Elbontják és rehabilitálják az Ózon Kft. régi telephelyét a Sóstó mellett

2019.05.10. 12:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 10. (péntek) 
A terület hasznosításáról később döntenek.    Galéria  
 
 
 
 
 
Javában zajlanak az ipari szennyvíztisztítással foglalkozó Ózon Kft. korábbi telephelyének bontási munkálatai. A Sóstó Természetvédelmi Terület közvetlen szomszédságában található telepen néhány hónapon belül végeznek a munkával, a terület végleges hasznosításról később döntenek. Minderről sajtónyilvános bejáráson számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Halenár István, az SHS Építő Kft. építészmérnök ügyvezetője.

A bruttó 31 millió 115 ezer forint értékű, kormányzati forrásból megvalósuló tereprendezés során elbontják a romos állapotú épületeket, a közműveket, a burkolatokat és a szikkasztó aknát. Ugyancsak visszabontják az ingatlan körüli kerítést, helyette újat építenek, eltávolítják a növényzetet és a keletkező hulladékot is. A bontásra szerződés szerint hat hónapos határidő áll rendelkezésre, de a tervek szerint ennél hamarabb végez a kivitelező.

Az értékét tekintve nem nagy, de mégis fontos beruházás kezdődött el a területen. Ha körbenézünk, megállapítjuk, hogy nagyon komoly területrendezés zajlott itt az elmúlt években, felépült az új stadion és rehabilitáltuk, megmentettük a Sóstó Természetvédelmi Területet, ami a város történelmének eddigi legnagyobb környezetvédelmi beruházása. Mindez kiegészül néhány, szintén környezetvédelmi munkával – emelte ki a mai bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester.
Hozzátette, hogy az Ózon Kft. régi telephelye már az Önkormányzat tulajdonában van, a környezetet terhelő ipari tevékenységet megszüntették. Egy füves zónát alakítanak itt ki olyan közfunkcióval, amely illeszkedik a Sóstóhoz és a stadionhoz, erről azonban csak később hoznak döntést.

Mészáros Attila
alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a Sóstó közelében két olyan nagyobb területet is sikerült megmenteni, ahol nem tájba illő tevékenység folyt. A stadionnal szemközti korábbi vastelep néhány hónapon belül közfunkciót kap, míg az Ózon telephelyet a tereprendezés után pufferterületként, akár parkolóként is használhatják nagyobb rendezvényeken, később pedig megvizsgálják a végleges hasznosítás lehetőségeit. Az alpolgármester a bontási időszakra kérte a környéken élők türelmét.

Halenár István
, az SHS Építő Kft. építészmérnök ügyvezetője arról beszélt, hogy a Sóstó és a stadion környezete óriási, látványában páratlan változáson ment keresztül az elmúlt években, az Ózon telephely gyakorlatilag az utolsó fekete folt. Örvendetes, hogy az Önkormányzat megvásárolta és újrahasznosítja a területet. Hozzátette, Székesfehérvár számos területén olyan szintű fejlesztések történtek, melyek gyümölcsét mindannyian tapasztalhatjuk.

A bejáráson arra hívták fel a Sóstó Természetvédelmi Területre látogatók figyelmét, hogy a keleti kapunál folyamatban van a vadmadárgondozó és közösségi ház építése, ezért kérik, hogy a Szárcsa közön megközelíthető, új parkolót használják a közlekedők.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–        Vége

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.