110 éves a MÁV Előre SC

2019.05.31. 20:17
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. május 31. (péntek)
Vezető csapatsport a röplabda: női-férfi NB I-es csapatokkal. Galéria
 
 
 
 
A MÁV Előre SC jubileumi rendezvényen ünnepelte 110 éves fennállását. A klubnál jelenleg röplabda, kézilabda, labdarúgás, rúdsport, természetjárás, sakk, asztalitenisz és darts szakosztályok működnek; vezető csapatsportág a röplabda, amelynek mind a férfi, mind a női csapata NB I-ben játszik.  A nagy múltú klubot dr. Cser-Palkovics András polgármester és Nagy Róbert egyesületi elnök köszöntötték, továbbá üdvözlő levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök, az egyesület egykori sportolója. 1909. május 30-án kezdte meg működését a Déli Vasutas Testedző Kör: 110. évfordulója alkalmából tartott jubileumi rendezvényt a MÁV Előre SC. Az egyesület fennállása során a hazai bajnokságok meghatározó szereplője volt, jegyzett sikereket értek el az atléták, az íjászok, a kerékpározók, a tekézők, a sakkozók, az ökölvívók, valamint a röplabdacsapat. Jelenleg kézilabda, labdarúgás, női-férfi röplabda, rúdsport, természetjárás, sakk, asztalitenisz, és legfiatalabbként darts szakosztályok működnek a klubban. A klub 13 egyéni, valamint a csapatsportokban is több válogatott sportolót, továbbá számtalan utánpótlás-válogatottat nevelt és nevel ki napjainkban is. 

A jelen nagyszerű eredményeiről és a jövőbeli tervekről beszélt Nagy Róbert egyesületi elnök: „A röplabda csapatsportág a vezető jelenleg a klubban: NBI-ben játszik a felnőtt csapatunk, a hatodik helyet szerezték meg, a lányok pedig – csodálatos eredményt elérve – bejutottak az NB I-es bajnokságba, és jövőre ott fognak majd szerepelni. A terveink között van, hogy mindkét csapatot olyan szinten tartsuk a támogatóink és a város segítségével, hogy bent tudjunk maradni az NB I-ben, a lányokkal pedig a későbbiekben, a sok utánpótlás-válogatott játékossal, egészen az extraligáig próbáljunk meg eljutni.” Az elnök a többi szakosztály eredményeit és jelenbeli helyzetét is elemezte, és végül kifejezte: a természetjáró szakosztályt is szeretnék fejleszteni, hogy még aktívabban működhessen.

Orbán Viktor
miniszterelnök, a klub egykori sportolója levélben küldött gratulációt az egyesületnek: „Mind ismerjük Sándor Pál klasszikusának szállóigévé vált mondatát: „Kell egy csapat!” Akik pedig a MÁV Előre megalakulásának 110. évfordulóját ünneplik, azt is tudják, hogy miért kell az a bizonyos csapat, hiszen tudjuk, hogy – bár a gólt a játékos rúgja – a kupát mindig a csapat nyeri. Hálás vagyok érte, hogy annakidején Székesfehérváron egy kiváló csapat részese lehettem, mert azok az idők nemcsak életre szóló élményt jelentettek számomra, hanem olyan tudással és tapasztalattal is felvérteztek, amelyet a mai napig hasznosítani tudok.”

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester kifejezte, hogy a 110 évvel európai viszonylatban is ritkaságszámba megy a MÁV Előre története, működése: a város nevében köszönetet mondott azoknak, akik a klub múltjáért, illetve jelenéért, jövőjéért dolgoztak, dolgoznak, kiemelve Dévényi Tibor egykori elnök szerepét az egyesület történetében. A jelen sportolóit köszöntve Székesfehérvárról mint sportvárosról azt mondta: „Nagyon sok szempontból a sportot kiemelten fontos ágazatnak tekintjük, főként a közösségépítés vonatkozásában. Egy várost közösséggé a kulturális és a sportélete tudja formálni. Ez teszi lehetővé azt, hogy ne csak éldegéljünk – 100 ezren, sőt napi szinten 150 ezren – ebben a városban és annak környékén, hanem össze is kössön bennünket ennek a városnak a szeretete, múltjának tisztelete: amiben a sport életének tisztelete is szerepet kap.” A polgármester méltatta azokat a személyiségeket, köztük Fésüs Irént, a női röplabdacsapat vezetőedzőjét, akiknek elkötelezettsége, szakmai alázata a csapattal közösen csodákra képes; kifejezte, hogy óriási lehetőség áll a röplabdasport előtt a jövőbeli fejlesztések tekintetében, amit a város támogat. Zárszavaiban pedig azt fogalmazta meg: a városnak csak az lehet a célja, hogy minden sportágban legyen olyan szakmai műhely, ahol a fiatalok sportolhatnak. 

A rendezvényen a Felicita Kulturális és TáncSport Egyesület ifjú növendékei, Szijjártó Krisztina tanítványai léptek fel, majd társ sportszervezetként Sárvári László, az Alba Volán SC ügyvezető igazgatója is köszöntötte a jubiláló klubot.

A rendezvényen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, Dunai Antal olimpiai bajnok, volt válogatott labdarúgó, a Magyar Labdarúgó Szövetség képviselője, Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára és Gál Péter Pál, a Fehérvár AV 19 elnöke, a MÁV Előre elnökségi tagjai, valamint a szakosztályok képviselői.

 

A MÁV Előre történetéből:

A Déli Vasúti Műhelymunkások Testedző Köre kék-fehérben kezdett sporttörténelmet írni; a birkózás és a futball után megjelentek az atléták és a kerékpározók is. Az első világháború után Székesfehérvári Déli Vasút Előre TK néven működtek, középpontban a labdarúgással. Az elkövetkező évtizedekben az egyesület mind a létszám, szakosztályszám, mind az eredmények tekintetében fejlődött: a kerékpározók Adorján István személyében országos bajnokot, illetve olimpikont is adtak, és megindult a munka a tenisz, az úszás, a lövész és a vitorlázó repülő szakágban is, majd a harmincas évek végén az ökölvívó és a teke szakosztály is csatlakozott. A teljes tagság 1935-ben 258, míg 1940-ben 291, 1942-ben 347 fő volt.

A második világháború után nemcsak a pályákat, épületeket, de magát az egyesületet is újjá kellett építeni: a klub megőrizte munkás jellegét, és az elkövetkező évtizedben Székesfehérvár legeredményesebb és legnagyobb sportegyesületeként működött; az NBI-ben a teke és az asztalitenisz sportágakban képviseltették magukat. Az ötvenes évek hatalmi hatásainak köszönhetően a csapatsportágaira építő sportegyesület 1956 végére szinte a teljes megszűnés határáig jutott.  1957-ben az irányítást a MÁV Járműjavító Üzem vette át: ettől kezdve MÁV Előre SC néven működnek – azóta töretlenül.

A hetvenes években az ökölvívók kiváltak az egyesületből; eredményesek voltak viszont az íjászok, valamint a kézilabda és a labdarúgás. A MÁV Előre utolsó mélypontja a nyolcvanas évek végéhez köthető, amikor – több vidéki egyesülethez hasonlóan – a feloszlatás veszélyeztette a klubot. Az egyesület 1993 júliusában alakult újjá: a csapatsportokban élen a kézilabdával és a röplabdával, amihez a sakk, az asztalitenisz, valamit a természetjárók csatlakoztak.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.