Ismét megszervezik az óvodáknak szóló Mesés kiskertek versenyt

2019.05.09. 11:47
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 9. (csütörtök) 
Május 24-től a Zichy ligetben láthatóak az alkotások.     Galéria  
 
 
 
 
 
A tavalyi sikere után ebben az évben is megrendezik Székesfehérváron a Mesés kertek elnevezésű gyermek kertépítő versenyt, amelyen a város 23 óvodás csoportja vesz részt. A kiskerteket a Hetedhét Játékfesztivál előtti pénteken, május 24-én 16 órától a Zichy ligetben láthatja majd a közönség.

Az óvodás korosztályt megszólító versennyel Székesfehérvár a mosonmagyaróvári, már kilencedik éve megrendezett „Apró kezek, csoda kertek” elnevezésű programhoz csatlakozik idén is. A korábbi években az Arany János iskola és a Gyöngyvirág Óvoda csapata sikerrel szerepelt a mosonmagyaróvári megmérettetésen, ez adta az ötletet, hogy Fehérváron is legyen hasonló rendezvény.

A kezdeményező, Deák Lajosné önkormányzati képviselő elmondta: a verseny célja, hogy a legkisebbek játékos formában ismerjék, szeressék meg a természetet, a kertészkedés alapjait. Az ötletet az óvodavezetők is támogatják, hiszen a kertészkedés jól használható a környezetnevelési programokban. Az egyeztetés és az előkészítő munkálatok már elkezdődtek az intézményekkel és az óvónőkkel.

A tavalyi rendezvénynek sikere volt, ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy másodszor is meghirdetik a versenyt. A város minden intézményéből egy-egy csoportot hívtak meg, az óvodák maguk döntötték el, hány gyerek építi majd a kiskertet. Ebben az évben 23 csoport alkotását láthatják az érdeklődők a Zichy ligetben, a Zenepavilon melletti murvás területen május 24-étől. A csapatok a maguk választotta fantázianéven szerepelnek a versenyben.

A verseny részleteit Spanyárné Halász Szilvia városi főkertész ismertette. Elhangzott, a feladat egy 200×120 centiméteres, előre elkészített virágágyásba a gyerekek által kigondolt, pedagógus vagy szülői segítséggel kivitelezett fantáziakert kialakítása, a téma bármelyik közismert mese lehet. A helyszínen a kert megépítésére egy óra áll a gyerekek rendelkezésére: mivel a versenyt közös felkészülés, gyakorlás előzi meg az intézményekben, a helyszínen a felnőttek már nem segíthetik a csapatokat, a gyermekeknek maguknak kell kialakítaniuk az ágyásban a kertet. A szervezők azt kérik, hogy a munkához főleg természetes anyagokat használjanak fel, illetve azokat az apró berendezési tárgyakat, amelyeket az év során – szintén természetes anyagokból – előkészítettek.

Ebben az évben szakemberekből álló zsűri értékeli a gyermekek munkáját. A zsűri az első három helyezettet kiemeli, de a többi óvoda is emléklapot kap – hangsúlyozta Deák Lajosné, aki arról is szólt, hogy a felkészülésben információkkal, tanácsokkal segítették az intézményeket, amelyek a felmerülő költségekhez anyagi támogatást és egynyári virágadományt is kaptak az önkormányzattól.

A kiskertek két hétig maradnak a Zichy ligetben, hogy minél többen láthassák az alkotásokat. Ezalatt a kertek ellenőrzése és rendben tartása az óvodák feladata lesz. A növények öntözését a Városgondnokság vállalja. A mesék ihlette kiskerteket két hét után el kell bontani, de minden bizonnyal több óvoda újra felállítja majd azokat a saját udvarában.

A Mesés kiskertek verseny a gyereknapot megelőző pénteken, május 24-én délután 16 órakor kezdődik dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntője és a rövid szakmai útmutatás után egy órán át dolgoznak majd a gyerekek. A szakértőkből álló zsűri ezt követően értékeli az alkotásokat, majd Deák Lajosné és Bozai István, a Városgondokság ügyvezető igazgatója átadja az emléklapokat és az első három helyezettnek járó okleveleket. A program 19 óráig tart, a részvevőket a Pitypang zenekar játéka is szórakoztatja a Zichy ligetben.

Bozai István
városgondnok úgy fogalmazott, számukra nagyon fontos, hogy a közterületek építését, szépítését ne egyedül ők végezzék, hanem minél inkább bevonják a lakosságot is. Az óvodás program komoly megmozdulás, segíti az utánpótlás-nevelést. Remény van arra, hogy azok a gyerekek, akik részt vesznek a kertépítésben, felelősen gondolkodva nem dobják el a szemetet, nem szedik ki a virágokat a közterületi kertekből. Általuk is folytatódik az a szemléletformálás, ami az elmúlt években már nagyon szépen működött Székesfehérváron.

A sajtótájékoztatón és a tavalyi versenyen készült fotók letölthetőek a Galériából.

–   Vége

Szöveg:

Hajnal Csilla és Havasi Tímea

Fotó:
Molnár Artúr és Bácskai Gergely


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.