Egyéves fennállását ünnepelte a székesfehérvári Helen Doron angol nyelviskola

2019.05.31. 18:17
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 31. (péntek) 
Ingyen tanítanak két rászoruló gyereket a jövő tanévben. Galéria  
 
 
 
 
 
Egyéves születésnapját ünnepelte ma délután a székesfehérvári Helen Doron angol nyelviskola. Az intézmény tagja annak az 1985-ben alapított nemzetközi hálózatnak, amely a világ 37 országában van jelen, és élménypedagógiai módszerre alapozva, hatékonyan tanítja a gyerekeket és a fiatalokat. Alapítója és vezetője, Helen Doron ma Fehérvárra látogatott, és felajánlotta két hátrányos helyzetű gyermek ingyenes tanítását a következő tanévben. Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte az intézményt.

A Helen Doron módszer 0-tól 19 éves korig foglalkozik gyerekekkel és fiatalokkal. Egyik ismérve, hogy a tanárok személyiség- és tevékenységközpontú foglalkozásokon adják át a tudást, lehetővé téve, hogy a gyermekek már jóval azelőtt érthetik és beszélhetik az angol nyelvet, mielőtt tudnának írni és olvasni angolul. A mesék hanganyagának rendszeres otthoni háttérhallgatásával erőfeszítés nélkül szívják magukba a nyelv hangjait, ritmusát. A foglalkozásokon fokozatosan bontakozik ki a jelentés, miközben a tanár játékokat, szemléltető eszközöket és mozgásos tevékenységeket használ a jelentés megvilágítására.

A gyermekek az angol nyelvet a kiscsoportos foglalkozásokon kellemes, bátorító és stresszmentes környezetben, élvezetes tevékenység közben sajátítják el, mivel a módszer a humort, a zenét és a jókedvet használja fel arra, hogy pozitív hozzáállást alakítson ki az angol nyelv tanulása iránt. Nem a nyelvi precizitást, sokkal inkább a kockázatvállalást, a próbálkozást értékeli a módszer a pozitív megerősítés segítségével. A gyerekek megismerik a tanulás örömét és nyelvi tapasztalatokat szereznek rendkívül fogékony korban.

Az iskolahálózat alapítója a brit származású, jelenleg Izraelben élő nyelvész, Helen Doron Magyarországra érkezett. Délelőtt Budapesten egyeztetett a nyelvoktatással kapcsolatban, délután pedig ellátogatott a székesfehérvári nyelviskolába. Az ünnepség előtt sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között arról beszélt: a módszertanuk teljesen hasonló az anyanyelv elsajátításához. A kisgyermek először a hangokat, a nyelv zenéjét, a hanglejtést tanulja meg, majd jönnek a szavak, a mondatok. Mindez nagyon természetes, magától értetődő.

A módszer fókuszát a nemzetközi standard alapján dolgozó, magasan képzett tanárok adják. Gyakorlatilag mindenhol ugyanazzal a módszerrel dolgoznak, pontosan felépített tananyag alapján, ami a szülők számára is megbízható.

Tavalyi megnyitása óta Székesfehérváron már 70 kisdiák tanul a Helen Doron nyelviskolában. Az alapító felajánlotta, hogy az Önkormányzat bevonásával szeretnének kiválasztani két hátrányos helyzetű, óvodás korú gyermeket, akiket térítésmentesen tanítanak a 2019/2020-as tanévben.

Mészáros Szilvia nyelviskola-vezető elmondta, délelőtt a nyelvoktatással kapcsolatban folytattak megbeszélést Budapesten. Arra kívánják ösztönözni a döntéshozókat, hogy minél fiatalabb életkorban elkezdődhessen Magyarországon a nyelvoktatás. A diákokra igen nagy nyomás nehezedik a nyelvvizsga miatt, azonban a Helen Doron módszert intenzíven tanuló gyerekek már 14 éves korban vállalkozhatnak közép- vagy akár felsőfokú nyelvvizsgára is. Az iskola szívesen részt venne egy munkacsoport kialakításában is, amely segít az oktatás megreformálásában.

Helen Doront dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a város nevében. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy a világméretű hálózat vezetője ellátogatott Székesfehérvárra. „Nem kell hangsúlyoznunk, hogy manapság milyen jelentőse van a nyelvtanulásnak, azon belül is az angolnak. A mi generációnk úgy nőtt fel, hogy nagyjából 14 éves korban találkozott először többnyire a némettel és ritkábban az angollal. Pont ezért sokan nem, vagy nem jól beszélnek angolul. A ma felnövekvő kisgyerekek nem lehetnek meg, és nem is kell meglenniük angol nyelvtudás nélkül, ezt teszi lehetővé az Önök módszere!” – fogalmazott a városvezető.

A nyelviskolába járó gyerekek és családjaik jótékonykodtak is a héten. Nagy mennyiségű állateledelt gyűjtöttek, melyet az ASKA Alapítvány vezetőjének, Molnár Tamásnénak adtak át a mai ünnepségen.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


–    Vége


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.