„Süvegemen nemzetiszín rózsa”

2019.06.04. 16:37
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 4. (kedd)
Gyermekrajz-kiállítás nyílt a Szent István Művházban. Galéria
 
 
 
Hetedik alkalommal hirdették meg a Kárpát-medencei Gyermekrajzpályázatot: a „Süvegemen nemzetiszín rózsa” tematikával beérkezett legjobb alkotásokból nyílt ma kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör kezdeményezésére idén több mint 1600 diák fejezte ki a színek és a formák nyelvén, mit gondolnak a hadtörténelem magyar eseményeiről, és mit jelent számukra a magyar identitás. 


A VII. Kárpát-medencei Gyermekrajzpályázat kiállításának ünnepélyes megnyitóját a Nemzeti Összetartozás Napján rendezték meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete – a Pákozdi Katonai Emlékparkkal és a nagyváradi Tanoda Egyesülettel együttműködve – hirdetett meg hadtörténelmi témájú gyermekrajzpályázatot. A „Süvegemen nemzetiszín rózsa” címmel, Arany János verssorára kiírt kezdeményezésre összesen 1635 alkotás született, 17 megyének, illetve Felvidéknek és Délvidéknek a részvételével. A hagyományos pályázat két fontos központja Székesfehérvár és Nagyvárad: az ottani kiállítást már több mint ezren nézték meg.

A rendezvényen összegyűlteket két fővédnök köszöntötte. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke azt fejezte ki, szerencsésen összeállt Szent István és Szent László városa: „Felépült közöttünk egy olyan kapcsolatrendszer, ami ma már azt eredményezi, hogy azt gondolhatjuk: kiszélesítettünk egy utat.” – fogalmazott a civil szervezetek, a városok, a megyék és a gyermekek közötti kapcsolatokról. Dr. Cser-Palkovics András polgármester az alkotó fiatalokat megszólítva azt mondta, a terem tele van olyan tehetséges gyerekekkel, akik szeretnek és tudnak rajzolni, illetve a rajzaikkal szeretnének valamit kifejezni. „Gyönyörű azt látni Nagyváradon, amikor ott vannak ezek a rajzok, festmények piros-fehér-zölddel, magyar szóval, a magyar értékek üzenetével – és gyönyörű ennek a párját itt látni Székesfehérváron a Nemzeti Összetartozás Napján, amelynek az egyik érzelmi célja, hogy az összetartozást hangsúlyozzuk.” – fogalmazott, és a 2013-as emlékévtől élő hagyományt megköszönte a résztvevő fiataloknak, akik rajzban fejezik ki az identitásukat, az összetartozásukat.

A zsűri értékelése alapján hagyományosan az Arany-, Ezüst- és Bronzceruza díjakat, illetve a különdíjakat adták át. 2019-ben a legjobb alkotásokért a komárnói Keszeg Lilla, a dunaszerdahelyi Csörgey Viktória, a celldömölki Nagy Melissza, a várpalotai Vetró Míra és Takaki Shannon, az újhartyáni Csáki Balázs, Bérci Dorka Veszkényből, Dakó Virág Budajenőről, Székesfehérvárról pedig Molnár Sára, Varga Flóra Luca, Muggeridge Lilla, Setét Vivien, Füri Fanni, Szentmártoni Petra, Kutasi Nóra és Kluge Ida Berta kaptak elismerést.

Az ünnepségen a Komárnói Marianum Egyházi Iskolaközpont diákjai adtak verses-zenés műsort. A rendezvényen részt vett dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Balázs-Piri Zoltán, a Zágrábi Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, dr. Görög István, a HTBK elnökhelyettese, a KEMPP ügyvezetője, a pályázat védnökei, valamint a felkészítésben résztvevő pedagógusok és a díjazott gyerekek családtagjai.

A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                             

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.