Felszántani a parkettát

2019.05.15. 12:19
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 15. (szerda)
Megkezdte felkészülését az EB-re a magyar női kosárlabda-válogatott
 
 
 
 
 
A hagyományok szerint Székesfehérváron kezdte meg a felkészülést a szerb-lett rendezésű Európa-bajnokságra a női magyar kosárlabda-válogatott. A június 27-én kezdődő kontinensviadalon a hölgyek először Törökország, Olaszország és Szlovénia legjobbjaival mérkőznek meg a legjobb 12 közé jutásért. A felkészülésről és a csapat állapotáról sajtótájékoztató keretében számolt be Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára, Székely Norbert szövetségi kapitány, Ivkovicné Béres Tímea csapatvezető, Raksányi Krisztina, a válogatott csapatkapitánya, valamint dr. Cser-Palkovics András, az MKOSZ elnökségi tagja, Székesfehérvár polgármestere.
 
A szerbiai Nis városában kezdi meg Európa-bajnoki szereplését a magyar női kosárlabda-válogatott. Székely Norbert szövetségi kapitány csapata a C-csoportban Szlovénia, Olaszország és Törökország legjobbjaival csapnak össze, hogy bejussanak a legjobb 12 közé.
 
A kontinensviadal előtt szinte már hagyomány, hogy a válogatott Székesfehérváron edzőtáborozik. A lányok vasárnap kezdték meg a kemény felkészülést, melynek jelenlegi eredményeiről és az EB-szereplés kihívásairól, a csapat céljairól ma sajtótájékoztató keretében számoltak be.
 
A múlt heti tisztújító közgyűlés után először a székesfehérvári tábor helyszínén beszélt Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének ismét megválasztott elnöke: „A női kosárlabda mind válogatott, mind klub, mint utánpótlás szinten meghatározó szerepet tölt be a mai magyar kosárlabdában. Az eredmények azt igazolják, hogy a szakág jó úton halad. Kiváló példa erre a Sopron sikere, akik ismét Final Fourt rendezhetnek, úgy, hogy ők maguk is komoly esélyesek a viadalon.” Az elnök elmondta, hogy az Eb-n az elsődleges cél a csoportkörből való továbbjutás lesz, amire a lányoknak minden esélye megvan, hiszen már most komoly munka van a hátuk mögött.
 
Székely Norbert szövetségi kapitány beszámolóját azzal kezdte, hogy a csapatból egy ember hiányzik, de ő nagyon! Gereben Líviánál, a Szekszárd és a válogatott fiatal kosárlabdázójánál ugyanis nemrégiben leukémiát diagnosztizáltak. A szövetségi kapitány és az MKOSZ vezetősége a harcos játékosnak ezúton is mielőbbi felgyógyulást és visszatérést kívántak.
 
A kapitány ezután a csapatkohézióról beszélt: „Nagyon jó kedvvel és ügyesen csinálják végig a lányok az edzéseket. Mindig is jellemző volt rájuk az összetartás, ami kiváló alapot teremt a jó és eredményes játékra.” Mint mondta, a felkészülés nem áll meg az edzőtáborral, edzőmérkőzéseket játszanak majd többek között egy spanyol tornán, ahol az EB-csoportban szereplő törökökkel is találkoznak, a programot pedig Fehéroroszországban fejezik be. Yvonne Turner honosított játékos csak az EB előtt alig két héttel csatlakozik a lányokhoz, de ez az idő alkalmas lesz arra, hogy beépítsék őt is a játékba. A szövetségi kapitány célként a legjobb hat közé jutást nevezte meg, amellyel a válogatott már esélyt kapna az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre is.
 
A válogatottban már rutinosnak számító kapitány, Raksányi Krisztina elmondta, öt kemény, ragasztós edzés van már vasárnap óta a hátuk mögött, és bár a terhelés nagy rajtuk, a csapat kedve és elszántsága töretlen. Készek felszántani a parkettát Nisben.
 
Dr. Cser-Palkovics András, az MKOSZ elnökségi tagja, Székesfehérvár polgármestere házigazdaként köszöntötte mind a válogatottat, mind az MKOSZ vezetőségét. Mint mondta, szinte már hagyomány, hogy a kosárlabda-válogatottak a megépült, minden igényt kiszolgáló edzőcsarnoknak és hotelkomplexumnak köszönhetően a városban készülnek a megmérettetésekre. Éppen ezért is szeretne mindent megtenni a város, hogy segítse felkészülésüket és edzésmunkájukat. A polgármester a csapatnak az EB-szerepléshez sok sikert, kitartást és erőt kívánt.
 
A csapat felkészülését és szakmai stábját, a hatalmas nemzetközi tapasztalattal rendelkező, volt center Ivkovicné Béres Tímea, mint csapatvezető segíti. A szakember beszédében kiemelte, a lányok nagyon keményen dolgoznak a sikerért, méltón foglák képviselni az országot és büszkén viselik majd a címeres mezt, amellett, hogy nem csak saját és az ország sikeréért, hanem társukért, Gereben Líviáért is küzdenek majd.
 
A sajtótájékoztató Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége főtitkárának gondolataival zárult, aki a legnagyobb kihívásnak a felkészülést segítő körülmények megteremtését nevezte, amely a székesfehérvári MKOSZ Edzőcsarnok megépülésével hárult el. „A névsort nézve is látszik, milyen fiatal csapattal állunk ki. Székely Norbert két évvel ezelőtt azt a megbízást kapta, hogy építse fel a jövő válogatottját. Mára tisztán látszik, hogy azok a fiatal játékosok, akiket ő beépített a válogatottba, terheket pakolt rájuk, beértek és sorra nyerték a selejtezőmérkőzéseket. Úgy gondolom, jó úton haladunk.” – emelte ki a főtitkár, aki elmondta céljuk, hogy a Tokiói Olimpián ott legyenek a magyar kosárlabdázók.
 
A hölgyek első mérkőzésüket június 27-én Szlovéniával, majd június 28-án Olaszországgal, és végül június 30-án a törökökkel vívják a C-csoportban. A csoportokból az első három jut a legjobb 12 közé, a helyosztókat Belgrádban vívják majd.
 
 
 
 
 
A sajtótájékoztatón készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.