Egészségnap és Borsófesztivál is lesz június 15-én, szombaton Feketehegy-Szárazréten

2019.06.05. 12:01
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 5. (szerda) 
Az ingyenes szűrés 9 órától, a sütés-főzés 10 órától indul.
 
 
 
 
 
Két fontos közösségi programot is tartanak június 15-én, jövő szombaton Feketehegy-Szárazréten. 9 órától az általános iskola épületében lesz a városrészi egészségnap, ahol ingyenes szűrővizsgálatokkal várnak minden korosztályt. 10 órától a közösségi központ gasztroudvarában serénykednek, kóstolnak az résztvevők a Borsófesztiválon, melyre június 12-ig fogadják a jelentkezéseket. 

Az egészségnap alkalmat ad arra, hogy nyugodt körülmények között, többórás várakozás nélkül vehessenek részt a székesfehérváriak a vizsgálatokon. Egyértelműen látszik, hogy szükség van erre a hagyományos szűrőnapra – fogalmazott a beharangozó sajtótájékoztatón Szigli István önkormányzati képviselő.

Lesz általános állapotfelmérés, EKG- és kardiológiai vizsgálat, testösszetétel-meghatározás, bőrvizsgálat, csontsűrűség-mérés, vérnyomás- és vércukorszint-mérés, illetve dietetikai tanácsadás. A 9-től 13 óráig tartó szűrőnap mindig teltházzal üzemel, a résztvevők száma 60-110 között alakul, ez a létszám teljesen lefedi a rendelkezésre álló időt – mondta Dr. Keresztury Lászlóné, a fehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője. Hozzátette: a közelmúltban több olyan esetük volt, amikor extrém magas vércukrot, vérnyomást mértek a szűrt embereknél, akiknek azonnali intézményi ellátást javasoltak. Éppen a még súlyosabb problémák elkerülése érdekében érdemes részt venni az egyszerű vizsgálatokon.

Fontos, hogy az egészségnap helyszíne akadálymentes, így a kerekesszékkel vagy babakocsival érkezők is könnyen bejuthatnak az iskola épületébe. A vizsgálatok ingyenesek, és nem kell előzetes bejelentkezés sem.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok hangsúlyozta, nagyon fontos a városban élők egészsége, ezért igyekeznek a városrészi szűrőnapokkal „házhoz vinni” a vizsgálatokat. Úgy látja, a fehérváriak egyre tudatosabban élnek, és a mindennapi életvitelükben felhasználják azokat az ismereteket, melyekre egy-egy szűrőnapon tesznek szert. Az Egészségfejlesztési Iroda éppen abban segít, hogy tanácsot adjon az életvitelre és szükség esetén az életmódváltásra. A cél, hogy minél kevesebben szoruljunk orvosi ellátásra, tehermentesítve ezzel önmagunkat és az ellátórendszert is.

Az idei Borsófesztivál lesz ötödik a közösségi központ gasztroudvarában. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és A Szabadművelődés Háza közös programján bármilyen ételt lehet főzni vagy sütni borsóból, ehhez a helyet, a tűzifát, a borsót és a padokat adják a szervezők, minden egyébről a résztvevők gondoskodnak. A verseny első három helyezettjét díjazzák, valamint a közönségszavazás alapján különdíjat kap a legfinomabb és a legszebben talált étel. Szórakoztató műsor is lesz 14.30 órától a Maya trió jóvoltából.

A Borsófesztiválra június 12-ig fogadják a jelentkezéseket a +36 20 3218 998-as telefonszámon, vagy a selyembokor@gmail.com címen.
Szöveg: Havasi Tímea
 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.