A Rákóczi Szövetség elismerést adott át dr. Cser-Palkovics Andrásnak

2019.05.23. 22:19
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 23. (csütörtök)
30 éves jubileumát ünnepelte a szervezet. Galéria
 
 
 
30 éves jubileumát ünnepelte a Rákóczi Szövetség, visszatekintve az eltelt három évtizedre, és köszönetet mondva a támogatóknak. A rendezvényen Kövér László házelnök beszédében pótolhatatlan felvállalásnak nevezte a szervezet megalakulását és működését, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta: az állam által megteremtett intézményi struktúrákat a Rákóczi Szövetség és a hozzá hasonló szervezetek töltik meg élettel, személyes kapcsolatokkal. A szervezet díjakkal mondott köszönetet a támogatóknak: elismerést vett át dr. Cser-Palkovics András polgármester is, mint az MJVSZ társelnöke a magyarországi önkormányzatok együttműködéséért.Fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a Rákóczi Szövetség Budapesten, a Szent Margit Gimnáziumban. A jó ügyekben való cselekvő összefogással a határokon átívelő magyar-magyar emberi és intézményi kapcsolatokat, barátságokat építik. Az 1989-ben megalakult társadalmi szervezet munkáját a folyamatos fejlesztés, a tevékenységi körök bővülése jellemezte az eltelt évtizedekben, a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában: mára mintegy 27 ezer taggal, közel kétszáz helyi és háromszáz középiskolai szervezettel rendelkeznek.

Kövér László
, az Országgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy a szervezet pótolhatatlan szerepet vállalt a működésével, és nélkülözhetetlen teljesítményt nyújtott a rendszerváltoztatásban – amiért köszönetet mondott minden polgár nevében. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Rákóczi Szövetség jelentőségét így fejezte ki: amikor a nemzeti erők Magyarországon ellenzék lettek, akkor a Rákóczi Szövetség volt a végvár; most, amikor a nemzeti erők kormányon vannak, akkor a Rákóczi Szövetség a könnyűlovasság. Az állam megteremti, és meg is kell, hogy teremtse azokat a szükséges intézményi struktúrákat, amelyek a magyar megmaradást szolgálják – ezek keretek, amelyeket élettel, személyes kapcsolatokkal a Rákóczi Szövetség és a hozzá hasonló szervezetek tudják megtölteni, fogalmazott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a Rákóczi Szövetség közössége azokhoz tartozik, amelyek a nemzet sorsát intézik, és munkájukkal nagyobbá, boldogabbá, szabadabbá teszik a magyarságot.  Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mint kisebbségi sorban élő kifejezte, hogy a közösség építésének folyamata befejezhetetlen, és véglegesen soha le nem zárható, mindennapi feladat. A szövetség alapítói elébe mentek a jövendőnek azzal, hogy cselekedtek 1989-ben. Menyhárt József, az MKP elnöke köszöntőjében a saját, a családja, a felvidéki magyarok nevében fogalmazta meg a hála szavait, és megosztotta a közönséggel azt az üzenet értékű gesztust, hogy kislánya a magyar iskola megkezdése előtt átvehette az iskolatáskáját a Rákóczi Szövetségtől. Végül Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke mondott beszédet: megköszönte a közösség nevében az önzetlenséget, politikai akaratot, támogatást – amely a Kárpát-medencei magyarság egymásra találását tette és teszi lehetővé.

A Szövetség a jubileumi esten köszönetet mondott a kormányzati, az önkormányzati, a vállalati és a magánszemélyek által nyújtott támogatásért, valamint a tagok, a jelenlegi és korábbi tisztségviselők munkájáért. Köszönetet mondtak fáradhatatlan és kitartó munkájáért Halzl Józsefnek, a Szövetség tiszteletbeli elnökének, továbbá a fő támogatók közül az OTP Banknak, az MVM csoportnak, a MOL-nak, valamint a magyarországi települési önkormányzatok együttműködéséért, többek között hogy évről évre egyre nagyobb számban felsorakoznak a szövetség külhoni magyar iskolaválasztási programja mögött. Dr. Cser-Palkovics András polgármester mint az MJVSZ társelnöke vett át elismerést: „A díj visszaigazolása annak, hogy a Rákóczi Szövetség a három évtizedben rengeteg olyan programot, rendezvényt tudott megvalósítani, ami fontos határon innen és határon túl – ráadásul a fiatalokat köti össze egymással, valamint az egyes településeket.” Székesfehérvárnak különös felelőssége van a határon túli magyarok felé, tette hozzá, és az együttműködésre a tavalyi Királyi Napok idején megvalósult I. Kárpát-medencei Színjátszó Tábort hozta példaként, amelyet a Szövetség szervezett. 

A rendezvényen közreműködtek a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, valamint levetítettek egy a szervezet 30 évét bemutató filmet.A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!Szöveg: Fraller Ildikó

 

 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.