Gróf Károlyi József főispánra emlékeztek az idei éremgyűjtő találkozón

2019.05.12. 11:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2019. május 12. (vasárnap) 
 
 
 
 

Hagyományos országos seregszemléjét rendezte a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezete vasárnap a Művészetek Házában. A XXXIV. Alba Regia Éremgyűjtő Találkozón mintegy négyszáz fő részvételével volt szabad éremcsere és vásár. A találkozón mutatták be a gróf Károlyi József főispánról megemlékező érmét, és kiállítás is nyílt az egyesület szervezésében.


A Fejér megyei éremgyűjtők a találkozón mutatták be a Fehérvári nagyjaink éremsorozat újabb darabját. A sorozat hetedik tagja gróf Károlyi József főispánról emlékezik meg. Ehhez kapcsolódott dr. Vizi László Tamás főiskolai tanár, a Kodolányi János Egyetem rektor-helyettesének, a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság elnökének előadása is, aki gróf Károlyi József életét és politikai pályafutását ismertette. A sorozat legújabb érméjét Igari Antal, a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke mutatta be.

Mint mondta, 2013-ban indították el a Fehérvári nagyjaink éremsorozatot, amely Székesfehérvár jeles személyiségeit, egykori szülötteit és azokat mutatja be, akik országos vagy nemzetközi hírnevet szerezve a legtöbbet tettek a városért, a megyéért, annak kulturális fejlődéséért. A sorozat hetedik tagja gróf Károlyi József főispánról emlékezik meg abból az alkalomból, hogy száz évvel ezelőtt fogadta el az ő vezetésével Fejér vármegye Törvényhatósági Bizottsága a Berinkey Dénes vezette kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

Az aktuális évfordulóhoz kapcsolódóan kiállítás is nyílt a Művészetek Házában, ahol a Fehérvár nagyjai sorozat eddig megjelent darabajait láthatják az érdeklődők, de megemlékezik a tárlat az 1848-49-es szabadságharc 170. évfordulójáról, az aradi vértanúkról, illetve megtekinthetők az Osztrák-Magyar Monarchia I. világháborús hadifogolytábori pénzei is. A vasárnapi éremtalálkozó szabad éremcserével is várta a látogatókat.

A találkozón készült fotók letölthetőek a Galériából.

fotó és szöveg: Bácskai Gergely
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.