyanyelv szerepének jelentőségét.  A házelnök külön köszöntötte Dr. Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség alapító elnökét, aki három évtizede azért dolgozik, hogy a külhonban élő magyar fiatalság is gyakorolhassa a szülőföldjéhez és anyanyelvéhez való jogát, és átélhesse a magyar nemzethez való tartozás élményét. 

A Rákóczi Szövetség tagsága meghaladja a 25 ezer főt, 515 helyi szervezetet számolnak, köztük 280 középiskolai, 37 egyetemi szervezet; csak tavaly 1200-nál is többen csatlakoztak a szervezethez, zömében fiatalok, programjaik az elmúlt évben 80 ezer magyar fiatalt szólítottak meg. Magyar Iskolaválasztási Programjukra 100 millió forintot költöttek. Az MJVSZ-szel való megállapodás segít abban, hogy folytassák a külhonban elkezdett programot, fogalmazta meg Kövér László.  

Szita Károly
, az MJVSZ elnöke a Trianoni békediktátum, majd a második világháború és a kommunizmus időszakának a csapásairól, azok következményeiről azt mondta: „Az elmúlt tíz évben jutottunk el odáig, hogy a nemzetben gondolkodó honfitársaink többséget tudtak teremteni a magyarság ügyének képviseletében. Így jöhetett létre a honosítás és a kettős állampolgárság intézménye, a kapcsolatépítés egy új szintje.” – majd az évszázados mulasztás után nyújtott segítségadás felelősségét hangsúlyozta, hivatkozva például az élelem- vagy gyógyszeradományokra, az oktatás támogatására, a gyermekmentő szolgálattal és a katolikus karitásszal való együttműködésre. Jelen együttműködés célja a leghatékonyabb megoldások megtalálása a program sikeréhez.

Csáky Csongor
, a Rákóczi Szövetség elnöke nagy lehetőségnek nevezte a hosszú távú stratégiai megállapodást. A Felvidéken indult iskolaválasztási program 2004 óta folyamatosan bővül – ott ma már nem 75-80, hanem 90%-a tanul a magyar gyerekeknek magyar iskolában –, igyekeznek megszólítani már a legkisebbeket, illetve szüleiket, akik felelős döntést hozhatnak gyermekeik, a magyarság jövőjének kérdésében. A jövőbeli tervek alapján több száz helyszínen szeretnék átadni a magyar összefogást jelképező ösztöndíjat azoknak a családoknak, akik kiálltak magyarságukért.

Az eseményen részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az MJVSZ társelnöke elmondta, hogy a megyei jogú városoknak hosszú ideje vannak közös programjaik a Rákóczi Szövetséggel, a megállapodással még hatékonyabb együttműködés valósulhat meg. Az alapműködés mellett ez Székesfehérváron kiterjed például a Királyi Napok rendezvénysorozatára. A Rákóczi Szövetség által szervezett I. Kárpát-medencei Színjátszó Tábor keretében határon túli magyar fiatalok statisztáltak a II. Andrásról szóló Koronázási Szertartásjátékban, és önkénteskedtek a városi programokban. Színjátszó diákok érkeztek Temesvárról, Nagyváradról, az Ipolyságból, Beregszász és Szabadka környékéről is; majd hatvanan segítették megeleveníteni a középkor életét. Ez a kezdeményezés ebben az évben is folytatódik. „Az együttműködés kölcsönös, alapvetően azt szolgálja, hogy a határon túli magyar barátaink és gyermekeik jöjjenek minél többet például Székesfehérvárra, de azt is jelenti, hogy Fejér megyei, fehérvári diákok látogathassanak határon túli területekre egy új program keretében.” – fejezte ki a fiatalokat támogató megállapodás jelentőségét a társelnök. Dr. Cser-Palkovics András a Versünnep programjának több településre való kiterjesztéséről, illetve partnervárosi megállapodások létrehozásáról tett említést, amelyek megvalósítható elemei a további együttműködésnek.


Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.