Játszanak, tanulnak, jövőt építenek

2019.06.11. 11:41
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 11. (kedd)
Robotépítési és programozási versenyt tartottak Székesfehérváron Galéria
 
Általános iskolások és egyetemisták is érkeztek Székesfehérvárra, hogy összemérjék robotépítési és programozási tudásukat. A Kertész csárdában tartották a World Robot Olympiad™ regionális fordulóját. Az egész napos versenyre hét megyéből több mint harminc csapat érkezett.
 
 
 
 
 
Hét megyéből 31 csapat vett részt a WRO™ (World Robot Olympic) regionális fordulóján Székesfehérváron, a Kertész csárdában. Az egész napos versenyen LEGO® elemekből épített robotokat programoznak a csapatok, ezekkel kell különböző feladatokat teljesíteniük. A versenyek idén az okosvárosról szólnak, ezért a terepasztalon megjelent az okos bevásárlás, -parkolás és az önvezető iskolabusz is.
 
A versenyt Molnár Tamás tanácsnok nyitotta meg, aki elmondta, Székesfehérvár a leginnovatívabb és legerősebb gazdasági erőcentrum ma Magyarországon, ami azt is jelenti, hogy ebben a pillanatban is több mint 5000 robot dolgozik a gyárakban. És mint fogalmazott: "Azzal a tudással, amit ma itt bemutattok, ti vagytok a jövő munkavállalói. Ma nem olyan munkavállalóra van nagy szükség, aki egyik helyről át tud rakni valamit a másikra, hanem olyanra, aki be tudja programozni erre a robotot."
 
Mint Bodosi Luca, a verseny egyik szervezője elmondta, éppen ez a WRO egyik célja, hogy a gyermekeket és a fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. Négy korosztályban zajlanak a versenyek, a legkisebbek a 10 év alattiak, a legidősebbek pedig a 16-19 év közöttiek. A székesfehérvári forduló győztesei kvalifikálják magukat a tatabányai nemzeti döntőre, ahonnan a legjobbak továbbjuthatnak a nemzetközi megmérettetésre, amit idén Győrben rendeznek meg, várhatóan 60 ország közel 3000 versenyzőjével.
 
A versenyen készült fotók letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
Fotó: Molnár Artúr
Szöveg: Fejér Tamás
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.