Könyves napok zenével, kiállítással, beszélgetéssel

2019.05.28. 12:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 28. (kedd)
Lackfi János és a Kaláka nyitja meg a programsorozatot a Városházán. Galéria
 
 
 
 

Lackfi János köszöntőjével, a Kaláka koncertjével és a Vajda János-díj átadásával kezdődik május 30-án, csütörtökön a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok programsorozata, amelynek keretében író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, előadások, kiállítás és koncert is várja az olvasás, a könyvek szerelmeseit.


Új könyvekkel, új és régóta kedvenc szerzőkkel találkozhatnak a kortárs irodalom kedvelői a Fehérvári Ünnepi Könyvnapokon, amely számos helyszínével „behálózza” a várost. Május 30-án, csütörtökön a Városháza Dísztermében este hat órakor Lackfi János József Attila-díjas író, költő köszönti és nyitja meg a rendezvényt, amelyen a Kossuth-díjas Kaláka koncertjét élvezheti a közönség. A „Valaki jár a fák hegyén...” című műsorban az együttes Kányádi Sándor verseire írt dalai szólalnak meg.

„A Könyvnapok a könyvtár életében egy várva várt esemény, az országban ez ár 91. éve zajló programsorozat: Székesfehérváron elébe megyünk ennek, és már május végén elkezdjük ezt az ünnepet. Vagy mondhatnám azt, hogy folytatjuk, hiszen a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében szintén volt szó irodalomról.” – fogalmazott Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, aki könyvekkel érkezett a sajtótájékoztatóra. Az első könyvtári rendezvényen a Széna téri Tagkönyvtárban Krusovszky Dénessel, majd ugyanitt Szvoren Edinával is találkozhatnak az olvasók: idén ők ketten nyerték el a Libri irodalmi díjat. Június 6-án az Olvasóteremben lesz Nyáry Krisztián Írjál és szeressél című kötetének dramatizált felolvasóestje Hevesi Judit közreműködésével, a Budai úton pedig könyvbemutató és virtuális koncert várja a látogatókat É. Szabó Márta és Érdi Tamás zongoraművész közreműködésével.

A csütörtöki megnyitó ünnepi alkalmat teremt egy másik jeles eseményre is: a Vajda János-díjat Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója adja át. Iszkádi Erika a könyvhetes programok összeállításáról elmondta, hogy minden korosztályt igyekeznek megszólítani: „Ilyenkor nemcsak a könyvekre, hanem magára az olvasásra, az olvasás népszerűsítésére is fel kell hívni a figyelmet.” Kiállítják a Belvárosban a diákoknak meghirdetett fotópályázat legjobb alkotásait, vendégül látják a Kuflik íróját, Dániel Andrást, és kultúrdiszkót is szerveznek DJ Bandusch és Sohonyai Edit közreműködésével. A Könyvnapok sorozatában adják át a Hetedhét Játékmúzeumban a tizedik alkalommal meghirdetett, határon túli gyerekek is szóló Tündérszó Meseíró Pályázat, valamint a Naplóíró Pályázat díjait. A művház Ady 100 címmel a Cabaret Medrano koncertjével zárja a programsorozatot június 4-én a Hiemer-házban.

Bobory Zoltán
, a Vörösmarty Társaság elnöke azt fogalmazta meg, hogy töretlenül hisz az irodalom erejében: „Több olyan meghívott vendégünk van, akik szorosan kötődnek egyrészt a Vörösmarty Társasághoz, másrészt pedig Fehérvár irodalmi közösségéhez.” A Vörösmarty Társaság termében már ma megkezdősnek a programok: május 28-án Elmer István Sodronyok – Őrlőkő és P. Horváth László Legutolsók című könyvének bemutatójára várják a közönséget. A Vörösmarty Teremben találkozhatunk Ködöböcz Gáborral,  Serfőző Simon, a Vár-estet a Bory-várban június 5-én rendezik meg.

 

További információ:
Benkő-Igaz Krisztina
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: 70/457-9001
E-mail: igaz.krisztina@fehervariprogram.hu
Honlap: www.fehervariprogram.hu
Facebook: www.facebook.com/fehervariprogram

A teljes sajtóanyag letölthető a Galériából, a részletes programot pedig a https://fehervariprogram.hu/event/fehervari-unnepi-konyvnapok-2019/ oldalon lehet olvasni.
                                 

Szöveg: Fraller Ildikó, Hajnal Csilla

 

 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.