Képregényfestéssel indul a 20. Kortárs Művészeti Fesztivál pénteken a Zichy ligetben

2019.05.08. 11:23
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 8. (szerda) 
Az újrahasznosítás lesz az idei téma.  
 
 
 
 
 
Zsákok, dobozok, textilek, mobilszobrok, képregény kiállítás, kertmozi, interaktív balettóra, néptáncba öntött rendhagyó gyerekkönyv-bemutató és még számtalan érdekesség várja a látogatókat péntektől a Zichy ligetben. Idén is itt lesz a Kortárs Művészeti Fesztivál központja, de a város több intézménye is csatlakozik a huszadik, jubileumi programsorozathoz, amelynek témája az újrahasznosítás. Koncertet ad a 20 éves Leonardo Jam és Rutkai Bori, a fesztiválon láthatjuk-hallhatjuk Grecsó Krisztián és Kollár-Klementz László, valamint Kovács Kriszta és Nyáry Krisztián estjét is.

Húszéves idén a Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek ötletgazdája, „szülőanyja” Szűcs Erzsébet művészettörténész. Az ő kezdeményezésére fogtak össze a fehérvári kulturális intézmények, egyesületek, kultúrkocsmák, hogy helyet, lehetőséget adjanak a különféle művészeti ágak alkotóinak – köztük a még be nem futott, fiatal tehetségeknek is – a bemutatkozásra, a közönségnek pedig arra, hogy közelebb kerüljön a kortárs művészeti alkotásokhoz. Az ő ötlete volt a művész-zászló kiállítás is, amely az elmúlt évek során hagyománnyá lett a belvárosban, jelezve, hogy eljött a KMF ideje. Nehéz lenne felsorolni, hány helyszínen volt jelen a két évtized alatt a fesztivál jelképe, a kolibri, és a sok izgalmas, érdekes kiállítás, performance, színházi előadás, jazz- és komolyzenei koncert, irodalmi est számba vétele sem könnyű. Csak néhány a nagyon gazdag kínálatból: El Kazovszkij kiállítás, művészkönyv-kiállítás, a fűnyíró akciók nyomán készült land art művek, a Szabad Színház bemutatói, fotó- és divatperformance a Fő utcán, de rendeztek itt aszfaltbúcsúztató rajzversenyt a Fő utca felújításának kezdetén, és vendége volt a fesztiválnak a 90 éves Jancsó Miklós filmrendező is. A fesztivál 15. évében, 2014 novemberében megjelent egy emlékkönyv is, amelyben többek között Arany Gold Zoltán, Bágyi Balázs, Czinki Ferenc, Lőrincz Miklós, Nagy Judit, Szepesi Imre és az azóta elhunyt Garami Richárd emlékezett vissza az elmúlt fesztiválokra. A rendezvénysorozatot 2017 óta a Fehérvári Programszervező Kft. koordinálja, a fesztivál központja tavaly óta a Zichy liget.

A beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester arról beszélt, az elmúlt húsz év méltán megérdemli, hogy megálljunk és visszatekintsünk a fesztivál történetére. Köszönetét fejezte ki Szűcs Erzsébetnek, a fesztivál megálmodójának. Az induláskor az volt a cél, hogy a szokásostól eltérő módon járjanak a művészi közlés útján, végül a székesfehérvári intézményekkel, civil szervezetekkel és egyéni alkotókkal szép összefogás alakult ki. Kiemelte, hogy nagy veszteség volt a tragikusan fiatalon elhunyt Garami Richárd intermédia- és fotóművész, akiről mindig megemlékeznek.
Brájer Éva kiváló ötletnek nevezte az újrahasznosítást, a művészek játékos formában hívják fel a figyelmet a mai fogyasztói társadalom hiányosságaira, hibáira. Ugyancsak jelentős lesz a művészzászló kiállítás és a kertmozi, ami támogatja a magyar filmek népszerűsítését. Fontos, hogy a lehető legtöbb embert elérjék a programokkal.

Juhász Zsófia
, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője kiemelte, az idei fesztivál logója, a színes tenyérlenyomat együttesen ábrázolja a művészek összefogását, az újrahasznosítást és az elmúlt húsz évet. Hozzátette, a helyi művészek óriási forrást jelentenek Székesfehérvárnak, gyakorlatilag minden amatőr és profi formáció bemutatkozik. Fontos, hogy ők koncepcióban, hosszú távra gondolkodjanak a szervezés során, a város közösségével együtt. A központi helyszínként szolgáló Zichy liget azt szolgálja, hogy minél közelebb hozzák a kortárs művészeket az emberekhez.

Kovács Milán
, a fesztivált pénteken 15.00 órakor nyitó képregényfestés vezetője kedves gesztusnak nevezte, hogy a fesztivál az ő művészetüket is befogadja. Ambrus Izsák élőben festi A pillangók hétköznapi élete című egészfalas képregényét, amelybe bárki bekapcsolódhat. A program szombaton is folytatódik, a következő héten pedig a Fúzió Egyesület tagjai képregény workshopokat, rendhagyó rajzórákat tartanak a város iskoláiban. Az Igézőben pénteken délután kiállítás nyílik Szabó Lajos újrahasznosított anyagokból készült madaraiból és Szarka Flóra selyemfestő műveiből, este pedig a Pánik című fekete komédia premierjére várják a közönséget.

A Székesfehérvári Művészek Társasága kiállításának megnyitója a KMF hivatalos megnyitója is lesz szombaton 18.00 órakor.
A szervezet harminc tagja mutatkozik be – mondta Falvay Miklós a társaság képviseletében. A fesztivál történetében meghatározó művészegyesület tagjai izgalmas képző- és iparművészeti alkotásokkal jelennek meg a Zichy ligetben, amelyek a fesztivál központi témájaként meghatározott, manapság egyre aktuálisabb kérdéskör, az újrahasznosítás fontosságára igyekeznek ráirányítani a figyelmet. Mosberger Róbert fotóin például száz évről száz zsák mesél, az óriás doboz installáció a helyszínen készül és annak megfelelően alakul, milyen formájú, méretű, anyagú dobozok kerülnek bele. Ujházi Péter fémhulladékból összerakott vasplasztikáit és Ecsedi Mária színes műszálas textilekből és szalagokból tervezett nagyméretű textil installációját is láthatjuk majd a ligetben. A megnyitón a művészek maguk kalauzolják a közönséget a szabadtéri tárlaton. A fesztivál meghívottja idén a Magyar Plakát Társaság, az erre az alkalomra tervezett művek is az újrahasznosítás kérdésére, a túlfogyasztás problémájára figyelmeztetnek a ligetben.

Idén is lesz interaktív, a közönséget is megmozgató balett óra a Székesfehérvári Balett Színház táncosainak köszönhetően május 18-án, szombaton
. Ezen a napon látható a Csillagkapu produkció, Csoóri Sándor gyermekkönyvének rendhagyó bemutatója, amelyben a játékmester Novák Péter lesz, közreműködik a Parapács zenekar, az Alba Regia AMI Pulutyka csoportja és a Kispendely Énekegyüttes. A Diáknapok legjobbjai közül is láthatunk majd néhány tehetséges fiatalt. És persze jönnek a profi előadók: Kovács Kriszta és Nyáry Krisztián május 12-én, vasárnap, Grecsó Krisztián és Kollár-Klementz László május 14-én, kedden hoz irodalmat és zenét a fesztiválligetbe.

Érdekesnek ígérkezik május 12-én, vasárnap a Re+Concept táska workshop, amelynek keretében a használt múzeumi reklámmolinók kelnek új életre a helyszínen, az anyagokból a résztvevők készíthetnek maguknak egyedi táskákat. Pénteken, 17-én pedig a Textil-Beton-Műanyag Workshop várja az érdeklődőket, ekkor textilszatyrokat és gym bageket, valamint nyári, kerti égősort is készíthetnek műanyagflakonokból.

A csatlakozó intézmények közül a Köfém Művelődési Központban Bita-Simon Erika gyöngyékszer-készítő kiállítását, az Aranybulla könyvtárban pedig Horváth Hella paverpol kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.
Az Ikon Club Rutkai Bori és Bujdosó János koncertjére várja a rajongókat, a Pelikán Kamaraszínházban a Luc Ex’ Assemblée lép fel, A Szabadművelődés Házában a Prospero Színkör Körtevirágok című darabja kerül színre.

A tavalyi nagy siker után idén is lesz esténként kertmozi. Nem titkolt cél a magyar filmekre irányítani a figyelmet, de a kínálatban szerepel az egyik legnagyobb tavalyi siker, a Bohém rapszódia is. A magyar filmek között láthatjuk majd Ujj Mészáros Károly X – a rendszerből törölve című thillerjét, amely egy különleges képességgel bíró nyomozónőről szól. Egy műkincsrablás-sorozat tartja izgalomban a világot a Ruben Brandt, a gyűjtő című, több díjat is elnyert animációs filmben. Egyszerre romantikus és borzongató az Apró mesék című, a második világháborút követő zavaros időket kihasználó szélhámos szerelmi viszonyáról szóló film. A kínálatban szerepel az Egy nap című alkotás, amely egy átlagos nő átlagos hétköznapját kíséri végig. A Gettó Balboa című dokumentumfilm egy szorgalmas és tehetséges fiút mutat be, aki válaszút előtt áll: bűnöző vagy profi ökölvívó lesz. Az Úr hangja egy fiú apakereső története, a BÚÉK című vígjáték arról mesél, mi történik, ha az asztalra kitett mobiltelefonok hívásait, üzeneteit a többiek is látják, hallják. A kertmozi idén is rövidfilmekkel kezdődik, 20.15-től a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Média Mecenatúra programjának támogatott filmjeiből és a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásaiból láthatnak válogatás a nézők. A nagyfilmeket 21 órától vetítik.

A MéhKasAula Kulturális Egyesület is több szálon kapcsolódik a fesztiválhoz. Szepesi Imre "Zöld" elnök elmondta, az újrahasznosítás jegyében tört üvegekből készült alkotásokat mutatnak be. A fesztivál záró programja hagyományosan a JamBoryVár lesz, ahol fellép többek között a Mörk és a ColorStar, jönnek Project Prometheus tűzzsonglőrei, dj-k és slammerek, lesz ünnepi, 20 éves a JamBoryVár tablókiállítás, tűzfújás és fényfestés is sötétedés után. A JamBoryVárba 900 forint lesz a belépő, 12 év alatt ingyenes a program.

Részletes program a www.fehervariprogram.hu  oldalon.

 

–    VégeSzöveg:


Fehérvári Programszervező Kft.
és
Havasi Tímea (ÖKK)


 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.