A Sóstóval, egyedi körforgalmakkal és belvárosi parkokkal a városszépítő versenyen

2019.06.12. 13:41
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 12. (szerda)
Ma járja a várost a Virágos Magyarországért verseny bizottsága. Galéria
 
 
 
 
Ma zajlik Székesfehérváron a Virágos Magyarországért verseny zsűrizése: Mészáros Attila alpolgármester a bíráló bizottságnak a Sóstó Látogatóközpontban tartott ismertetőjében bemutatta a megújult természetvédelmi területet, illetve ismertette a Fehérvár Tüdeje program rekreációs és erdősítési terveit. Dr. Csemez Attila tiszteletbeli zsűrielnök csodának nevezte a Sóstón megvalósult fejlesztéseket, a város zöldfelületi programját, a fenntartást és annak színvonalát pedig példaértékűnek tartja. Spanyárné Halász Szilvia városi főkertésznek, a verseny alelnökének elismerést adott át munkájáért.  


Ma zajlik Székesfehérváron a 26. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrizése. Az országban 340-nél is több, a Fejér, Komárom és Veszprém megyét érintő régióból pedig 70 település jelentkezett a népszerű kezdeményezésre.

A szakemberekből álló testület tagjaiként a várost Csikor Julianna, a Magyar Díszkertészek Szövetségének főtitkára, Megyesi Éva kertészmérnök, a Kertészet és Szőlészet újságírója, Bukta Zsuzsa, Siófok főkertésze, a verseny egyik régióvezetője, Pistár Péterné, a siófoki önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetője járják végig. A szakemberek a virágos körforgalmak érintésével érkeztek a Sóstóra; a nap folyamán sétát tesznek még a Belvárosban, útba ejtik többek között a Zichy ligeten át az Országzászló teret, a Kossuth udvart, majd ellátogatnak a Jávor Ottó térre és a Bregyóba is.

Mészáros Attila
alpolgármester a Látogatóközpontban köszöntötte a zsűritagokat, és beszámolt a Városgondnoksággal közösen megvalósított fejlesztésekről, köztük a parkfejlesztésekkel, a virágosítási programmal, valamint a nagy beruházások közül a már nagyrészt megvalósult Sóstó rehabilitációval és az előkészítési fázisban lévő Fehérvár Tüdeje programmal – amelyeknek köszönhetően szebb, virágosabb és tisztább lett-lesz Székesfehérvár. A természetvédelmi terület bemutatásánál kiemelte többek között a számos orchideafaj megőrzésének és védelmének, valamint a kialakított keltetőszigeteknek a fontosságát, elmondta, hogy a program keretében a körbejárható Északi-tónál, valamint a Csónakázó-tó környékén 400 fát és 3000 cserjét ültettek el, és beszélt az innovatív tanösvénynek az ismeretterjesztő és szemléletformáló céljáról is. A Palotavárosi tavaknál megvalósuló jelentős rekreációs és erdősítést magában foglaló fejlesztés komoly előrelépés lesz a klímastratégia szempontjából is, fejezte ki: hiszen a gazdasági létesítményeket ellensúlyozva teremt majd ökológiai egyensúlyt.

Dr. Csemez Attila
, a verseny tiszteletbeli elnöke évek óta jár Fehérvárra a zsűri tagjaként; három éve, amikor a Sóstó Természetvédelmi Területre vonatkozó terveket megismerte, sok kérdés fogalmazódott meg benne a megvalósíthatósággal kapcsolatban. Ma így nyilatkozott: „A csoda bekövetkezett: gratulálok! Ez egy olyan hihetetlen érték, amelyet valamennyi város megirigyelhet.” A város zöldfelületi programját, a fenntartást és annak színvonalát példaértékűnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy a város előrelépett az évelő fajták kiültetésében, ami a délelőtt útba ejtett egyedi körforgalmaknál is megjelenik. A professzor elmondta, hogy évről évre ebben a régióban jelentkeznek a legtöbben a versenyre, ebben pedig nagy szerepe van Spanyárné Halász Szilvia régióvezetőnek, a verseny egyik  alelnökének, a város főkertészének – akinek elismerést adott át kiemelkedő munkájáért.

A sóstói állomáson Bozai István városgondnok és Csete Gábor környezetvédelmi felelős is részt vettek a testület munkájának segítésében.A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából!

                              
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.