Helyünk a világban – Esélynap jövő szerdán a Zichy ligetben

2019.06.06. 12:09
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 6. (csütörtök) 
Csaknem harminc szervezet kapcsolódik a rendezvényhez.  
 
 
 
 
 „Helyünk a világban” mottóval negyedik alkalommal rendezik meg az Esélynapot Székesfehérváron június 12-én, szerdán a Zichy ligetben. Csaknem 30, a fogyatékossággal élőket gondozó, segítő civil szervezet mutatkozik be, hogy támogassa a társadalmi elfogadást és az érzékenyítést. Szeretettel várják az egyéni érdeklődőket és az iskolákat is. Az intézmények az eselykorinfo@gmail.com e-mail címen regisztrálhatnak, ha szeretnének részt venni a 10 és 15 óra között zajló programon.

Az Esélynapot a fogyatékosügyi szervezeteket tömörítő EsélyKör szervezi a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány koordinálásával, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház együttműködésével. A program fő támogatója Székesfehérvár Önkormányzata. Célja a kezdetek óta változatlan: lehetőséget adni arra, hogy megismerjük a fogyatékossággal élők mindennapjait. 16 fogyatékosügyi szervezet, illetve a témához kapcsolódó 9 szervezet interaktív módon, játékos formában mutatja be tevékenységét, szolgáltatásait és a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait. Az Esélynapot korábban a Városház téren rendezték meg, azonban a program kinőtte a Belvárost, ezért idén már a Zichy ligetbe, a Zenepavilon környékére várják az érdeklődőket június 12-én, szerdán 10 és 15 óra között.

A rendezvény idén a „Helyünk a világban” címet kapta. Bemutatják, hogy a fogyatékossággal élők is társadalmunk értékes tagjai, akik hasznos tevékenységet végeznek a termelésben, a kulturális életben és számos más területen. A rendezvény emellett az együttműködés erősítéséről is szól, amely egy nemes cél, a társadalmi befogadás mögé sorakoztatja az érintett személyeket, intézményeket és szervezeteket.

Molnár Tamás
 civil és ifjúsági tanácsnok a beharangozó sajtótájékoztatón arról beszélt: az Esélynap tradicionális júniusi programjává vált Székesfehérvárnak. Örvendetes, hogy van egy olyan közösség, amely évről évre felvállalja ennek szervezését. Az együttműködéseket hatékonyan generáló EsélyKört ettől az évtől külön költségvetési soron támogatja az Önkormányzat. Köszönhető ez annak, hogy az együttműködő civil szervezetek nem a konfliktusok mentén, hanem tematikusan együtt tudnak dolgozni, és képviselik a fogyatékosságügyet. Ez nagyon jó példa mindenki számára. Székesfehérvár Önkormányzata továbbra is támogatja ezt a törekvést.

A programokat ismertetve Braun Katalin, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány programkoordinátora elmondta, 2019 a fogyatékos munkavállalók éve, ezért kapta a rendezvény a „Helyünk a világban” címet. A program sikerességét önkéntesek és az Alcoa SharedServices Hungary Kft. dolgozói segítik. A rendezvénytdr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyit­­ja meg, majd dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár köszönti a résztvevőket. Ezután zenés-táncos és érzékenyítő programokkal, terápiás és vakvezető kutyás bemutatóval, kerekesszékes akadálypályával, integrált kézműves foglalkozásokkal, bekötött szemes tandembiciklizéssel, „Élő könyvtárral” (egy beszélgetés erejéig fogyatékossággal élő személy „kikölcsönzésére” van lehetőség) várják az érdeklődőket. Idén különleges programelemekkel bővül a rendezvény: a Székesfehérváron nemrégiben megalakult kerekesszékes kosárlabdacsapat is kilátogat palánkkal és bemutatóval, illetve cukorkakészítő workshophoz kapcsolódhatnak az érdeklődők. A program zárásaként a székesfehérvári 21 Gramm Akusztik zenekar lép fel koncertjével.

Az EsélyKör hálózat egyik alapító tagja a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete, amely 2003 óta látja el a látássérültek érdekképviseletét. Papp Máriairodavezető elmondta, végeznek közhasznú tevékenységet az akadálymentesítésben, de segítik a rehabilitációt, a foglalkoztatást, a segédeszköz-kölcsönzést és az eszközbeszerzés támogatását. Fontos küldetésként tekintenek az érzékenyítésre és a szemléletformálásra. A hálózat több tapasztalt szakemberrel dolgozik, akik úgy vélik, a város munkaerőhiányára jó megoldást jelenthet a fogyatékossággal élők alkalmazása. Az Esélynapra vakvezető kutyákkal érkeznek a LÁRKE tagjai.

A rendezvény délelőtti programjai főként a köznevelési intézményeket, a fiatal korosztályt és a munkáltatókat szólítják meg, míg a délutáni órákban a lakosság figyelmét szeretnék felkelteni a szervezők. Az iskolák az eselykorinfo@gmail.com e-mail címen regisztrálhatnak, haszeretnének részt venni a programon.

Szervezetlista
1. Alcoa SharedServices Hungary Kft.
2. Arany János EGYMI Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Iskolája
3. Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
4. Civil Centrum Közhasznú Alapítvány
5. Egyensúlyunkért Alapítvány
6. Esélyegyenlőség Alapítvány
7. Fehérvár Travel Alapítvány – Autista Klub
8. Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház
9. Fejér Megyei Jelnyelvi Tolmács Szolgálat
10. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
11. Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon
12. Gyermekekért a Kutyákkal – Kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány
13. Halmozottan Sérültek Fejér Megyei Szülőszövetsége
14. Hatpöttyös Közhasznú Nonprofit Kft.
15. Karitász Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye
16. Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete
17. Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
18. Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete
19. NEO Magyar Segítőkutya Egyesület
20. Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete
21. Szent István Király Múzeum
22. TANDEM-SZEM - Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület
23. „Teljes Élet” Szociális Alapítvány
24. Viktória Rehabilitációs Központ
25. WandCompany


Bővebb információ:
Braun Katalin program koordinátor
email: eselykorinfo@gmail.com
Telefon: +36-70-427-0281

Szöveg: Havasi Tímea


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.