A „Communities in Bloom” zsűritagjai megérkeztek Székesfehérvárra

2019.06.06. 12:01
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2019. június 6. (csütörtök)
 
 
 
 
Az idén 25. alkalommal megrendezésre kerülő „Virágzó Közösségek” (Communities in Bloom) nemzetközi versenyén Székesfehérvár is megméretteti magát nagyváros kategóriában. Székesfehérvárt ezekben a napokban értékeli a „Communities in Bloom” két zsűritagja, a kanadai John Lohuis és az amerikai Alex Pearl. A zsűri tagjait és az őket kísérő szakemberek alkotta delegációt Székesfehérvár polgármestere fogadta a Városházán, ahol rövid tájékoztatást adott a város történelmi múltjáról, jelenéről és jövőbeni fejlesztési terveiről egyaránt.


Székesfehérvárra érkeztek, majd megkezdték városnéző sétájukat és az értékelést a „Virágzó Közösségek” (Communities in Bloom) nemzetközi verseny zsűritagjai. Az idén 25. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen Székesfehérvár is megméretteti magát nagyváros kategóriában a kanadai Barrie (Ontario tartomány), Coquitlam (Brit Columbia), Wood Buffalo (Alberta tartomány), valamint az Egyesült Királyságbeli Halesowen és az amerikai Lexington (Kentucky) városokkal.

A „Communities in Bloom” két zsűritagját, a kanadai Ontario tartománybeli Tillsonburg városából érkező John Lohuist és az amerikai Ohio államból, Centerville városából idelátogató Alex Pearlt, valamint az őket kísérő székesfehérvári szakemberekből álló delegációt dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Városházán. Rövid, vetítettképes előadásában szólt a város múltjáról, beszélt jelenéről és felvázolta a fejlesztéséket a jövőre vonatkozóan.

A zsűri ezt követően a Belvárosban folytatta sétáját.  A Városház téren újságírói kérdésre válaszolva John Lohuis, a zsűri elnöke elmondta, a nemzetközi szervezet legfőbb célja, hogy a közösségi részvétel ösztönzésével fejlessze a polgárok környezettudatosságát, igényüket egy szebb környezetre és azt, hogy legyenek büszkék az őket körülvevő világra. „Amikor a várost járjuk, számba vesszük az emberek környezettudatosságát, a műemlékek, az örökség védelmét. Figyeljük, milyen az általános hozzáállás a zöldfelületek, az épített környezet közötti kapcsolat egyensúlyának fenntartásához. Eddigi tapasztalataink alapján úgy vélem, Székesfehérvár olyan európai város, amely példával szolgálhat a verseny mottójának tekintetében, nemcsak Magyarországon, hanem Kanadában is.”

Alex Pearl, a zsűri tagja hozzátette, hat szempont alapján értékelnek. Munkájukat azzal kezdik, hogy először gyalogosan bejárják Székesfehérvárt. „A séta során arra vagyunk kíváncsiak, hogy a rendkívül sok megpróbáltatást és történelmi vihart átélt város hogyan maradhatott ilyen élénk, élhető, amelyet már mi is megtapasztalhattunk ezalatt a rövid idő alatt.”

A zsűri a mai napon ellátogat még a Bory-várba, megnézik a Béla úti temetőt, majd az Arconic-Köfém Kft-hez érkeznek. Útjuk során ellátogatnak családi házas és lakótelepi városrészekbe, majd a napot a Zichy ligeti sétával zárják, ahol megnézik a Mesés kiskerteket is. Pénteken a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központba, a Sóstó Látogatóközpontba és a természetvédelmi területre mennek. Székesfehérvári programjukat a Pünkösdi Virágálom megtekintésével zárják.

Az értékelés során a közösségeket pontszámok alapján 1-től 5 virágig értékelik. Az 5 virággal díjazott településeket további bronz, ezüst vagy arany fokozattal jutalmazzák. Az országos és a nemzetközi eredményeket Kanadában, a Nova Scotia tartománybeli Yarmouth-ban hirdetik ki szeptember 25-28. között egy díjkiosztó ünnepség és egy szakmai szimpózium keretében, melynek témája „Bloom by the Sea”, a Kiválóság Ünneplése.

A belvárosi séta során és a Városházán tett látogatáskor készült fotók letölthetőek a Galériából.

 

fotó: Molnár Artúr

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.