Múzeumok éjszakája 2019

2019.06.22. 22:53
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 22. (szombat)
 
 
 
 

Bár a Székesfehérvárra kora este érkezett vihar és nagy eső a kültéri rendezvényeket elmosta, a Múzeumok Éjszakájára érkezők bőven válogathattak kedvükre való programot a város kulturális tereiben. A különleges éjszakán számtalan olyan kulturális értékkel is találkozhattak, amelyek a mindennapokban rejtve maradnak előttünk. A megújult Szent II. János Pál pápa tér avatójával induló és éjfélig tartó programsorozat keretében megnyitotta kapuit a Szent Anna-kápolna, a Városházára érkező közel kétszáz érdeklődőt pedig a polgármester köszöntötte és vezette végig a bejáráson.


Székesfehérvár évek óta résztvevője a Múzeumok Éjszakája programsorozatának. Idén is több fehérvári és vidéki szervezet fogott össze, hogy a látogatók minőségi kulturális élményeket szerezhessenek. Ezen az éjszakán nemcsak a csatlakozó intézmények kiállításait nézhették meg az érdeklődők, hanem rengeteg különleges, csak erre az alkalomra meghirdetett programon vehettek részt.

Székesfehérváron és vonzáskörzetében a Múzeumok Éjszakája programjai nemcsak a múltat és a jelent hozzák közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra, összefogásra ösztönzik az egyházi és világi kulturális intézményeket, a helyi művészeti és tudományos életet. A Szent István-székesegyház előtti megújult tér avatását követően Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a Városházára érkező látogatókat. Dr. Cser-Palkovics András és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető mesélt arról, hogy milyen szobrok vigyáznak a házra a kapu fölötti erkélyen, hol található az élet fája, és mit őrzött egy ideig New York polgármestere a dolgozószobájában. A polgármester többek között szólt arról, hogy a 2013-ra megújult Díszterem, amelyet a látogatók teljesen megtöltöttek, az elmúlt évek alatt nemcsak a közgyűlésnek és diplomáciai találkozóknak ad otthont, hanem számos fehérvári rendezvénynek is. A Fehérvári Versünnep döntője, szakmai konferenciák, diplomaátadó ünnepségek, koncertek és könyvbemutatók követik egymást itt az éves programok sorában. A Városháza így ma már igazán a Város Háza lett, tette hozzá. A polgármesteri irodában megmutatta Székesfehérvár zászlaját is, amelyre minden évben a végzős középiskolások kötik fel iskoláik szalagját a közös városi ballagáson. Ez az idei évben, a ballagás napján, a rossz időjárás miatt ugyan elmaradt, de június 30-án, vasárnap a Városi Banketten sor kerül rá a Városház téren.

A vihar kora este érkezett meg Székesfehérvárra, és a nagy eső miatt a kültéri rendezvényeket nem lehetett megtartani, ám a bőséges programkínálat nem szegte kedvét a résztvevőknek. Többszázan vettek részt a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében az Ikarus, a busz kiállítás előadásain. Nagy érdeklődés övezte a Csók István Képtárban látható Híresek és képek. Modern irányzatok a magyar fotográfiában című tárlat eseményeit is, ahol Izinger Katalin művészettörténész szakmai tárlatvezetését követően Grecsó Zoltán improvizációs táncszínházának tagjai léptek fel, majd Balázs Tamás, Oláh Zoltán, Gyárfás Attila alkotta A Trió adott koncertet. A Városi Képtár - Deák Gyűjtemény ablakain kiszűrődő jazz zene hívogatta a művészet szerelmeseit, hiszen a Mentett értékek kiállítás képeit nézegetve a bársonyos hangú Gereben Zitát és zenekarát hallhatták a betérők. A Fekete Sas Patikába a növénysimogatóra megállók betekinthettek a Dédapáink patikája állandó kiállításba és meghallgathatták Mayer Andrea interaktív előadását is az egyiptomi orvoslásban használ gyógynövényekről.

A Múzeumok Éjszakája látogatói sok élménnyel gazdagodva tértek haza, és azzal a jó érzéssel, hogy részvételükkel nemcsak élményt kaptak, de ők is élményt adnak. A rendezvény összes helyszínére belépésre jogosító 200 forintos karszalag megvásárlásával ugyanis a hátrányos helyzetű Fejér megyei gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozásait támogatták.

A helyszíneken készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.