Királyi Operett Napok

2019.06.14. 12:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 14. (péntek)
 
 
 
 
Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg első alkalommal július 26-28-a között a Királyi Operett Napokat Székesfehérváron. A Feketehegy-Szárazréti Közösség Központ szabadtéri színpadán Királyi Operett Gála, a Bob herceg, valamint a Sybill operett látható és hallható majd. Az előadások előtt és után zenés-táncos műsorral, kabaréval ígérnek könnyed nyáresti szórakozást a szervezők. Az operett napok felvezető programjaként július második és harmadik hétvégéjén a Városház téren csendülnek fel a kedvenc operettslágerek, amelyeket a közönség együtt énekelhet a zenés műfajban is jól ismert színészekkel. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.


A nyári színházi előadások új otthonra találtak a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A szabadtéri színpadon minden technikai feltétel adott a táncos, zenés előadások megrendezéséhez. „Az operett igazi hungarikum, így nagyon örültünk ennek a megkeresésnek és ötletnek, hogy elinduljon útjára a Királyi Operett Napok. Ennek előzménye a kilenc évvel ezelőtt indult, és azóta is nagy sikerrel játszott Bor, mámor, szerelem operett est. Székesfehérvár nemcsak a történelmi belvárost jelenti. Nagyon fontos – és erre is törekszünk –, hogy a városrészek közösségi terein is legyenek színes kulturális események. Remélem, az elkövetkezendő években ezeknek a száma egyre bővülni fog.” – mondta Brájer Éva alpolgármester, aki mindenkit szeretettel invitált a városrészi fesztiválra, és az azt megelőző közös éneklésekre a Városház térre.

Tavaly ősszel kezdtük el a szervező munkát Keller Jánossal közösen, idézte fel az előzményeket Szigli István önkormányzati képviselő. A központ a városrész közösségének mindennapjaiban központi szerepet tölt be, de örömmel láttuk, hogy az elmúlt időszakban rendezett eseményekre egyre többen érkeznek Székesfehérvár különböző pontjairól, hogy tartalmasan töltsék szabadidejüket. A hagyományteremtő szándékkal szervezett Királyi Operett Napokon a kultúra mellett a gasztronómia is helyet kap. Lehetőség lesz arra, hogy kellemes környezetben, egy finom vacsora elköltését követően a fehér asztal mellől nézzék meg az esti előadást a programot választó családok, baráti társaságok.

Keller János 19 évvel ezelőtt egy operettben lépett először a székesfehérvári közönség elé a Vörösmarty Színház frissen szerződtetett színművészeként. „Ekkor tapasztaltam meg először, mennyire kedveli az itteni közönség ezt a műfajt. A kilenc évvel ezelőtt létrehozott operett est (Bor, mámor, szerelem) sikere, és a Csárdáskirálynő bemutatójának 100. évfordulójára az Országalmánál rendezett közös éneklés is bátorított minket arra, hogy megszervezzük ezt a háromnapos fesztivált.” –mondta Keller János.

A programokat ismertetve elmondta, július 26-án, pénteken a Gasztroudvarban 18.15 órától Horváth Elemér Emi hegedűművész és Horváth Péter zongoraművész kedvenc operettdallamokat játszik, és hangolja a közönséget a nagyszínpadon 19.30 órakor kezdődő Királyi Operett Gálára. A Keller János rendezte műsorban az operett hagyományait követve a műfaj klasszikus karaktereivel - primadonnák, bonvivánok, szubrettek, táncos komikusok - szórakoztatják a nagyérdeműt ezen az estén. A szólisták (Lukács Anita, Vadász Zsolt, Füredi Nikolett, Bot Gábor, Váradi Eszter Sára, Keller János, valamint két ifjú tehetség Szűcs Enikő és Tarlós Ferenc) és a tánckar forgatagához a gyönyörű dallamokat a Strucz Szmollbend szólaltatja meg. Az eset 22 órától Gerner Csaba és Várfi Sándor Hacsek és Sajó kabaréja zárja.

Július 27-én, szombaton 18.15 órakor a menü Bécsi szeletek, Lehár darabokkal! lesz a Gasztroudvarban, Kopiás Gabriella fuvolaművész és Fornai Miklós zongoraművész közreműködésével, majd 19.30 órakor kezdődik a Magyar Zenés Színház előadásában Huszka Jenő Bob herceg című regényes operettje. A főbb szerepekben Kállay Bori, Dósa Mátyás, Bodor Szabina, Bozsó József és Gerner Csaba látható. A szombati programon 22 órától a Táncverzum  együttes lép fel A tánc ezer arca produkcióval, amelyen közreműködik Váradi Eszter Sára és Keller János.

Július 28-án, vasárnap a múlt század dallamai csendülnek fel a Casablanca Klub előadásában 18.15 órától, majd a nagyszínpadon Jacobi Viktor Sybill operettjét játssza a Nívót Produkció. A főbb szerepekben Vörös Edit, Sáfár Mónika, Teremi Trixi, Kiss Zoltán és Domoszlai Sándor.

A háromnapos fesztivál felvezető programjaként közös énekléssel, daltanulással is várják a műfaj kedvelőit a Belvárosba, az Országalmához. Július 13-án, szombaton 19 órától Váradi Eszter Sárával és Keller Jánossal, míg július 20-án, szombaton Füredi Nikolettel és Keller Jánossal lehetőség nyílik arra, hogy együtt énekeljék a legnagyobb operettslágereket!

A sajtótájékoztató végén Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója felhívta a figyelmet, hogy mától lehet jegyet váltani a produkciókra két helyszínen:  a belvárosi Tourinform Irodában található Fehérvári Jegyirodában és a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban.

A sajtótájékoztatón készült fotók és a fesztivál plakátja letölthetőek a Galériából.

fotó: Molnár Artúr

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.