Székesfehérvár múltja és jelene

2019.06.02. 14:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 2. (vasárnap)
Halmay Tivadar kiállítása a Nyitrai úti Közösségi Házban. Galéria 
 
 
 
 

Székesfehérvár múltja és jelene címmel nyílt kiállítás Halmay Tivadar festőművész munkáiból vasárnap a Nyitrai úti Közösségi Házban. A László Tibor lelkész vezette istentiszteletet követően a gyülekezetet dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, majd a város múltját ábrázoló képek történelmi hátteréről Fülöp Gyula régész szólt. Az alkotó munkásságát Szakál Antal festőművész méltatta.


A Nyitrai úti Közösségi Házba belépve történelmi sétára indulhatunk Székesfehérváron Halmay Tivadar képeinek segítségével. A vasárnapi istentiszteletet követően a Markó S. Mária Emlékalapítvány szervezésében nyílt tárlaton olyan alkotások láthatók, amelyek révén rácsodálkozhatunk városunk szépséges tereire, épületeire, illetve megelevenedik a királyok városának múltja is, fontos történelmi eseményeket ábrázoló festmények révén. A Várkörút, a Városház tér, a Püspöki Palota, a Nemzeti Emlékhely mellett betekintést kapunk királyaink koronázó és temetkező szentélyébe, a Nagyboldogasszony Bazilikába, ahol a főoltár előtt áll Szent István szarkofágja egy monumentális, gazdagon díszített épületben. Az kiállításon látható a legfrissebb, két hete elkészült alkotás, amely Varkocs György halálának és az 1500-as évek Fehérvárának állít emléket.

„Szeretjük ezt a várost, és szeretjük a város múltját, amely azokra az időkre is rámutat, amelyek során a magyar törzsek szövetsége állammá alakult.” - kezdte köszöntőjét László Tibor lelkipásztor. Mint mondta, az alkotó ember táplálkozik gyerekkori élményekből, az iskoláskor jeles tanítóinak, tanárainak szemléletéből,  visszatekint a tanultakra. Az alkotó ember így alakul, és különböző korszakokon keresztül, megújult eszközökkel fejezi ki azt, amit szeretne közölni másokkal is. A múlt ábrázolása, a jelenben való tenni akarás, az értékek közvetítése, mindez az akarat, amellyel az alkotó ember szeretne nyomot hagyni a világban.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a gyülekezetnek, a közösségnek, hogy a közel három évvel ezelőtt létrehozott imaház Isten dicsőítésén túl kulturális központként is szolgálja a fehérváriakat. „Halmay Tivadar alkotásaival lehetőséget ad arra, hogy szeretett városunkat, Székesfehérvárt másképp lássuk, a művész látásmódján keresztül fogadhassuk be. Nemcsak a jelennek, de a múltnak is emléket állít, hiszen neves szakemberekkel együttműködve keresi, és megjeleníti a festővásznon, hogy milyen volt egykor a mi városunk, az ország történelmi fővárosa. Ezzel is erősítve valamennyiünkben a felelősséget nemcsak a város múltja, hanem jelene és jövője iránt is.” - zárta köszöntőjét a város polgármestere.

A vasárnap nyílt kiállításon közel harminc alkotás látható, ezek közül a legújabb az a festmény, amely Varkocs György halálát ábrázolja, a háttérben pedig megjelenik az 1500-as évekbeli, részletes városkép, amely korabeli metszetek és Siklósi Gyula régészprofesszor kutatásai alapján készült. A tárlathoz kapcsolódó történelmi áttekintést Fülöp Gyula régész, a Szent István Király Múzeum volt igazgatója adott, majd Szakál Antal festőművész méltatta Halmay Tivadart. Mint mondta, az alkotó részletes alapossággal készült festményeiből jól látszik, hogy ésszel és szívből születnek festményei.  

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.