Felavatták Pákozdon a Béke Lángja emlékművet a VII. Emlékparki Nyár nyitányán

2019.06.22. 21:51
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 22. (szombat)
 
 
 
 
 
Ünnepélyes pillanatokkal és a Béke Lángja emlékmű avatásával nyílt meg VII. Emlékparki Nyár programsorozat a Pákozdi Katonai Emlékparkban. A rendezvényen került sor az osztrák Béke Lángja Alapítvány által alapított Béke Lángja kitüntetés átadására is. Az emlékpark a Múzeumok Éjszakája programsorozat kapcsán is sok látnivalót kínált a látogatóknak. 


A Béke Lángja emlékművet az osztrák Béke Lángja Alapítvány adományozta a Pákozdi Katonai Emlékparknak. Az alapítvány elnöke, Herta Margarete Habsburg-Lothringen adományozó beszédében kiemelte, hogy az emlékmű arra emlékezteti a látogatókat, hogy mindig a béke jegyében és a béke szándékával beszéljünk, cselekedjünk és tervezzük a jövőt. "Azokra a katonákra, békefenntartókra is emlékeztet, akik azért indultak útnak, hogy reményt adjanak az embereknek. Az emlékmű anyagai közül a fa az erő és bátorság, a természeti szépség és öntörvényűségének jelképe, míg a kő a keménységet, állhatatosságot szimbolizálja. A művészet pedig – ez a határok nélküli nyelv – egyesíti ezeket az elemeket." - fogalmazott beszédében Herta Margarete Habsburg-Lothringen.

Az avató beszédet követően Székesfehérvár polgármestere, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének tiszteletbeli elnöke, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a megjelenteket. "Két ok miatt jöttünk ma el az emlékparkba, mindkettő fontos a mindennapi életünk és jövőnk szempontjából. Az első ok a nyár köszöntéséről és azokról a fiatalokról szól, akik nemcsak a jelenünket, hanem a jövőnket is jelentik. Az emlékpark bizonyíték arra, hogy a nyári időszakot lehet úgy és olyan helyeken eltölteni, ahol fel lehet töltődni és ugyanakkor értékeket is kapni. A második ok a Béke Lángja emlékmű avatása, amiért köszönet illeti a Béke Lángja Alapítványt és Herta Margarete Habsburg-Lothringen elnökasszonyt. Az emlékmű felhívja a figyelmet arra, hogy sokat kell tennünk annak érdekében, hogy a béke legyen az úr és legyünk hálásak azoknak a katonáknak, akik ma is a világ számos pontján tesznek azért, hogy szabadon és békében élhessünk." – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András. 

Az ünnepségen adták át a Béke Lángja Alapítvány elismeréseit is. Elsőként Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere vehette át a Béke Lángja érdemrendet, majd Görög István, a KEMPP ügyvezető igazgatója, Takács János, Pákozd polgármestere, Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere vehetett át elismerést.

Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere ünnepi beszédében kiemelte, a felavatott emlékjel azt hirdeti, hogy a világban minden embernek és főleg minden katonának kötelessége a béke szolgálata. A miniszter beszédében a Békefenntartók emlékművének feliratát idézte, ahol név szerint vannak felsorolva azok a honvédek, akik a béke megteremtéséért áldozták életüket: "Végakaratuk a béke volt."

"Ezek a katonák életüket a béke megteremtésére tették fel. Ma is sok ártatlan gyermek és asszony esik áldozatul a világban azért, mert nem tudnak békében élni országaikban. Magyarország fontosnak érzi, hogy segítséget küldjön, évente mintegy 2000 katonánk vesz részt békefenntartói feladatban." - hangsúlyozta ünnepi beszédében a honvédelmi miniszter.

A rendezvényen jelen volt Sándor Habsburg-Lothringen, a Béke Lángja Alapítvány alelnöke, L. Simon László és Tessely Zoltán országgyűlési képviselők, Spányi Antal megyéspüspök, Jákob János dandártábornok, Sándor Zsolt dandártábornok, Szantner Gábor, a József Ágost Társaság elnöke, Sajner Gyula nyugállományú ezredes, a HTBK felügyelő bizottságának elnöke, valamint az Emberi Méltóság Tanácsának részéről Dr. Szunai Miklós és dr. Lomnici Zoltán is.

Az ünnepség zárásaként a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar előadásában csendült fel a Pákozdi toborzó című induló, a zeneszámot a szerző, Ruff Tamás őrnagy vezényelte.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.Szöveg: Gáspár Péter
fotó: Lugosi Balázs
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.