„IN MEMORIAM 1914-18…”

2019.05.28. 13:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 28. (kedd)
Emlékkövet avattak az I. világháborús hősök emlékére
 
 
 
 
 
IN MEMORIAM 1914-1918… Az emlékük nem halványul el…” címmel megemlékezést tartottak a Püspöki Palota kertjében, melynek keretében Spányi Antal megyés püspök és Németh István, a Krajczáros Alapítvány elnöke felavatta a tavaly, a Nagy háború centenáriuma alkalmából ültetett körtefa mellé helyezett emlékkövet.
 
A tavalyi évben, az „Ültessünk fát az I. világháború emlékére a Kárpát-medencében!” című, a Nagy Háború centenáriuma apropóján közzé tett felhívás keretében gyűltek össze a megemlékezők május végén a Székesfehérvári Püspökség kertjében, ahol ünnepélyes keretek között – a városban elsőként – ültettek díszkörte fát a program keretében. Most, a centenárium évéből kilépve, a díszfa mellé egy emlékkövet helyeztek el a Hősök napja tiszteletére.
 
Én nem ünneplem őt, én siratom, A vértanút, ki mások vakhitéért, Az Antikrisztus lovasát követve, Az embertelen, gyilkos kötelesség, Parancsszavára az árokba fordult. (…)„– szavalta az emléktábla elhelyező ünnepség kezdetén Juhász Gyula: Az ismeretlen katona című versét Kneifel Nóra, a Fehérvári Versünnep 2019-es győztese.
 
Megemlékező beszédet mondott Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke: „Az ember felelős az életéért: felelünk azért, amit engedünk, hogy megtörténjen velünk, felelünk azért, hogy tudjuk-e megóvni az utánunk következők életét azoktól a borzalmaktól, amiken mi átestünk, vagy amikre nekünk emlékeznünk kell. Így, amikor a múltra emlékezünk kondicionálni kell a szívünket és a lelkünket a békére, és úgy őrizni a múltat, hogy abból tanulva felelősen tudjuk élni a jelent.” A megyés püspök reményét fejezte ki az iránt, hogy a tavaly ültetett fa nagyra nő, és sokáig hirdeti majd a háború áldozatainak hősi emlékét, a kőbe vésett üzenet pedig hirdeti majd: „(…) mert nem csak a háborúhoz kell bátorság: a békét megteremteni és megtartani talán nagyobb bátorság szükséges. Legyen velünk ehhez az Úr kegyelme!”
 
Németh István, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke is szólt. Mint mondta a háborús hősök emléke a centenárium után sem halványulhat el. A róluk való emlékezésben pedig a civilszervezeteknek nagy szerepük van. Az elnök megköszönte Dudinszki László vecsési vállalkozónak, hogy elkészítette és felajánlotta az alapítvány számára az emlékkövet.
 
A körtefaültetést és az emlékkő letételt támogató Bársony István Alapítvány nevében dr. Csiák Gyula kuratóriumi elnök köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Az elnök a faültetés mellett a virágültetés, köztük a vér virág, a pipacs ültetésére is felhívta a figyelmet, amely világon mindenhol a hősök emlékét hirdetik.
 
Az ünnepség végén Spányi Antal megszentelte az emlékkövet, melyet Németh Istvánnal közösen lepleztek le. Ezután a megemlékezők Tulipán Zsombor, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjának magyarszováti dallamaira közösen helyezték el a megemlékezés virágait.
 
 
 
 
A megemlékezésen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.