Letették esküjüket a bírósági ülnökök

2019.05.30. 10:11
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 30. (csütörtök)
 
 
 
 

Ünnepélyes keretek között tettek esküt csütörtökön a Városháza Dísztermében a bírósági ülnökök, akiket Székesfehérvár Közgyűlése választott meg a Székesfehérvári Törvényszékre, a Székesfehérvári Járásbíróságra és a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra. Esküjüket dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke előtt tették le.


Ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki még nem múlt el 70 éves, nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Székesfehérvár Közgyűlése legutóbbi testületi ülésén döntött személyükről. A 11 frissen megválasztott bírósági ülnök dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke előtt tette le az esküt.

A Városháza Dísztermében dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a megválasztott ülnököket, mielőtt átadta megbízólevelüket. Mint mondta, személyükön keresztül a társadalom jelenik meg az ítélkezésben, és a társadalmi bölcsességet, tapasztalatot viszik be az ítélkezésbe a szakavatott bíró mellé. „Ez nagy felelősség. A mai világban egy közösség élete akkor lehet sikeres, ha ki-ki a családja és a saját maga élete mellett a nagyobb közösség felé is vállal feladatot. Az ülnökök a közösség irányába is jó példát mutatnak, akiket egyhangú döntéssel választott meg a város képviselőtestülete.” – hangsúlyozta a város polgármestere, és jó munkát kívánt mindenkinek.

Az ülnökökre az ítélkezés során fontos szerep hárul, hiszen a bírókkal egyenértékű jogaik és kötelezettségeik vannak. A gyakorlatban az ülnökök, csakúgy, mint a hivatásos bírák nem lehetnek tagjai pártnak és nem folytathatnak politikai tevékenységet, ugyanakkor az ítélkezéssel összefüggő tevékenységük során mentelmi jog illeti meg őket. Az ítélkezési tevékenységük során joguk van az iratanyagot teljes körűen megismerni, de ezzel kapcsolatban titoktartási kötelezettségük is van.

A ma esküt tett 11 bírósági ülnök közül egy fő a Székesfehérvári Törvényszék, öten a Székesfehérvári Járásbíróság fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság, és szintén öten a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság munkáját segítik majd.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.