Európa napi néma koszorúzások Székesfehérváron

2019.05.09. 14:28
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 9. (csütörtök)
A II. világháború hősei előtt tisztelegtek. Galéria
 
 
 
 
A II. világháború európai befejezésére emlékeztek néma koszorúzásokkal a katonatemetőkben, a Városház téren és Pákozdon. Az Európa Napon a város több pontján szervezett közös tiszteletadást Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat, illetve a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága.A 62 millió ember életét követelő második világháború európai befejezésének tiszteletére szervezett közös, néma koszorúzásokat Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága.

A megemlékezések a Béke téri orosz katonatemetőben kezdődtek, ahol a megye vezetőségét Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Dancs Norbert, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala vezetője, az MHP-t Farkas Gyula ezredes képviselték. A közös koszorúzások a Szentlélek katonatemetőben folytatódtak, az eseményen a város önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester, önkormányzati képviselő, Wilmek Tibor, Dancs Norbert és Dr. Torma Géza alezredes vett részt. A központi tiszteletadást a Városház téri II. világháborús emlékműnél tartották, itt dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dancs Norbert és Sáfár Albert dandártábornok rótta le kegyeletét. Az Összhaderőnemi Parancsnokság a pákozdi Katonai Emlékparkban szervezett megemlékezést, melyen Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Sági Tibor, a Fejér Megyei Kormányhivatal Gárdonyi Járási Hivatala vezetője, valamint Erdődi Zsolt ezredes vettek részt.

Május 9. Európa napja, 1950-ben ezen a napon jelentették be a Schuman-tervet, amely kimondta: „a közös termelés miatt fellépő szolidaritás nem csak elképzelhetetlenné teszi a Németország és Franciaország közötti háborút, de gyakorlatilag kivitelezhetetlenné is.” Ez vezetett az Európai Acél- és Szénközösség megalapításához, ami alapja lett az európai integrációnak, az 1993-tól működő Európai Uniónak. A kormányfők 1985-ös milánói találkozójukon határoztak az Európa napról, ami a békeprogramot, a szociális és gazdasági fejlődést, illetve szolidaritást is szimbolizálja.

 
A helyszíneken készült fotók letölthetőek a Galériából!Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Varju Zoltán Mihály, KEMPP

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.