„Helyünk a világban”

2019.06.12. 12:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 12. (szerda)
Esélynap a Zichy ligetben. Galéria
 
 
 
 
 
 
Az EsélyKör, a fogyatékosügyi szervezetek hálózata negyedik alkalommal szervezett Esélynapot Székesfehérváron, ezúttal új helyszínen, a Zichy ligetben. A nagyszabású, társadalmi integrációt, szemléletformálást és érzékenyítést elősegítő rendezvény a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány koordinálásával, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház együttműködésével valósult meg. A program fő támogatója Székesfehérvár Önkormányzata. „Helyünk a világban” címmel rendezték meg szerdán az Esélynapot, amely idén új helyszínen, a Zichy liget hűs árnyékot adó fái alatt várta a kilátogatókat. A 2019-es év a fogyatékos munkavállalók integrációjának éve, így a szervezők fő célja az volt, hogy megmutassák, a fogyatékkal élő munkavállalók értékes tagjai, szerves részei a munka világának, társadalmunknak. A rendezvény emellett az együttműködés erősítéséről is szól, amely egy nemes cél – a társadalmi befogadás – mögé sorakoztatja az érintett személyeket, intézményeket, szervezeteket.

Az esemény megnyitóján Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott annak a 25 szervezetnek, amelynek összefogásával megvalósulhatott ez a nap. Dr. Cser-Palkovics András jó szórakozást és szép nyarat kívánt mindenkinek, majd Ács Tiborral és Mohácsi Róberttel, a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye gondozottjaival közösen nyitotta meg a rendezvényt.

Braun Katalin, a program koordinátora elmondta, az Esélynap lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a fogyatékossággal élők mindennapjait. A programon résztvevő 16 fogyatékosügyi szervezet, illetve a témához kapcsolódó 9 szervezet interaktív módon, játékos formában mutatja be saját tevékenységüket, szolgáltatásaikat, valamint a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait. A program sikerességét vállalatok munkatársai önkéntes munkával segítik, az idei Esélynapon az Alcoa SharedServices Hungary Kft. munkatársai működtek közre.

A köszöntőket követően Ihász Gábor Múlnak a gyermekévek dalát közösen énekelte el a Szent Kristóf Ház gondozottjaival a közönség, majd a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonból Kiss Ákos szavalt a színpadként szolgáló Zenepavilonban.

Zenés-táncos és érzékenyítő programokkal, terápiás és vakvezető kutyás bemutatóval, kerekesszékes akadálypályával, integrált kézműves-foglalkozásokkal, bekötött szemes tandembiciklizéssel, „Élő könyvtárral” (egy beszélgetés erejéig fogyatékossággal élő személy „kikölcsönzésére” van lehetőség) is várják az érdeklődőket 15 óráig. Idén különleges programelemekkel bővült a rendezvény – a Székesfehérváron nemrégiben alakult kerekesszékes kosárlabdacsapat is kilátogatott palánkkal és bemutatóval, illetve cukorkakészítő workshophoz kapcsolódhatnak az érdeklődők. A program zárásaként a székesfehérvári 21 Gramm Akusztik zenekar ad koncertet.

Az Esélynap résztvevői:          
Alcoa SharedServices Hungary Kft., Arany János EGYMI Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Iskolája, Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, Civil Centrum Közhasznú Alapítvány, Egyensúlyunkért Alapítvány, Esélyegyenlőség Alapítvány, Fehérvár Travel Alapítvány – Autista Klub, Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, Fejér Megyei Jelnyelvi Tolmács Szolgálat, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon,    Gyermekekért a Kutyákkal – Kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány, Halmozottan Sérültek Fejér Megyei Szülőszövetsége, Hatpöttyös Közhasznú Nonprofit Kft., Karitász Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye, Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete, Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete, NEO Magyar Segítőkutya Egyesület, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete, Szent István Király Múzeum, TANDEM-SZEM – Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület, „Teljes Élet” Szociális Alapítvány, Viktória Rehabilitációs Központ, WandCompany.

A megnyitón készült fotók letölthetőek a Galériából.

 fotó: Simon Erika

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.