Olvasó közösség, Book Fitness és Kányádi-versek

2019.05.30. 20:29
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 30. (csütörtök)
Elkezdődött a Könyvnapok rendezvénysorozata. Galéria
 
 
 
A Városházán Lackfi János és a Kaláka koncertje nyitották meg a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok programsorozatát. A város nevében Földi Zoltán tolmácsolta ünnepi gondolatait az olvasásnak a kreativitást és problémamegoldó képességeket segítő szerepéről: ezek a szociális életképességet feltételező tényezők, így mind az egyén, mind a közösség szempontjából megtartó fontosságúak. A József Attila-díjas költő rendhagyó módon, az olvasáshoz kapcsolódó remek humorú ’cikkekkel’ nyitotta meg a programsorozatot – például a Book Fitness mozgalomról és a betűbankok közötti tájékozódásról. A rendezvényen ünnepélyes keretek között vette át Bobory Zoltán költő a Vajda János-díjat, majd a Kaláka Kányádi-műsorát hallhatta-láthatta a közönség. 


A Városháza Dísztermében kezdődött el a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok rendezvénysorozata.

Földi Zoltán
, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke köszöntőjében azt fejezte ki: a város számára fontos, hogy a számos helyszínnel működő könyvnapok programjai minél több embert meg tudjanak szólítani, a Kuflirajongó legkisebbektől a fotópályázatban vagy kultúrdiszkóban részt vevő fiatalokon, a népes Nyáry Krisztián-olvasótáboron keresztül a helyi irodalmat képviselő Vár-est közönségéig. Az olvasás jelentőségének csökkenésével, a szövegértelmezés egyre inkább romló tendenciájával kapcsolatban az olvasásnak a kreativitás fejlődéséről, a problémamegoldó képességek kiteljesedéséről megfogalmazta: „Ezek mind a szociális életképességet feltételező tényezők. Így kizárólagosan csak a klasszikus értelemben vett olvasás tevékenységekor érthetőek Márai Sándor szavai: „És gondolj arra is, mennyi mindent írtak, gondoltak előtted, a gondolatoknak micsoda óceánjai pihennek a múltban, s miféle zuhanással árad minden új korban az emberi gondolatok bősége a jelenségek és tünemények összegéből.” Ezért különösen fontos, hogy a közönség, a közösség is igazolja vissza: igen, vannak olvasók, akik könyvet vesznek a kezükbe a 21. században; igen, ekkor az olvasók szelleme feléled, határokat és akadályokat nem ismerve elszabadul, már nincs hús-vér világ, csak az elme és az adott könyv sorainak tánca létezik.”

Nemcsak a Könyvhetet megelőző programok szólnak arról, hogy Székesfehérváron élő és hagyományokkal jól megerősíthető az olvasók tábora: Földi Zoltán a Versünnep tízéves rendezvényét hozta példának, amely évről évre azt az üzenetet közvetíti, hogy a fiatalok szeretik és igénylik a lírát, a verseken, versmondáson keresztül való önkifejezést. A képviselő köszönetet mondott a szervezőknek és a közreműködőknek, akik a közösségmegtartó és az egyén szempontjából is fontos rendezvényeket működtetik.

A kortárs magyar irodalom egyik legismertebb alkotója, Lackfi János nyitotta meg a rendezvénysorozatot. A József Attila-díjas költő, író, műfordító – akit a közönség a versei és meséi mellett blogbejegyzéseiből vagy tévéműsorokból is ismerhet – olvasással kapcsolatos híreket ’gyűjtött’ össze, például a betűbankok kiválasztásának szempontjairól, az Európa legjobbjai közé került magyar könyvszállítóról, vagy az olvasás karcsúsító hatásairól – a Book Fitness mozgalom az Amerikai Egyesült Államokból indult, a kampány mára meghódította a világot: „Ha szép bicepszet szeretnél, A tiszta ész kritikáját emelgesd oldalbordádhoz szorított könyékkel, vigyázz, hogy a lapockáid összeérjenek! Csodás vállakra tehetsz szert, ha a Hóman-Szekfű Magyar történetének négy kötetéből kettőt-kettőt megragadsz a gerincénél, és szép tartással, nyújtott karral lágyan a fejed fölé emeled azokat, halkan összecsattintva a fedlapokat. Hidd el, pár hónap, és szemmel látható lesz az eredmény!” – a rendhagyó megnyitót követően a költő újabb köteteiből olvasott fel a közönségnek.

A magyar költészet napja alkalmából hagyományosan a Vörösmarty Társaság termében versengtek a megyében élő költők; idén a Bőzsöny Ferenc hangját hallva odaátról című költeményéért Bobory Zoltán Jósika Miklós-díjas költő nyerte el a Vajda János-díjat. A Vajda Jánost ábrázoló bronz plakettet a szerző Iszkádi Erikától, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatójától és Földi Zoltántól vette át.

A nyitórendezvényen a Kossuth-díjas Kaláka adott koncertet: a „Valaki jár a fák hegyén...” című műsorban az együttes Kányádi Sándor verseire írt dalai szólaltak meg. A költő sokat jelentett az együttes számára, van néhány dal, amit kifejezetten a zenekar számára írt, mondta el Gryllus Dániel. A baráti kapcsolatuk 1981-ben indult Romániában egy koncertsorozat alkalmából: „Sándor bácsi mindig azt mondta, hogy nincsen külön gyerekvers vagy felnőttvers – csak jó vers, meg rossz vers.”  


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.